Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. ledna 2021 17:26
Čas čtení 1:16
Tímea Krauszová

V oceánech za rok 2020 skončilo více než 1,5 miliardy roušek. Rozkládat se budou stovky let

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Tisíce tun roušek skončily v oceánech, kde se budou rozkládat na mikroplasty. Ohrozí mořské živočichy a ekosystém, mohou být nebezpečné i pro lidi.

V roce 2020 se odhadem vyrobilo 52 miliard jednorázových roušek, tvrdí OceansAsia, nezisková organizace pro ochranu životního prostředí. Podle jejich nejnovější zprávy se do oceánů mohlo dostat přibližně 1,5 miliardy roušek. Rozkládat v oceánech se přitom budou i stovky let a mají negativní vliv na mořské živočichy a ekosystémy.

Doporučeno
Na dně světových oceánů je asi 14 milionů tun plastu, tvrdí nová studie Na dně světových oceánů je asi 14 milionů tun plastu, tvrdí nová studie 6. října 2020 11:34

450 let rozkladu

Jedna rouška se v oceánu může rozkládat až 450 let, informuje organizace Wastefree Oceans. Během tohoto období se postupně přemění na mikroplasty, které znečišťují životní prostředí ještě více. Ohrožují životy ryb i mořských ptáků či jiných živočichů, narušují přirozené ekosystémy a dostat se mohou i na tvůj talíř, pokud jíš mořské ryby.

V minulém roce celkově stoupla spotřeba plastů. Nemohou za to jen roušky či rukavice, kterými jsme se chránili před koronavirem, ale i zvýšená poptávka po donášce jídla.

„Jednorázové roušky se vyrábějí z různých tzv. melt-blown plastů, které se kvůli jejich složení a riziku kontaminace a infekce recyklují těžko,“ vysvětlují ochranáři. Meltdown technikou se vyrábějí mikrovlákna a nanovlákna. Nevhodné třídění a nakládání s odpady má za důsledek, že končí v řekách a nakonec v oceánech.

Domů
Sdílet
Diskuse