Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. února 2021 17:22
Čas čtení 1:00
Vojtěch Vanda

Toyota postaví pod horou Fudži v Japonsku smart město poháněné čistou energií, kde bude testovat technologie budoucnosti

Toyota postaví pod horou Fudži v Japonsku smart město poháněné čistou energií, kde bude testovat technologie budoucnosti
Zdroj: Kyodo News
NEWS JAPONSKO UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Je pravděpodobné, že o Woven City ještě v budoucnosti uslyšíme.

Japonský automobilový gigant Toyota začal budovat unikátní projekt. V úterý započal stavbu, v jejímž rámci má vzniknout v prostorách bývalé továrny automobilky na úpatí hory Fudži městečko Woven City. Místo se má stát testovacím prostorem pro nové technologie, které bude firma v blízké budoucnosti vyvíjet. Informuje Kyodo News.

Doporučeno
Nová vodíková Toyota Mirai slibuje dojezd až 850 kilometrů Nová vodíková Toyota Mirai slibuje dojezd až 850 kilometrů 8. listopadu 2020 11:47

Japonská automobilka má dost testovacích stanovišť ve sterilním prostředí a rozhodla se, že si vybuduje město, v němž se lépe nasimulují podmínky běžného provozu. Proto v úterý začala stavbu malého města pojmenovaném Woven City, v jehož prostoru bude testovat nové technologie včetně autonomního řízení vozidel nebo robotické a umělé inteligence.

Dohromady bude město obývat 360 osob včetně zaměstnanců automobilky. Vzhledem k tomu, že se jedná o moderní stavbu, energie v prostoru bývalé továrny v Susonu v prefektuře Šizuoka s rozlohou skoro 71 hektarů, se bude získávat z palivových článků, které budou doplněny solárními panely.

Návrh „živoucí laboratoře“ by si měl vzít na starost dánský architekt Bjarke Ingels, který proslul návrhem 2 World Trade Centre v New Yorku nebo budovou centrály společnosti Google v Kalifornii. Firma počítá s tím, že aby se co nejvíce zamezilo uhlíkové stopě, domy se budou stavět ze dřeva, a každý z nich bude mít uvnitř senzory umělé inteligence, které budou kontrolovat zdravotní stav jejich obyvatel.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Bjarke ingels (@bjarkeingels)

Dále se ve městě například počítá s ulicemi, které budou mít tři typy využití. Jednu část by měla využívat rychle jedoucí vozidla, druhou vozidla osobní přepravy s chodci a třetí pouze chodci. Jak to ale nakonec bude vypadat, ukáže pouze čas.

Domů
Sdílet
Diskuse