Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. ledna 2021 12:24
Čas čtení 8:42
Adam Novosad

Palác pro Vladimira Putina za miliardu eur? Je to jako stát ve státě, říká Alexej Navalnyj a vysvětluje, kdo prý stavbu zaplatil

ZAJÍMAVOSTI VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Alexej Navalnyj si pro ruského prezidenta Vladimira Putina připravil nepříjemné překvapení zpoza zdí věznice, kde skončil po návratu do Ruska. Miliardový palác, vydržované milenky a štědří oligarchové nyní hýbou světem.

Alexej Navalnyj téměř v létě loňského roku zemřel. Nenakazil se koronaviruem, ale měli ho údajně otrávit příslušníci tajné služby FSB, kteří mu do hotelového pokoje propašovali toxickou jed novičok.

Nyní ruskému prezidentovi připravil nepříjemné překvapení v podobě dvouhodinového dokumentárního filmu o paláci za více než 1 miliardu eur. Ten údajně už léta staví právě pro Putina na březích Černého moře oligarchové za peníze ukradené z kapes ruského obyvatelstva. „Toto je jako stát ve státě, kde vládne neodstranitelný car,“ vysvětluje Navalnyj.

Doporučeno
Dva mladí Ukrajinci zabili za necelý měsíc 21 lidí. Na video si natočili, jak obětem šroubovákem bodali do mozku Dva mladí Ukrajinci zabili za necelý měsíc 21 lidí. Na video si natočili, jak obětem šroubovákem bodali do mozku 11. ledna 2021 9:33

Nebýt pohotové reakce pilota na palubě letadla, ve kterém se Navalnyj vezl z města Tomsk do Moskvy, tak by opoziční politik a bloger pravděpodobně zemřel. Záchranářům a lékařům se ho ale po nouzovém přistání v Omsku podařilo zachránit.

Z Ruska ho později převezli do Německa, kde ho na špičkové berlínské klinice vyléčili ze všech zbývajících účinků otravy a Navalnyj se po pěti měsících rozhodl vrátit domů.

V tomto článku si přečteš:
  • Proč přijel Navalnyj zpět do Ruska, i když ho doma okamžitě zatkli
  • Odkud získal detailní plány údajného Putinova paláce za více než miliardu eur
  • Proč se Putin cítí jako novodobý car s palácem 39krát větším než Monako
  • Jak palác chrání hraniční kontroly, bezletová zóna i pozemky tajné služby
  • Za jaký toaletní kartáč a držák na toaletní papír prý Putin zaplatil až 1 000 eur
  • Jak z přísně tajného interiéru unikly fotky, kde pózují dělníci s luxusem
  • Kde si prý prezident nechal vybudovat striptérský sál a výherní automaty
  • Jak prý Putin ze své milenky-uklízečky udělal akcionářku obrovské banky
  • Kteří ruští oligarchové zaplatili miliardy za výstavbu prezidentova paláce

Z milenky-upratovačky spravil milionárku, za toaletnú kefu zaplatil 700 eur. Vieme, kto vraj Putinovi postavil palác za miliardu
Zdroj: Alexej Navaľnyj

Navalnyj očekával, že ho ruské úřady nenechají volně pobíhat po zemi. V roce 2014 ho odsoudili na tři a půl roku vězení za údajné podvody a praní špinavých peněz, což on označil za politicky motivované a vykonstruované snahy o umlčení, objasňuje Time.

Tento podmíněný trest mu ale nakonec měl uplynout až v prosinci minulého roku, jenže vyžadoval, aby se Navalnyj pravidelně hlásil svému probačnímu pracovníkovi. Setkání však neabsolvoval, a zmeškal je i během měsíců, kdy se věnoval rekonvalescenci v Německu, a tak mu ruské úřady před příletem zpět do Moskvy vzkázaly, že ho rovnou zadrží.

Nechal se zatknout, aby ukázal, že se Putina nebojí

Navalnyj tomu nevěřil. „Je to nemožné. Jsem nevinný muž,“ vyslovil před nástupem do letadla na německé půdě, ale v Rusku se už chystala velká show. Na letišti, kam měl politik přiletět, se shromáždila řada podporovatelů, několik z nich ale policie zatkla a letadlo přesměrovali. Navalnyj z něj s manželkou vyšli jako svobodní občané, ale po pár chvílích už bloger skončil v poutech.

Varovali ho, že ho Putin nenechá svobodně odejít, ale Navalnyj zřejmě věděl, co dělá. Odvedli ho sice na policejní stanici, kde proběhlo slyšení a provizorní soud ho okamžitě poslal na 30 dní za mříže, jenže on měl strategii předem promyšlenou.

Z moskevské věznice Matrosskaja Tišina se přihlásil prostřednictvím Instagramu, kde si zažertoval. O věznici řekl, že se vzbudil v malé místnosti, odkud nelze vylézt. „Okno a železná postel. Tato postel nemá mechanismus, který umí změnit polohu zad a nohou,“ zasmál se a zdůraznil, že mu zatím nepíchli do těla žádné hadičky a mluví jeho rodným jazykem. „Velké plus,“ zakončil.

Domů se nevrátil, aby seděl za mřížemi. Na internet už z vězení zavěsil dvouhodinové video, ve kterém světu odhaluje megalomanský palác na pobřeží Černého moře postavený pro novodobého ruského cara Vladimira Putina.

Z milenky-upratovačky spravil milionárku, za toaletnú kefu zaplatil 700 eur. Vieme, kto vraj Putinovi postavil palác za miliardu
Zdroj: Alexej Navaľnyj

Putin se prý v touze po luxusu dočista zbláznil

Tento palác se v minulosti objevil v médiích, ale Navalnyj v dokumentu vysvětluje, že tentokrát se mu s týmem z Nadace pro boj proti korupci (FBK) podařilo získat plány paláce, fotografie od zaměstnanců a seznamy přepychového vybavení interiéru.

Navalnyj se musel do Ruska vrátit proto, aby Putinovi ukázal, že se ho nebojí. Kdyby video zveřejnil z Německa, mohl by čelit takovým posměškům, že raději zůstává emigrantem, než čelit režimu doma v Rusku, a tak se nechal zadržet a odvést do vězení.

Obyvatele Ruska ale ve videu nezve jen na prohlídku paláce, jehož stavba podle něj pochází z peněz vytažených z kapes běžných lidí. Na nejbližší víkend svolal po ruských městech demonstrace proti Putinovi.

„Půjdeme tam, kam nikoho nepustí. Navštívíme Putina a na vlastní oči uvidíme, že se tento muž, ve svých touhách po luxusu a bohatství, dočista zbláznil,“ říká v úvodu dokumentárního videa Navalnyj. Nevymýšlel si, protože se svými spolupracovníky skutečně dokázali natočit místo, kde dnes stojí údajný palác Vladimira Putina.

Na papíře prezident není jeho vlastníkem, a samotný Kreml stihl na obvinění zareagovat se slovy, že Putin přeci každý rok zveřejňuje své majetkové přiznání a vlastníkem žádného paláce tak nemůže být, ale Navalnyj se ve videu pokusil odhalit spleť transakcí, převodů a propojení, které mají ukazovat, jak Putin umožnil oligarchům rozkrádat zemi a na oplátku si vyžádal ten největší úplatek v historii.

Z milenky-upratovačky spravil milionárku, za toaletnú kefu zaplatil 700 eur. Vieme, kto vraj Putinovi postavil palác za miliardu
Zdroj: Alexej Navaľnyj

Nejdražší palác na světě. Nový Versailles, nový Zimní palác

„Je to ten nejdražší palác na světě. Nový Versailles, nový Zimní palác,“ konstatuje bloger ve videu. Středem pozornosti se stala majestátní stavba stojící na pobřeží Černého moře ve městě Gelendžik.

Toto populární letovisko zřejmě padlo do oka i ruskému prezidentovi, který si prý vybral výběžek pevniny pár kilometrů pod stejnojmenným zálivem jako místo, kde chce údajné úplatky od oligarchů přeměnit na stavbu, o jaké si mohou nechat zdát i nejbohatší lidé světa.

Navalnyj vysvětluje, že běžný smrtelník jen těžko pochopí honosnost paláce. Na základě záběrů z droneu odhadl celkovou rozlohu areálu, kde se kromě paláce rozprostírají i vinice, amfiteátr či vlastní kostelík na přibližně 39krát větší než velikost celého Monaka. Z paláce dokonce vede tunel až přímo na pobřeží moře, zatímco stavba se tyčí na vrchu těsně nad pláží, vysvětlují Sky News.

Význam paláce podle videa potvrzují bezpečnostní opatření, která kolem něj platí. Navalnyj tvrdí, že si Putin nechal postavit vlastní přístav, importovat kostelík z Řecka, vstupy do areálu chrání několik hraničních kontrol a údajně je nad palácem vyhlášena bezletová zóna. Takové zóny se přitom obvykle vyhlašují pouze nad strategicky nejdůležitějšími místy ve státě.

Soukromí si prý Putin chrání tak, že tisíce zaměstnanců, kteří na projektu pracovali a pracují, si za běžných okolností nesmí do areálu vzít ani mobilní telefon s fotoaparátem. Přesto se Navalnyj dostal k několika fotkám, kde dělníci pózují s hříšně drahými kusy nábytku, které se dají v identické podobě dohledat v katalogu luxusní italské značky. A ceny za jeden kus sahají do desítek tisíc eur.

Striptérský sál a automaty jako z Las Vegas

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 93822 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak palác chrání hraniční kontroly, bezletová zóna i pozemky tajné služby
  • Za jaký toaletní kartáč a držák na toaletní papír prý Putin zaplatil až 1 tisíc eur
  • Jak z přísně tajného interiéru unikly fotky, kde pózují dělníci s luxusem
  • Kde si prý prezident nechal vybudovat striptérský sál a výherní automaty
  • Jak prý Putin ze své milenky-uklízečky udělal akcionář obrovské banky
  • Kteří ruští oligarchové zaplatili miliardy za výstavbu prezidentova paláce
  • Jak ruskou gymnastku udělal šéfkou v médiích s platem přes 8 milionů eur
Domů
Sdílet
Diskuse