Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. února 2021 14:30
Čas čtení 10:16
Adam Novosad

Nachytal vlastního vraha a odmítá se vzdát: Alexej Navalnyj způsobuje Vladimiru Putinovi stále větší vrásky na čele

POLITIKA VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Alexej Navalnyj se v půlce ledna vrátil domů do Moskvy, kde ho zatkli a nyní odsoudili na tři a půl roku vězení. Navzdory pokusu o vraždu novičokem však svůj boj proti Vladimiru Putinovi nevzdává.

Vladimir Putin odmítá vyslovit jeho jméno. I když se k němu musel vyjadřovat už mnohokrát, nikdy na veřejnosti nevyslovil jméno Alexej Navalnyj a zřejmě to tak i zůstane.

Ruský prezident jednoho ze svých největších kritiků a politických oponentů postupem let srážel stále níž a níž, ale Navalnyj se vždy vyšplhal nad hladinu a většinou se mu podařilo odrazit natolik, že svou nově získanou popularitou prorazil předchozí ú a roveň popularity.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak se Navalnyj změnil z malého blogera na vůdce desítek tisíc protestujících
  • Co mu vyčítají na nacionalistických názorech
  • Kdy muslimy přirovnával ke švábům
  • Jak ho poprvé odsoudili za zpronevěru, která ho po letech doběhla
  • Proč pokračuje v protestech, i když už skončil ve vězení více než 10krát
  • Proč se Vladimir Putin prý bojí vyslovovat jeho jméno

Meno Navaľnyj vraj Putin zakázal vyslovovať. Nechali ho zavraždiť, teraz ho napriek protestom poslali na tri a pol roka do väzenia
Zdroj: TASR/AP

Nyní však přišel kritický zlom. Alexej Navalnyj se v polovině ledna po téměř půlroce vrátil zpět do Ruska, kde ho zatkli okamžitě po příletu na letišti a provizorně odsoudili na 30 dní.

Důvod? Navalnyj se pravidelně nehlásil u svého probačního pracovníka, což bylo jednou z podmínek, které musel opoziční lídr dodržovat během běhu svého podmíněného trestu. V minulosti byl potrestán mnohokrát.

Navalnyj sice u soudu argumentoval, že se u probačního pracovníka chtěl přihlásit hned druhý den ráno po příletu, ale soud to nezajímalo. Tentokrát ho odsoudili na tři a půl roku nepodmíněného vězení, což může znamenat trvalý zánik celého hnutí, které Navalnyj poctivě budoval od základů celé roky. Vězení ho však může proměnit i na mučedníka. To ale ukáže až čas, informuje BBC.

Doporučeno
Palác pro Vladimira Putina za miliardu eur? Je to jako stát ve státě, říká Alexej Navalnyj a vysvětluje, kdo prý stavbu zaplatil Palác pro Vladimira Putina za miliardu eur? Je to jako stát ve státě, říká Alexej Navalnyj a vysvětluje, kdo prý stavbu zaplatil 23. ledna 2021 12:24

Kdo je Navalnyj? Zpočátku jen bláznivý aktivista

Alexej Navalnyj se snažil zaujmout ruskou společnost od přelomu tisíciletí. V té době vstoupil do politické strany Yabloko, v níž se postupem let vypracoval na jednoho z lídrů. Vstoupil do ní v roce 2000, kdy poslanci Státní dumy měnili zákon o tom, kolik procent potřebuje strana na vstup do parlamentu.

Působil v ní až do roku 2007 a vypracoval se na jejího moskevského náměstka, jenže mezitím jakoby pochopil, že cesta za politickou slávou bude vydlážděná spíše sociálním hnutím než tím politickým, píše BBC.

Navalnyj se nikdy netajil tím, že se považuje za hrdého ruského nacionalistu, ale postupně tento svůj pohled zmírňoval či upravoval. V roce 2006, kdy napříč Moskvou chtěly pochodovat tisíce podporovatelů krajně pravicových organizací, Navalnyj prohlásil, že je proti „jakékoliv etnické nebo rasové nenávisti a xenofobii“, ale i tak žádal moskevskou radnici, ať pochod povolí, uvádí The Atlantic.

Muslimové jsou švábi, kterých je třeba se zbavit

V reakci na Navalného návrat do Ruska vyšlo na povrch starší video, ve kterém opoziční politik vypráví o svých postojích vůči muslimskému obyvatelstvu. V něm odmítá zvýšenou míru imigrace muslimů do Ruska, a dokonce muslimy přirovnává ke švábům. Nelíbilo se mu ani to, když uprostřed Moskvy umožnila vláda postavit obrovskou novou mešitu.

Když v roce 2008 vypukla válka mezi Ruskem a Gruzií, Navalnyj několikrát Gruzínce nazval hlodavci, což je rozšířená slovní hříčka mezi obyvatelstvem, ale kromě toho vyzýval, aby na Gruzii ruská armáda zaútočila raketami. Těchto svých vyjádření o pár let později litoval. Navalný se jako nacionalista projevil i v otázce anexe Krymu.

Meno Navaľnyj vraj Putin zakázal vyslovovať. Nechali ho zavraždiť, teraz ho napriek protestom poslali na tri a pol roka do väzenia
Zdroj: TASR/AP

Krym? Ten je ruský, už bych ho nevrátil

Za agresi na Krymu sice Putina zkritizoval, jenže v rozhovoru pak prohlásil, že i když Rusko tento poloostrov odtrhlo od Ukrajiny, nevidí důvod, proč by ho mělo vrátit. „Realita je taková, že Krym je nyní část Ruska,“ konstatoval tehdy.

Ani kdyby se stal prezidentem, tak by se podle vlastních slov nepokoušel poloostrov vrátit zpět Ukrajině. „Je Krym nějaký sendvič podávaný ze strany na stranu? Nemyslím si,“ vysvětlil. Sympatie k nacionalismu jako bloger zdůraznil podporou ozbrojování běžných obyvatel země. Prý musí mít potřebné nástroje na obranu před teroristy z jihu, uvádí The Moscow Times.

V kontextu těchto názorů proto veřejnost ze západu vnímá Navalného zejména jako hlavního politického rivala Vladimira Putina namísto svého ideologického spojence. Silné nacionalistické cítění a dehonestující vyjádření na adresu několika menšin žijících v Rusku by tak mohly v budoucnu podkopat pozici Navalného mezi evropskými lídry.

Zajímavě proto působí změna rétoriky z minulých let, kdy šéf týmu opozičního politika veřejně podpořil legalizaci manželství párů stejného pohlaví, přičemž homosexualita patří v Rusku mezi tabu témata. Navalnyj dokonce v červnu 2020 podpořil hnutí Black Lives Matter bojující proti rasismu ve Spojených státech amerických, píše Eurasian.

Za mřížemi byl už více než desetkrát

Alexej Navalnyj skončil za mřížemi více než desetkrát. Často si odpykával kratší několikadenní či týdenní tresty za organizování nepovolených protestních akcí. Když ale v roce 2008 začínal blogovat s cílem, aby poukázal na nekalosti v nejbohatších státních společnostech, zřejmě netušil, kam ho tyto aktivity dostanou, uvádí RFERL.

Jako vystudovaný právník prokoukl, jak v Rusku funguje propojení vlády s největšími firmami. V roce 2008 proto svou blogovací kariéru odstartoval vyšetřováním na vlastní pěst. Nakoupil si akcie pěti státních firem Rosneft, Gazprom, Gazprom Neft, Lukoil a Surgutneftegas, díky čemuž jako „spoluvlastník“ těchto firem začal tlačit na transparentnost ve financích. Nepochodil.

Následující roky strávil vyšetřováním případů zneužívání politické moci a korupce, upozorňuje Aljazeera.

Na stejné vlně pokračoval až do roku 2012, kdy zveřejnil informace o kauzách dotací pro čečenského diktátora Ramzana Kadyrova či vicepremiéra Igora Šuvalova, jehož obvinili z korupce. Tehdy narazil na odpor oligarchů Romana Abramoviče a Alisher Usmanova, kvůli čemuž se zřejmě pomalu dostával do hledáčku Vladimira Putina.

Ten, jehož jméno se nesmí vyslovit, smáli se Putinovi

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 94365 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč se Vladimir Putin prý bojí vyslovovat jeho jméno
  • Jak ho poprvé odsoudili za zpronevěru, která ho po letech doběhla
  • Proč pokračuje v protestech, i když už skončil ve vězení více než 10krát
  • Jak mu zničili sen osobně vyzvat Putina na politický souboj
Domů
Sdílet
Diskuse