Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. prosince 2020 14:14
Čas čtení 1:12
Adam Novosad

Víme, co všechno obsahuje vakcína proti koronaviru od Pfizeru. Celé složení je veřejně dostupné každému

NEWS
Uložit Uložené

Společnosti BioNTech s Pfizer nezatajil žádnou informaci o své vakcíně proti koronaviru.

Evropská léková agentura schválila použití vakcíny proti koronaviru od společnosti Pfizer. Netrvalo proto dlouho, než se na sociálních sítích začaly šířit konspirační teorie a dezinformace o tom, jaké vedlejší účinky vakcína bude mít a jaké záhadné látky obsahuje.

Samozřejmě, společnost Pfizer o své vakcíně nezatajila žádné detaily, protože usilovala o její urychlené schválení v Evropské unii, a tak si nemohla dovolit jakékoliv zaváhání. Nakonec uspěla, díky čemuž první dávky vakcíny dorazí do Česka už 26. prosince a o den později začneme symbolicky očkovat.

Vieme, čo všetko obsahuje vakcína proti koronavírusu od Pfizeru. Celé zloženie je verejne dostupné každému
Zdroj: TASR

Celé složení je veřejně dostupné

Originální složení vakcíny od Pfizeru:
Léčivou látkou je mRNA vakcína proti COVID-19. Lahvička obsahuje po naředění
5 dávek po 0,3 ml s 30 mikrogramy mRNA v každé dávce.

Další složky jsou:

- ((4-hydroxybutyl)azándiyl)bis(hexan-6,1-diyl)bis(2-hexyldekanoát) (ALC-0315),
- 2-[(polyethylenglykol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamid (ALC-0159),
- 1,2-distearoyl-sn-glycero-3-fosfocholin (DSPC),
- cholesterol,
- chlorid draselný,
- dihydrogenfosforečnan draselný,
- chlorid sodný,
- dihydrát hydrogenfosforečnanu sodného,
- sacharóza,
- voda na injekci

Jak můžeš vidět, vakcína obsahuje samotnou mRNA, specifické lipidy (tuky) potřebné pro její správné fungování, a pak látky chlorid draselný, fosforečnan monodraselný, chlorid sodný, hydrogenfosforečnan disodný a sacharózu. O zdravotní nezávadnosti těchto látek se můžeš dočíst na jakékoliv odborné stránce.

Vraťme se však zpět k technologii, na níž vakcína funguje. Oficiální označení vakcíny zní BNT162b2, protože ji vyvíjela zejména německá společnost BioNTech ve spolupráci s Pfizerem a jde o vakcínu založenou na nové technologii mRNA jako mediátorové ribonukleové kyselině.

Doporučeno
Ve Velké Británii objevili opět další nový kmen koronaviru, který se přenáší ještě rychleji Ve Velké Británii objevili opět další nový kmen koronaviru, který se přenáší ještě rychleji 23. prosince 2020 18:19

„Vakcína (...) je založena na přítomnosti mRNA, která představuje genetickou instrukci pro vznik spike proteinu. mRNA je obsažena v lipidových partikulích, a tak chráněna před poškozením, protože obecně je náchylnější než DNA na hydrolýzu, které by v buňkách mohla podlehnout,“ objasňuje Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Veřejně dostupný je i seznam potenciálních vedlejších účinků. Ty zahrnují bolesti v oblasti vpichu, únavu, bolest hlavy, bolest svalů, zimnici, bolest kloubů, horečku, otok v oblasti vpichu, zarudnutí v bodě vpichu, nevolnost či otok lymfatických uzlin. Ve výjimečných případech se objevily závažné alergické reakce.

Doporučeno
Některé obchody v Česku budou „zakázané“ zboží oblepovat páskou Některé obchody v Česku budou „zakázané“ zboží oblepovat páskou 23. prosince 2020 19:06
Domů
Sdílet
Diskuse