Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. března 2021 9:30
Čas čtení 7:20
Adam Novosad

Diana v Izraeli: Otevíráme restaurace, do posilovny se dá jít jen s očkovacím pasem. Takto vypadá konec pandemie

ZAJÍMAVOSTI IZRAEL KORONAVIRUS SLOVENSKO
Uložit Uložené

Slovenka Diana Weinberg žije v Izraeli více než 10 let a dát se očkovat se jí podařilo díky seznamu náhradníků. Vyprávěla nám, jak se země pomalu otevírá, ale i to, zda v Izraeli zpochybňovali vakcíny.

Slzy dojetí v očích, otevírající se obchody, posilovny či restaurace a společnost, kde pacienti hospitalizovaní s koronavirem ubývají raketovou rychlostí. Takto vypadá konec pandemie, konstatuje se dnes v Izraeli.

Slovenka Diana Weinberg alias Telavivian from Bratislava žije střídavě v Izraeli a na Slovensku, ale poslední týdny tráví právě na Středním východě. V Izraeli žije dohromady již více než 10 let, ale kvůli své práci se musí pravidelně vracet na Slovensko. Pracuje totiž v kanceláři, která pomáhá potomkům lidí z Československa, kteří přežili holocaust.

Doporučeno
Nachytal vlastního vraha a odmítá se vzdát: Alexej Navalnyj způsobuje Vladimiru Putinovi stále větší vrásky na čele Nachytal vlastního vraha a odmítá se vzdát: Alexej Navalnyj způsobuje Vladimiru Putinovi stále větší vrásky na čele 6. února 2021 14:30

V zemi od konce loňského prosince naočkovali více než 4,8 milionu lidí, přičemž od počátku se zaměřovali zejména na seniory. Díky takto nastavené očkovací strategii do dnešního dne proočkovali více než 80 procent všech Izraelců ve věku nad 50 let, čímž výrazně snížili počty hospitalizovaných a umírajících.

Čím více lidí z nejrizikovějších skupin země očkuje, tím efektivněji podle dosavadních studií zlepší situaci ve svých nemocnicích. V posledních dnech, a to zejména koncem února, se euforie z končící pandemie v Izraeli projevila zvýšeným počtem nových denních případů, ale nyní se případy stabilizovaly na dvou či třech tisících denně. Díky vakcíně však mezitím počty hospitalizovaných klesají, a tak se země pomalu vrací do normálu.

V tomto článku si přečteš:
  • Kolik zaplatil Izrael za vakcínu od Pfizeru za to, že ji dostal jako první
  • Jaké důvody stály za tím, že Izrael naočkoval již přes 50 procent populace
  • Jak se dnes mohou nechat očkovat lidé od 16 let bez omezení
  • Jak Diana hodnotí očkovací pas, díky kterému se země otevírá
  • Jak funguje vakcinační pas, který se ti rozsvítí zeleně, pokud splňuješ podmínky
  • Co se děje v izraelských ulicích, když otevírají obchody, restaurace a fitka
  • Jak funguje státní karanténa na základě elektronického náramku
  • Jak stát motivuje lidi, kteří se zpočátku odmítli nechat očkovat
Diana Weinberg
Zdroj: Diana Weinberg

V Izraeli od prosince očkovali 150 tisíc lidí denně

Izrael začínal očkovat proti koronaviru dříve než Evropská unie. Už 19. prosince minulého roku se na veřejnosti dalo očkovat několik známých tváří z politické scény, aby tak obyvatelům ukázali, že vakcína je účinná a bezpečná. Netrvalo dlouho a Izrael očkoval tempem 150 tisíc lidí denně.

Doporučeno
„V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti 24. dubna 2024 15:30

Zaplatil za to sice o trochu vyšší částku, kdy jednu dávku vakcíny od Pfizeru BioNTechu nakupoval za přibližně 500 korun, zatímco Evropská unie za méně než 400 korun, ale Izraelci dnes určitě mají pocit, že se tento přístup vyplatil, uvádí ČT24.

„Začalo to rizikovými skupinami, seniory nad 60 let a zdravotníky,“ konstatuje Diana Weinberg. Zdůrazňuje, že Izrael myslel téměř na všechno, a tak kromě seniorů či zdravotníků rovnou očkoval jejich rodinné příslušníky či lidi, kteří s nimi bydlí. 

Do popředí očkovací strategie se dostali i pracovníci kritické infrastruktury státu.

Doporučeno
Etický hacker: Proč si přelepuješ webkameru, když jsi celý den na mobilu a díváš se do fotoaparátu? (Rozhovor) Etický hacker: Proč si přelepuješ webkameru, když jsi celý den na mobilu a díváš se do fotoaparátu? (Rozhovor) 10. ledna 2021 12:30

Od 16 let výše dnes bez omezení

Rychlost očkování byla v Izraeli tak vysoká, že se momentálně mohou na očkování přihlásit všichni obyvatelé od 16 let. „Očkovat se může dát každý od 16 let, již neexistují žádná omezení,“ říká Diana Weinberg.

Podle ní momentálně izraelské úřady řeší spíše opačný problém, a to ten, že zbývající populace se často nechce dát očkovat. Vláda proto vymyslela způsob, jak lidi motivovat. Když vidí otevírající se obchody či lidi posedávající s drinky na náměstích, mnoho lidí si své odmítání vakcíny rozmyslí.

Samotná Diana se k očkování dostala koncem ledna. Nepatřila přitom do žádných přednostních skupin, ale o vakcínu měla takový zájem, že se rozhodla vystát si řadu před očkovacím centrem. 

„Očkovalo se asi do desíti, ale od sedmi věděli, že nepřijdou všichni. Izraelci mají v nátuře, že se často opozdí nebo nechodí na schůzky, tak když tušili, že už spousta přihlášených lidí nepřijde, od sedmi začali těmi zbytky očkovat všechny,“ vzpomíná to, jak se jí podařilo dát se očkovat

Přišla do očkovacího centra v Nemocnici Ichilov v Tel Avivu, kde si vystála frontu pro náhradníky.

Tyto důvody stály za tím, že Izrael už naočkoval většinu populace

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 95435 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaké důvody stály za tím, že Izrael naočkoval již přes 50 procent populace
  • Jak se dnes mohou nechat očkovat lidé od 16 let bez omezení
  • Jak Diana hodnotí očkovací pas, díky kterému se země otevírá
  • Jak funguje vakcinační pas, který ti zasvítí zeleně, pokud splňuješ podmínky
  • Co se děje v izraelských ulicích, když otevírají obchody, restaurace a fitka
  • Jak funguje státní karanténa na základě elektronického náramku
  • Jak stát motivuje lidi, kteří se zpočátku odmítli dát očkovat
Domů
Sdílet
Diskuse