Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2021 20:34
Čas čtení 0:56
Marián Mauik Biel

Takto vypadá slavný obraz v rozlišení 10 000 megapixelů

TECH
Uložit Uložené

Dosud se takzvané gigapixelové snímky dělaly kamerou, toto je portrét snímaný mikroskopem.

Společnost Hirox Europe loni začala zajímavý projekt, na který se nyní může podívat každý na svém běžném počítači. Speciálním mikroskopem nasnímali slavný obraz Johannese Vermeera Dívka s perlou, který je momentálně vystaven v muzeu Mauritshuis v nizozemském Haagu.

Základní princip je velmi podobný jako u jiných takzvaných gigapixelových fotografií, které si můžeš prohlédnout na internetu již léta. Na klasickou zrcadlovku se udělají stovky až tisíce fotografií z jednoho místa a softwarově se spojí do jednoho obrovského záběru. Pak je i při obrovském přiblížení scéna ostrá.

Nový projekt však namísto zrcadlovky použil mikroskop, protože celá scéna – tedy olejomalba – má fyzicky pouze 44 × 39 cm. Vyhotovili až 91 tisíc samostatných fotografií, přičemž jeden pixel nasnímal oblast velkou pouze 0,0044 mm. Novým softwarem pak vše pospojovali a výsledkem je jediná fotografie s rozlišením 93 205 × 108 565 pixelů. Tedy celkem více než 10 gigapixelů.

digitálna fotografia, umenie
Zdroj: Hirox Europe

Takto se každý milovník umění, fotografií a technologií může podívat na toto dílo v neuvěřitelných detailech. Některé části Hirox dokonce snímal ještě detailněji v 3D a 1 pixel zabral jen 0,0011 mm. Tam už je vidět nejen každý tah štětcem, ale i každá prasklina nebo trojrozměrnost nátěru.

Je to jeden ze způsobů, jak navždy zanechat perfektní kopii jednoho ze slavných děl pro budoucí generace i v případě, že by došlo k jeho poškození nebo odcizení.

Mimochodem, podobný projekt, ačkoli ani zdaleka ne tak detailní, už léta dělá Google. V jeho aplikaci a na webu s názvem Google Arts & Culture najdeš tisíce obrazů ze stovek galerií.

Domů
Sdílet
Diskuse