Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. ledna 2021 12:30
Čas čtení 10:06
Adam Novosad

Co je Parler? Sociální síť, na níž chtějí neonacisté vystřílet židy, popravit viceprezidenta a vložit veškerou moc do rukou Trumpa

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na sociální síti Parler se připravoval útok na americký Kapitol. Včas zmizela z internetu, ale díky Rusům se vrátila a chystá velký comeback. Jako by nevadilo, že na ní neonacisté přejí smrt politikům, židům či černochům.

Zabíjení židů i černochů, střílení do policistů a oběšení viceprezidenta. Toto je jen zlomek z příspěvků, které se v posledních měsících šířily na sociální síti Parler. Vypadá skoro jako Twitter, ale hrdě se hlásí k tomu, že obsah příspěvků necenzuruje, díky čemuž uživatelům umožňuje vyjadřování názorů bez jakékoli cenzury.

Dnes se ale na ni dostaneš jen s obtížemi, neboť během několika dní po útoku zfanatizovaných příznivců Donalda Trumpa na americký Kapitol tuto sociální síť zablokovaly Google, Apple i Amazon, kde měl Parler uloženy své servery. Ukázalo se, že se na ní nešířily jen podněty k násilnostem, ale shromáždili se na ní strůjci celého rabování a pokusu o převrat.

Doporučeno
Etický hacker: Proč si přelepuješ webkameru, když jsi celý den na mobilu a díváš se do fotoaparátu? (Rozhovor) Etický hacker: Proč si přelepuješ webkameru, když jsi celý den na mobilu a díváš se do fotoaparátu? (Rozhovor) 10. ledna 2021 12:30
V tomto článku si přečteš:
  • Co je Parler, kdy vznikl a kdo se na něm shromažďuje
  • Proč tuto sociální síť zablokovaly Apple, Google i Amazon
  • Jakou roli hrála v plánování útoku na americký Kapitol
  • Jak tam neonacisté plánují vraždy židů, černochů i policistů
  • Co je Q -Anon a proč tato konspirační teorie zahrnuje satanisty i kanibaly
  • Jak z Parleru unikla všechna data, z nichž vznikla interaktivní mapa útoku
  • Jak se Parler dostal opět online díky pomoci z Ruska

Čo je Parler? Sociálna sieť, kde chcú neonacisti vystrieľať Židov, popraviť viceprezidenta a vložiť všetku moc do rúk Trumpa
Zdroj: TASR/AP

Zkáza amerických voleb v roce 2016

Donald Trump se stal prezidentem díky vítězství ve volbách v roce 2016. Tyto volby ale byly zvláštní. Zasahovaly prý do nich cizí vlády, které chtěly co nejvíce polarizovat společnost, postavit proti sobě všemožné skupiny obyvatelstva a vyburcovat vzájemnou nenávist do takových výšin, že stačilo jen málo, aby došlo k násilnostem.

Země jako Rusko si mnuly ruce, ale sociální sítě Twitter či Facebook pomalu začaly chápat, že pokud svůj obsah nebudou důkladněji moderovat, tak se stanou strůjci konce americké demokracie. Šíření dezinformací a výmyslů podle Stanfordu fungovalo v těch letech na Facebooku jako na běžícím pásu, a tak sociální sítě musely zakročit.

Zvýšila se míra vymazávání příspěvků, které porušovaly pravidla, a ve Spojených státech amerických se začalo hovořit o cenzuře. Twitter se postupem času nebál upozorňovat na lži samotného prezidenta Trumpa, nakonec se přidal i Facebook a vše vyvrcholilo před volbami v roce 2020.

Čo je Parler? Sociálna sieť, kde chcú neonacisti vystrieľať Židov, popraviť viceprezidenta a vložiť všetku moc do rúk Trumpa
Zdroj: Houston Chronicle/Parler

Z hloubky internetu přichází necenzurovaný Parler

Moderátoři dohlíželi na to, aby sociální sítě neposloužily cizím vládám, jako například té ruské, či samotným kandidátům k šíření nenávisti a podkopávání americké demokracie, a tak příspěvky mazali a uživatele blokovali.

Mezitím se ale z hloubky internetu vynořila sociální síť Parler, která svým přístupem rychle přilákala zejména příznivce Donalda Trumpa. Kdo jinde za rasistické příspěvky pykal, na Parleru mohl vesele vypisovat, co se mu zachtělo.

Nejkrásněji postoj podporovatelů Trumpa vystihl jeden z nejznámějších amerických senátorů Ted Cruz. Tehdy zřejmě netušil, že Parler poslouží jako svatyně pro fanatiky, kteří v lednu 2021 vtrhnou do amerického Kapitolu.

„Technologičtí giganti se vymkli kontrole, plní arogance umlčování těch, se kterými nesouhlasí, od konzervativních médií až po prezidenta Spojených států amerických a milionů Američanů,” prohlásil se slovy, že nastal čas ukončit cenzuru ze Silicon Valley a vytvořil si účet na Parleru i on sám.

Neonacisté vesele plánují útoky na Parleru

A jak vlastně přišel na scénu? Parler vznikl v roce 2018 jako odpověď na stále moderovanejší obsah Twitteru či Facebooku. Funguje podobně jako právě Twitter, i na Parleru si můžeš vybrat, čí účty bys rád sledoval, a dokonce můžeš přidávat příspěvky dlouhé až 1 000 znaků namísto 280 u konkurence.

Založil ho John Matze, avšak přesné vlastnické poměry dodnes nejsou známy. Síť nasbírala do konce roku 2020 kolem 12 milionů uživatelů, z nichž bylo více než 2,3 milionu aktivních.

Svou popularitu si síť vybudovala zejména díky tomu, že ji na Twitteru začaly ve velkém propagovat známé tváře převážně z konzervativní či dokonce krajně pravicové strany politické barikády.

Spousta komentátorů a bloggerů o sobě vytvořila mínění, že je Twitteru cenzuruje za názory, protože jsou pro levicově orientované technologické giganty nepohodlní, a tak zanedlouho začaly na Parler proudit miliony nových uživatelů.

Čo je Parler? Sociálna sieť, kde chcú neonacisti vystrieľať Židov, popraviť viceprezidenta a vložiť všetku moc do rúk Trumpa
Zdroj: TASR/AP

Oběsíme viceprezidenta USA za vlastizradu

Nechávat dnes sociální sítě bez jakékoliv kontroly není dobrý nápad. Uvědomuje si to i šéfredaktor portálu Antipropaganda.sk Matej Spišák, který upozorňuje, že současná polarizovaná společnost se dokáže velmi rychle zradikalizovat natolik, až její činy přerostou v násilí.

„Když se na sociálních sítích začne šířit obsah, který dokáže lidi radikalizovat, nemůže to přinést nic dobrého. Zejména pokud vidíme, že výzvy k násilí šířené na sociálních sítích začínají pronikat do reálného světa a lidé přicházejí o život. Jako v případě útoku na americký Kapitol,“ vysvětluje.

Z běžného člověka, který fandil Donaldu Trumpovi a chtěl vyzkoušet sociální síť Parler, o níž se doslechl, že je tam svoboda projevu svatá, se najednou může stát agresivní násilník rabující v srdci americké demokracie – v Kapitolu. Slova o oběšení viceprezidenta USA z úvodu článku přitom nebyla žádným přeháněním.

V den útoku na Kapitol se pár stovek metrů od této budovy odehrála demonstrace příznivců prezidenta, kde vystoupil i samotný Donald Trump a opět zopakoval, že mu volby ukradli, uvádí The Independent. Řeči o padělání hlasů, podvodech a ukradených volbách začal mít už v momentech krátce před volbami, když zjišťoval, že nemá dostatečnou podporu pro výhru.

Satanističtí kanibalové a pedofilové prý chtějí zničit Trumpa?

V ten osudný den 6. ledna několik tisíc příznivců prezidenta pozorně poslouchalo. V davu stáli fanatici, kteří byli ochotni za Trumpa zemřít.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 93761 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak tam neonacisté plánují vraždy židů, černochů i policistů
  • Co je Q-Anon a proč tato konspirační teorie zahrnuje satanisty i kanibaly
  • Který rabující v Kapitolu měl mikinu s logem nacistického koncentračního tábora
  • Jako z Parleru unikla všechna data, z kterých vznikla interaktivní mapa útoku
  • Jak se Parler dostal opět online díky pomoci z Ruska
Domů
Sdílet
Diskuse