Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. února 2021 9:45
Čas čtení 2:11
Sponzorovaný obsah

Nefunguje ti Face ID a není to rouškou? Tipy, co můžeš udělat dříve, než navštívíš opravu

TECH IPHONE
Uložit Uložené

Kromě restartu telefonu je tu ještě několik možností.

Přestože je Face ID velmi populární a spolehlivá funkce, tak jako všechny složité mechanismy a softwary i zde se mohou občas vyskytnout různé problémy. Platí přitom, že zařízení nemusí být vůbec poškozené - pokud jsi tedy narazil na problém, že Face ID nefunguje, nemusíš hned panikařit. Existuje totiž dost vysoká šance, že jeho opravu dokážeš provést i svépomocí. Fixshop.cz ti dáva zopár tipů, co můžeš skusit, před tím jako vyhledáš servis.

Zkontroluj nastavení

Možným důvodem nefunkčního Face ID může být jednoduše pouze jeho nepovolení v nastavení. To napravíš prostřednictvím těchto kroků:

1) Nastavení

2) Face ID a kód

Pokud není možnost odemykat zařízení pomocí Face ID zapnutá, jednoduše ji povol. Pokud je, zkus ji vypnout a následně znovu zapnout.

face id, apple, smartfón, mobil, iphone
Zdroj: Apple

Vyzkoušej obyčejný restart

Různé chyby softwaru nebo i některé aplikace mohou způsobit, že Face ID přestane fungovat tak, jak by mělo. Jednoduchým restartem umožníš zařízení, aby se takříkajíc "vzpamatovalo" a odstranilo tyto drobné chyby či překážky. Tvůj iPhone restartuješ následovně:

1) Podrž uzamykací tlačítko na jedné straně a libovolné tlačítko hlasitosti na druhé straně. Po několika vteřinách uvidíš na obrazovce možnost zařízení pomocí jednoduchého potažení vypnout. Učiň tak a zařízení se vypne.

2) Po přibližně 30 vteřinách iPhone znovu zapni. K tomu stačí zmáčknout boční/uzamykací tlačítko a pár vteřin ho podržet, dokud se na obrazovce nezobrazí logo výrobce.

face id, apple, smartfón, mobil, iphone
Zdroj: Apple

Aktualizuj operační systém

Každá nová verze operačního systému iOS opravuje množství chyb předešlých verzí, ale zároveň jich několik vždy i obsahuje. Pro kontrolu aktuálnosti systému nebo jeho případné aktualizaci postupuj následovně:

1) Nastavení

2) Obecné

3) Aktualizace softwaru

4) Pokud je dostupná aktualizace, stáhni ji a nainstaluj

Aktualizace systému dokáže vyřešit opravdu různé problémy, na které při používání zařízení narazíš. Před každou velkou aktualizací však doporučujeme provést zálohu všech dat, aby jsi měl jistotu, že neztratíš žádný drahocenný obsah.

face id, apple, smartfón, mobil, iphone
Zdroj: Apple

Resetuj Face ID

Reset neboli opětovné nastavení této funkce je dalším řešením, které může pomoci opravit nefunkční Face ID.

1) Nastavení

2) Face ID a kód

3) Resetovat Face ID

Po resetování můžete Face ID opět nastavit, po čem doporučujeme provést ještě restart zařízení a až následně vyzkoušet, zda Face ID funguje. Při používání Face ID je zároveň nutné dbát na určitá pravidla:

  •  Zařízení musí být přibližně ve vzdálenosti délky paže od obličeje
  •  Obličej musí být plně viditelná, bez jakéhokoli překrytí
  •  Doporučujeme nemít nasazené sluneční brýle, pokud používáš Face ID
face id, apple, smartfón, mobil, iphone
Zdroj: Apple

Reset nastavení nebo celého zařízení

Pokud nepomohlo žádné z dosud zmíněných řešení, zůstávají ještě dvě, avšak výrazně extrémnější řešení. Prvním je resetování všech nastavení. To zaručí, že v zařízení nezůstane žádná chybná konfigurace nastavení, která mohla mít za následek nefunkční Face ID.

Postup je následující:

1) Klikněte na Nastavení

2) Obecné

3) Resetování

4) Resetovat všechna nastavení

5) Dále postupuj podle instrukcí na obrazovce.

face id, apple, smartfón, mobil, iphone
Zdroj: Apple

Po provedení resetu všech nastavení se zařízení restartuje. Následně bude nutné Face ID znovu povolit a nastavit. Pokud však ani tento krok nepomůže, může pomoci ještě vymazání celého zařízení. Předtím než tak učiníš určitě doporučujeme zařízení zálohovat do iCloudu nebo prostřednictvím iTunes. Když tak uděláš, stačí postupovat podle těchto instrukcí:

1) Nastavení

2) Obecné

3) Resetování

4) Vymazat celý obsah a nastavení

Poslední možnost - zařízení s nefunkční Face ID svěř odborníkům

Množství oprav a chyb dokáže provést pouze zkušený technik s profesionálním příslušenstvím a nářadím. Pokud Face ID nefunguje a vyzkoušel jsi už všechno z výše uvedených možných řešení, vyhledej spolehlivý servis. Získáš tak jistotu, že příčina nefunkčního Face ID bude odhalena, napravena a tvé zařízení tak bude opět 100% funkční.

Domů
Sdílet
Diskuse