Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. prosince 2020 19:06
Čas čtení 0:55
Ondřej Jarůšek

Některé obchody v Česku budou „zakázané“ zboží oblepovat páskou

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Řetězce se připravují na přechod do 5. stupně systému PES.

V neděli 27. prosince přejde Česká republika do pátého, tedy nejvyššího stupně protiepidemického systému PES. S tím přijdou také přísnější nařízení, která se dotknou také nakupování. Prodávat se totiž bude moct pouze nezbytné zboží, jako například jídlo nebo drogerie. Výjimku má mít například také galanterie nebo potřeby pro chovatele.

Chystané omezení už včera avizoval ministr zdravotnictví Jan Blatný a dnes to na tiskové konferenci potvrdil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Obchodní řetězce se už na nové restrikce začínají připravovat a jak uvádí server iDNES, „zakázané“ zboží bude v některých obchodech přelepeno páskou.

obchod
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

„Prodejní plocha se sortimentem, který se nesmí prodávat, bude od tohoto dne vymezena páskou a nebude možné jej prodávat ani přes pokladní systém. V dané záležitosti rovněž proškolíme všechny naše zaměstnance,“ cituje iDNES mluvčí Kauflandu Renatu Maierl. 

Týkat se to bude kupříkladu elektroniky, hraček a dalšího zboží, které se nepovažuje za nezbytné k životu.

Doporučeno
Havlíček: Supermarkety budou prodávat, kromě výjimek jako na jaře, jen výrobky povolené pro prodej v malých obchodech Havlíček: Supermarkety budou prodávat, kromě výjimek jako na jaře, jen výrobky povolené pro prodej v malých obchodech 23. prosince 2020 16:33

Podobným způsobem k novým restrikcím přistoupí podle vyjádření mluvčího Tomáše Kubíka také Penny Market. I tento řetězec hodlá nežádoucí zboží lepit páskou, případně dané zboží z regálů zcela vyklidit

Mluvčí Globusu Lutfia Volfová pak potvrdila, že zboží, které se nebude moci prodávat, bude dočasně odsunuto.

Doporučeno
Chybí ti vánoční trhy? Udělej si je doma a levněji! Zkusili jsme 7 jídel, které si letos na náměstí nekoupíš Chybí ti vánoční trhy? Udělej si je doma a levněji! Zkusili jsme 7 jídel, které si letos na náměstí nekoupíš 22. prosince 2020 16:44

Z řad některých řetězců se však ozývá kritika ohledně nedostatečně jasné definice toho, které zboží se prodávat může a které ne. V aktuálním znění chystaného opatření prý není přesně a srozumitelně vymezeno, na jaké všechny druhy sortimentu se zákaz bude vztahovat. Orientace v nových pravidlech tak není náročná jen pro veřejnost, ale i pro samotné řetězce.

Domů
Sdílet
Diskuse