Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2020 15:56
Čas čtení 1:13
Tímea Krauszová

Malá holčička se stala první osobou, která oficiálně zemřela přímo na následky znečištění ovzduší

NEWS
Uložit Uložené

Rodiče zesnulého děvčátka chtějí, aby vlády začaly jednat.

Ella Kiss-Debrah žila v londýnském Lewishamu v blízkosti rušné silnice. Zemřela v únoru 2013, po zástavě srdce jako následku astmatického záchvatu ji už lékaři nedokázali oživit. Devítiletá holčička je dnes považována za první osobu na světě, která má v kolonce „příčina smrti“ zapsané znečištění ovzduší, píše CNN.

Doporučeno
Do druhé řady se rozhodně nepřihlásím. Už nemám důvod, říká František ze Svatby na první pohled (Rozhovor) Do druhé řady se rozhodně nepřihlásím. Už nemám důvod, říká František ze Svatby na první pohled (Rozhovor) 16. prosince 2020 21:40

Astma se jí rozběhlo v důsledku špinavého vzduchu

Dívka měla závažné astma, které způsobilo opakované selhání dýchání i srdce. V posledních třech letech svého života velmi často končila na nemocničním lůžku. Mezi příčiny smrti lékař zapsal akutní selhání plic či závažné astma. Kromě toho koroner usoudil, že Ella „zemřela na astma, ke kterému přispělo vystavení nadměrně znečištěnému ovzduší“. Je to první člověk na světě vůbec, který zemřel přímo na následky znečištěného vzduchu.

Podle asistenta koronera rodiče nedostali řádně poučení o tom, jak souvisí astma a ovzduším, jinak by mohli podniknout kroky, které potenciálně Elle mohly zachránit život. „Znečištění ovzduší přispělo k rozběhu jejího astmatu,“ řekl Barlow u soudu po dvoutýdenním vyšetřování.

„V letech 2010 až 2013 byla vystavena úrovním kysličníku dusnatého a pevným částicím ve vzduchu, které překračují doporučenou hodnotu podle WHO. Hlavním zdrojem byly dopravní emise.“ V té době se nedařilo v zemi snížit množství kysličníku dusnatého, Británie tehdy nedodržela evropské ani domácí zákonné limity.

Její rodiče říkají, že dosáhli spravedlnosti pro svou dcerku, když lékaři uznali, co se ve skutečnosti stalo. Tím však jejich boj nekončí, chtějí představit nový zákon o čistém ovzduší, který by nejen britská vláda, ale i jiné země měly brát vážně. „Stále málo rozumíme tomu, jak moc [znečištěné prostředí] škodí mladým plicím, zejména těm, které nejsou zcela vyvinuté,“ řekla matka zesnulé dívky Rosamund Kiss-Debrah.

Domů
Sdílet
Diskuse