Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. února 2021 v 10:45
Čas čtení 5:10
Tereza Šnajdrová

Měsíc jsem se otužovala a praktikovala Wim Hofovu metodu dýchání: Lépe jsem spala a zlepšila se i moje psychika

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Na to, zda se jedná o placebo, nebo reálný účinek otužování, jsem se zeptala i praktického lékaře.

Otužování zažívá v posledních měsících ohromný boom. Mnoho lidí ho začalo praktikovat především díky ledovému muži Wim Hofovi, jenž poukázal na příznivé účinky tohoto trendu. „Zastavte se, dýchejte a udělejte z chladu svého přítele a učitele,“ káže jednašedesátiletý Nizozemec, který díky tréninku dokáže vědomě ovlivňovat imunitní reakci organismu.

Doporučeno
Vyzkoušel jsem si měsíc bez alkoholu: Udělalo to se mnou víc, než jsem čekal Vyzkoušel jsem si měsíc bez alkoholu: Udělalo to se mnou víc, než jsem čekal 7. února 2021 v 14:30

Vzhledem k situaci s koronavirem, který mnoho z nás uvěznil doma, připravil nás o některé koníčky a neblaze působí na naše psychické zdraví, jsem se rozhodla, že vyzkouším všemi opěvované otužování a Wim Hofovu metodu dýchání, která by měla ulevit od stresu a jako zázrakem by člověku měla pomoci dostat se do psychické pohody. Dýchání je také důležité pro samotné otužování, neboť právě díky správnému prodýchání bude tvoje tělo nasyceno kyslíkem a lépe si tak poradí s proudem ledové vody.

Wim Hofova metoda dýchání a jak jsem s ní bojovala

V první řadě je potřeba zmínit, že u dýchání je důležité zaujmout bezpečnou a zároveň pohodlnou polohu, neboť při něm dochází k hyperventilaci, což může vést ke ztrátě rovnováhy či omdlení. Dýchání podle Wim Hofa je pak dobré provádět po ránu, před otužováním nebo při stresové situaci, kdy se potřebuješ hodit do klidu. Já osobně jsem ho prováděla 2x denně, a to právě v průběhu dne, kdy jsem pociťovala stres a večer před ledovou sprchou. 

Na YouTube můžeš najít tutorial vedený Wim Hofem, který ti přesně bude říkat, kdy se máš nadechnout, vydechnout a kdy zadržet dech. V podstatě se jedná o tříkolové cvičení, které ti dohromady nezabere více než 10 minut. V prvním kole budeš provádět 30 rychlých a pravidelných nádechů/výdechů, po kterých bude následovat minuta zadržení dechu ve výdechu, hluboký nádech a 15 sekund zádrže s plnou kapacitou plic. V druhém kole se minuta bez nádechu protahuje o 30 sekund a třetí kolo zůstává stejné.

Ze začátku jsem si nedokázala představit, že dokážu vydržet nedýchat minutu a půl, neboť v životě bojuju s panickými atakami, při kterých mám často pocit, že nemohu dýchat. Hned pátý den jsem se však dokázala oprostit od nepříjemných pocitů brnění těla, vnímala jsem tlukot srdce a zpomalila jsem své tělo natolik, že minuta a půl bez nádechu mi nedělala větší obtíže. Pokud tohle zvládneš, pocítíš, jak tvé tělo zaplní teplo a rovnováha, což přispěje i k lepšímu psychickému rozpoložení

Připrav se na to, že díky snížené koncentraci oxidu uhličitého a zvýšené koncentraci kyslíku v krvi se ti mohou za zavřenýma očima vířit barvy a zjevovat obrazce. Je to normální a patří to k tomuto procesu. Po dokončení dechové cvičení vydrž ještě alespoň 5 minut v relaxační poloze, neboť se ti může točit hlava. Přesto ale budeš plný energie, v dobré náladě a budeš připravený na to přesunout se pod ledovou sprchu. 

Doporučeno
Výživová poradkyně Petra: Před koronavirem tě zázvor či vitamín C neochrání Výživová poradkyně Petra: Před koronavirem tě zázvor či vitamín C neochrání 14. března 2020 v 9:43
Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč podle doktora dýchání dokáže ovlivnit naše psychické rozpoložení
  • Jak nám podle něj může dýchání pomoci při bolesti či nemoci
  • Na jakém principu otužování funguje
  • Jak s otužováním začít
  • Jak otužování prospělo autorce článku
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 94574 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse