Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. února 2021 18:35
Čas čtení 1:48
Marián Mauik Biel

Xiaomi ukázalo displej mobilu, jaký nemá obdoby. Bude bez jediného konektoru

TECH ANDROID XIAOMI
Uložit Uložené

Oficiálně se koncept jmenuje Quad-Curved Waterfall Display, tedy zakřivený „vodopádový“ displej na čtyřech stranách. Vypadá úchvatně, ale jeho reálné využití je sporné.

Nelze upřít, že by tento prototyp nevypadal jako ze sci-fi filmu. Ale více nás zaujala představa mobilu bez jediného tlačítka, nabíjecího konektoru nebo slotu pro SIM kartu.

Společnost Xiaomi není jen výrobcem cenově dostupných smartphonů a elektrických koloběžek. Je to konglomerát se vším, co k tomu patří. Mimo jiné i s vlastním centrem vývoje a výzkumu. Odtud přichází čerstvý koncept nevšedního displeje, který však bude znamenat hlavně jiný přístup k celkovému používání smartphonů.

Doporučeno
Samsung Galaxy S21 Ultra: Toto už je lákadlo i pro jablíčkáře (Recenze) Samsung Galaxy S21 Ultra: Toto už je lákadlo i pro jablíčkáře (Recenze) 1. února 2021 12:30

Quad-Curved Waterfall Display je přesně to, co název prozrazuje. Obrazovka mobilu, která je zakřivená ze čtyř stran. Výrazné zakřivení displeje (nikoli pouze skla nad ním) má několik značek na mnoha smartphonech.

Naposledy například Huawei Mate 40 Pro nebo Motorola Edge+, předtím zase Sony Xperia XZ3 nebo Samsung Galaxy S6 edge+ a další. Ale stále byly zakřivené pouze na pravé a levé straně, bez nějakého dopadu na způsob fungování mobilu.

Xiaomi
Zdroj: Xiaomi

Xiaomi s displeji experimentuje už delší dobu. Společnost byla první, která již v roce 2006 představila Mi Mix – model s téměř nulovým rámečkem. Předloni zase ukázala funkční prototypy Mi Mix Alpha, jejichž obrazovka se omotávala kolem celého těla mobilu. Do prodeje nakonec nedorazil.

Nyní se čínská firma chlubí tím, že po mnoha pokusech se jim podařilo vytvořit technologii na výrobu displejů zakřivených ne pouze po stranách, ale i na horní a dolní části. V ruce tedy takový mobil vypadá jako zaoblený kus skla.

Domů
Sdílet
Diskuse