Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
10. února 2021 10:45
Čas čtení 5:10
Tereza Šnajdrová

Měsíc jsem se otužovala a praktikovala Wim Hofovu metodu dýchání: Lépe jsem spala a zlepšila se i moje psychika

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Na to, zda se jedná o placebo, nebo reálný účinek otužování, jsem se zeptala i praktického lékaře.

Otužování zažívá v posledních měsících ohromný boom. Mnoho lidí ho začalo praktikovat především díky ledovému muži Wim Hofovi, jenž poukázal na příznivé účinky tohoto trendu. „Zastavte se, dýchejte a udělejte z chladu svého přítele a učitele,“ káže jednašedesátiletý Nizozemec, který díky tréninku dokáže vědomě ovlivňovat imunitní reakci organismu.

Doporučeno
Vyzkoušel jsem si měsíc bez alkoholu: Udělalo to se mnou víc, než jsem čekal Vyzkoušel jsem si měsíc bez alkoholu: Udělalo to se mnou víc, než jsem čekal 7. února 2021 14:30

Vzhledem k situaci s koronavirem, který mnoho z nás uvěznil doma, připravil nás o některé koníčky a neblaze působí na naše psychické zdraví, jsem se rozhodla, že vyzkouším všemi opěvované otužování a Wim Hofovu metodu dýchání, která by měla ulevit od stresu a jako zázrakem by člověku měla pomoci dostat se do psychické pohody. Dýchání je také důležité pro samotné otužování, neboť právě díky správnému prodýchání bude tvoje tělo nasyceno kyslíkem a lépe si tak poradí s proudem ledové vody.

Wim Hofova metoda dýchání a jak jsem s ní bojovala

V první řadě je potřeba zmínit, že u dýchání je důležité zaujmout bezpečnou a zároveň pohodlnou polohu, neboť při něm dochází k hyperventilaci, což může vést ke ztrátě rovnováhy či omdlení. Dýchání podle Wim Hofa je pak dobré provádět po ránu, před otužováním nebo při stresové situaci, kdy se potřebuješ hodit do klidu. Já osobně jsem ho prováděla 2x denně, a to právě v průběhu dne, kdy jsem pociťovala stres a večer před ledovou sprchou. 

Na YouTube můžeš najít tutorial vedený Wim Hofem, který ti přesně bude říkat, kdy se máš nadechnout, vydechnout a kdy zadržet dech. V podstatě se jedná o tříkolové cvičení, které ti dohromady nezabere více než 10 minut. V prvním kole budeš provádět 30 rychlých a pravidelných nádechů/výdechů, po kterých bude následovat minuta zadržení dechu ve výdechu, hluboký nádech a 15 sekund zádrže s plnou kapacitou plic. V druhém kole se minuta bez nádechu protahuje o 30 sekund a třetí kolo zůstává stejné.

Ze začátku jsem si nedokázala představit, že dokážu vydržet nedýchat minutu a půl, neboť v životě bojuju s panickými atakami, při kterých mám často pocit, že nemohu dýchat. Hned pátý den jsem se však dokázala oprostit od nepříjemných pocitů brnění těla, vnímala jsem tlukot srdce a zpomalila jsem své tělo natolik, že minuta a půl bez nádechu mi nedělala větší obtíže. Pokud tohle zvládneš, pocítíš, jak tvé tělo zaplní teplo a rovnováha, což přispěje i k lepšímu psychickému rozpoložení

Připrav se na to, že díky snížené koncentraci oxidu uhličitého a zvýšené koncentraci kyslíku v krvi se ti mohou za zavřenýma očima vířit barvy a zjevovat obrazce. Je to normální a patří to k tomuto procesu. Po dokončení dechové cvičení vydrž ještě alespoň 5 minut v relaxační poloze, neboť se ti může točit hlava. Přesto ale budeš plný energie, v dobré náladě a budeš připravený na to přesunout se pod ledovou sprchu. 

Doporučeno
Výživová poradkyně Petra: Před koronavirem tě zázvor či vitamín C neochrání Výživová poradkyně Petra: Před koronavirem tě zázvor či vitamín C neochrání 14. března 2020 9:43

Na to, jak je možné, že dýchání takto ovlivní naše psychické rozpoložení, jsem se zeptala i doktora MUDr. Jana Šnajdra, který pro to má jednoduché vysvětlení: „Wim Hofova metoda dýchání roste na popularitě, přesto je ale potřeba přistupovat k ní racionálně. Již v dávných dobách, konkrétně v Asii, bylo v rámci meditace prokázáno, že soustředěním se na dech zklidňujeme naši mysl a tělo. Zbavujeme se zbytečného myšlení, starostí, obav, fóbií, ale také bolesti, a to té duševní i fyzické, neboť se na ni nefixujeme a naši pozornost odvádíme jinam. Na většinu lidí tedy může mít dobré účinky, protože zvyšuje naše soustředění, působí antistresově, což nám mimo jiné zvyšuje imunitu a obzvlášť účinná je tato metoda u pacientů s obsedantně-kompulzivní poruchou.

Ale může nám opravdu dýchání pomoci při bolesti či nemoci? I na to zná odpověď MUDr. Jan Šnajdr: „Nejdříve si ujasněme, že naši imunitu ničí právě stres a psychická nepohoda. Pokud se zbavíme stresu, je pravděpodobné, že se žádnou chřipkou a dalšími běžnými onemocněními ani nenakazíme. Už v nauce dzogčhen, konkrétněji v Jogatantře, je popsáno, že pokud se rozhodneme a přesvědčíme o tom, že neonemocníme, tak se to prostě nestane. A na stejném principu funguje i Wim Hof, který nám ukazuje, že psychika udělá opravdu hodně.

Otužování a jeho prospěšný vliv na naše tělo

V první řadě si pojďme shrnout, co všechno dokáže Wim Hof ovlivnit vlastním tělem. Nejedná se o výmysl, neboť všechny tyto body byly v roce 2007 zkoumány Dr. Kennethem Kamlerem ve Feirnsteinském Institutu pro medicínský výzkum, který uznal, že Nizozemec umí aktivovat schopnosti, které jsou u většiny populace nevyužité. Fyziologii svého těla změnil natolik, že jeho teplota postupně klesla o deset stupňů na úroveň, která je pro průměrného člověka neslučitelná se životem.

Co dalšího Wim Hof s vlastním tělem dokáže?

  • Regulovat a udržet tělesnou teplotu mimo možnosti běžného člověka
  • Vědomě ovlivňovat imunitní reakci organismu
  • Dechovým cvičením měnit pH krve, a tím ovlivňovat další biochemické reakce v těle
  • Soustředěním a meditací vědomě ovlivnit podvědomé reflexy
  • Vědomě ovlivnit chování některých hormonů (kortizol, adrenalin, noradrenalin)
  • Podpořit tvorbu hnědého tuku, který se už u dospělých lidí skoro nevyskytuje
  • Zvýšit několikanásobně svůj metabolismus v klidovém režimu
  • Vědomě kontrolovat vazokonstrikci a vazodilataci, a tím měnit průtok krve v končetinách

Na jakém principu otužování funguje? „Lidské tělo reaguje na všechny okolní i vnitřní faktory, které narušují jeho rovnováhu (teplo, zima, infekce, hlad, stres, nespavost a další) tím, že se jim brání. Trénuje se, stává se odolnějším, obranyschopnějších, proto pokud budeme tělo pravidelně vystavovat jednomu či více nepříjemným faktorům, tak si na tu stresovou situaci navykne a přestane ji vnímat jako stresovou. To posílí naši imunitu, psychickou vyrovnanost a disciplínu,“ říká MUDr. Jan Šnajdr.

Ačkoliv nejsem fanoušek teplého počasí, sprchu bez horké vody si nedovedu představit, takže otužování pro mě byla velká výzva. Důležité je, aby si každý individuálně našel své tempo, které mu vyhovuje a nezpůsobil svému tělu hned od začátku nepříjemný šok, který by mohl vést k dalším zdravotním obtížím. 

Doporučeno
Říkají jim české Grety. Anička a Eliška bojují za ochranu životního prostředí Říkají jim české Grety. Anička a Eliška bojují za ochranu životního prostředí 2. února 2021 10:45

Podle doktora je nutné také v první řadě vyloučit tzv. chladovou alergii: „S otužováním začínejte opatrně, nic se nemá přehánět. Nejprve si osahejte, jak moc vám to je a není příjemné a postupně prodlužujte čas strávený pod ledovou sprchou. Otužování je trénink jako každý jiný, také hned nezačnete zvedat 100 kilové činky, ale začnete s těmi 10 kilovými. Abyste s otužováním mohli začít, musíte v první řadě vyloučit chladovou alergii, která by mohla vést k anafylaktickému šok a ten může i zabít.

První den svého otužování jsem začínala na 15 sekundách ledové sprchy a musím říct, že jakmile na mě dopadly první kapky studené vody, zapomněla jsem dýchat, motala se mi hlava a měla jsem pocit na omdlení. Na druhý den jsem si už na dýchání dala veliký pozor a 15 sekund tyranie se proměnilo v neutrální zážitek. Po 5 dnech jsem interval zvýšila na 30 sekund, po dalších 5 dnech na 45 sekund a postupně jsem takto přidávala. Nyní jsem na minutě a půl, ale mým cílem jsou tři minuty.

Co se u mě za měsíc změnilo?

Ráda bych připomněla, že nejsem žádný expert, ale pouze průměrný člověk, který se rozhodl otužování a Wim Hofovu metodu dýchání vyzkoušet sám na sobě. První, čeho jsem si na sobě po měsíci všimla bylo, jak tvrdým a klidným spánkem jsem v noci spala. Ačkoliv jsem žádné výraznější problémy se spaním neměla ani v minulosti, noční analyzování uplynulého dne zná asi každý z nás. Teď už mě nic takového netrápí a po ulehnutí do postele za pár minut nevím o světě.

Další příznivý účinek jsem pocítila během stresových situací, které jsem dříve dokázala prožívat velmi emotivně. Jakmile jsem zaznamenala, že se nacházím ve vypjaté situaci, sedla jsem si do meditační polohy a prodýchala se podle Wim Hofa. Ihned jsem cítila, že stres pomalu odchází a náročné situace mohu řešit s čistou hlavou.

Dýchání a otužování má také příznivý vliv na psychické ataky, s nimiž bojuji již několik let. Za poslední měsíc jsem nezaznamenala ani jednu, a pokud se k ní schylovalo, opět jsem se se rozhodla její příčinu prodýchat a nastolit si tak klid v duši.

Nerada bych zněla jako ezo šaman, naopak bych řekla, že jsem realista, ale musím uznat, že otužování a dýchání podle Wim Hofa mi opravdu prospělo, a pokud i ty přemýšlíš o tom, že bys to zkusil, tak ti to mohu jenom doporučit. 

Domů
Sdílet
Diskuse