Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. února 2021 11:37
Čas čtení 5:46
Ondřej Jarůšek

Rval se ve škole, mohl skončit ve vězení: Příběh Dustina Poiriera, který knockoutoval Conora McGregora

SPORT UFC
Uložit Uložené

Dustin Poirier má za sebou životní příběh, který udivuje stejně jako jeho sportovní kariéra.

Dustin Poirier 23. ledna šokoval svět smíšených bojových umění, když uspěl ve svém životním zápase a jako první MMA bojovník v historii knockoutoval (respektive ukončil na technický knockout) největší hvězdu UFC Conora McGregora. Přemožitel slavného Ira ale má za celou svou kariéru na kontě již dlouhou řadu dalších významných výher. A v minulosti přitom nechybělo moc a místo zápasení v kleci mohl sedět ve vězení.

Poirier dnes není jen veleúspěšným bojovníkem, který se soupeři v kleci nemá slitování, ale známý je také svými dobročinnými aktivitami a snahou pomáhat druhým. Problémové dospívání jej ale málem vyslalo na úplně jinou životní dráhu a byly to právě bojové sporty, díky kterým se mu podařilo změnit život k lepšímu.

Doporučeno
Brutální začátky UFC: Šílené knockouty, obrovské váhové rozdíly a takřka žádná pravidla Brutální začátky UFC: Šílené knockouty, obrovské váhové rozdíly a takřka žádná pravidla 8. července 2020 11:03
Základní údaje
Jméno: Dustin Glenn Poirier
Narození: 19. ledna 1989
Přezdívka: The Diamond
Výška: 175 centimetrů
Váhová kategorie: 66/70 kilogramů
Gym: American Top Team
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dustin Poirier (@dustinpoirier)

Jednou nohou ve vězení

Dustin Poirier se narodil 19. ledna 1989 ve městě Lafayette v americkém státě Louisiana – dvaatřicáté narozeniny tak oslavil jen pár dní před skalpem Conora McGregora. Lepší dárek si zřejmě přát nemohl.

Ke svému rodnému městu bojovník dodnes chová velmi silné citové pouto. Sám se nechal slyšet, že Lafayette je „místo, kde je jeho srdce“. Pojí se mu s ním ale i poměrně temné vzpomínky. Už v na škole byl totiž Dustin docela živým dítkem, tropil problémy a dostával se do rvaček, kvůli kterým nakonec školu opustil.

Doporučeno
10 zajímavostí o Conoru McGregorovi, o kterých jsi možná nevěděl 10 zajímavostí o Conoru McGregorovi, o kterých jsi možná nevěděl 18. ledna 2021 9:42

Jak sám říkal, dospívání měl docela dobrodružné. „Ze střední školy mě vyhodili, tak jsem začal chodit na jinou, z té jsem odešel, trávil jsem čas se špatnými lidmi a dělal věci, které jsem rozhodně dělat neměl,“ vzpomínal.

Kvůli tomu se taky dostal nejednou do problémů se zákonem a putoval po různých nápravných zařízeních pro mladistvé. Tam mu ale nepomohli a po návratu mezi své staré známé vedl stejný sebedestruktivní život jako předtím.

Zvrat nastal ve chvíli, kdy Poirier začal trénovat MMA. To jeho životu dodalo řád, který potřeboval a který mu do té doby chyběl. „Vždycky jsem byl bojovník a když jsem objevil MMA, najednou jsem měl v životě něco, v čem jsem chtěl být nejlepší. Dalo mi to cíle a změnilo mě to jako člověka,“ popisoval své začátky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dustin Poirier (@dustinpoirier)

Začátek nového života 

Do své premiéry mezi amatéry Poirier nastoupil 24. ledna roku 2009, tedy čerstvě ve svých dvaceti letech. Zápas vyhrál jednohlasně 3:0 na body a o pár měsíců později se už předvedl ve svém prvním profesionálního zápase. Ten vyhrál hned v prvním kole po 79 sekundách na KO.

Doporučeno
10 hororových zranění v MMA: Podívej se, jakou bolest profesionální bojovníci dokáží vydržet 10 hororových zranění v MMA: Podívej se, jakou bolest profesionální bojovníci dokáží vydržet 20. září 2020 14:00

Poměrně zajímavé je to, že před přestupem do nejprestižnější světové MMA organizace Dustin Poirier jako profesionál zápasil teprve zhruba rok a půl, což je relativně krátká doba. Před podpisem smlouvy s UFC vystřídal Američan několik různých organizací jako například USA-MMA nebo World Extreme Cagefighting (WEC)

Poirier zprvu posbíral úctyhodných sedm výher v řadě, přičemž vůbec poprvé chuť porážky okusil až v polovině roku 2010, kdy pod hlavičkou WEC prohrál na body. Brzy nato se ale vrátil zpět do vítězného sedla, kdy si v boji se Zacharym Micklewrightem připsal jedno z nejrychlejších KO své kariéry. A pak přišel telefonát, kterým začala bojovníkova cesta ke hvězdám.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dustin Poirier (@dustinpoirier)

UFC zavolalo na poslední chvíli

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 94326 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse