Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. března 2021 9:30
Čas čtení 7:48
Jakub Paulík

Platil starosta z jihu Slovenska mafiánům za vraždy? Zabijáci z gangu Sátorových popisují své brutální praktiky

Platil starosta z jihu Slovenska mafiánům za vraždy? Zabijáci z gangu Sátorových popisují své brutální praktiky
Zdroj: TASR - Jakub Kotian
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pokud by starostu Františka Doru odsoudili, byl by prvním aktivním politikem na Slovensku, který si objednal mafiánské vraždy.

Žádná mafiánská skupina v historii Slovenska nemá na svědomí tolik zmařených lidských životů jako gang Sátorových. Lidi zabíjeli bez mrknutí oka kvůli svým obchodům, ale i na objednávku. Na vraždy nepohodlných svědků, bílých koní či dlužníků si je najímala nejen zločinecká spodina, ale údajně i dlouholetý regionální politik a starosta Dolného Chotára František Dora a jeho syn František Dora mladší.

U soudu proti nim vypovídá několik členů mafiánského gangu Lajose Sátora, včetně těch, kteří se na vraždách osobně podíleli. Kolik obětí v roce 2021 ještě skrývá země na jihu Slovenska, která sloužila mafii jako obrovský hřbitov pro oběti? Na tuto otázku nemáme jistou odpověď. Odhady se ale šplhají až k číslu 200.

František Dora
Zdroj: Dávid Barak
V tomto článku si přečteš:
  • Jak vnímali starostu Františka Doru obyvatelé obce.
  • Jak se starosta poznal s mafiány z Dunajské Stredy.
  • Koho na jeho údajnou objednávku zavraždili Sátorovi.
  • Proč se starosta setkal s pravou rukou Sátora.
  • Z jakého důvodu museli všichni členové skupiny vraždit.

Když oběť škrtíš tak dlouho, až ti znecitliví ruka

Zatímco člen gangu Juraj Bugár kopal hrob, Zsolt Nagy v převlečení za policistu vezl cíl objednané vraždy — bílého koně — v autě. Po příjezdu na místo činu ho povalil na zem a škrtil tak dlouho, až mu prý znecitlivěla ruka. Šlo o jednu z několika vražd, kterou si údajně objednal dlouholetý starosta obce Dolný Chotár František Dora.

Zsolt Nagy
Zdroj: Dávid Barak

Kolik stojí lidský život? Záleží to na množství faktorů. Kdo je cíl? Jaké riziko na sebe vrahové berou? A kolik vůbec může nabídnout objednatel? Při jedné z takových nájemných vražd mafiáni údajně inkasovali až 3 miliony slovenských korun (asi 2,6 milionu českých korun).

Členové gangu na jihu Slovenska se svým šéfem Lajosem Sátorem zabíjeli lidi jako na běžícím pásu, čímž si dokázali přijít na velké peníze. Divoká 90. léta byla pryč, ale mafiánské vraždy na jihu neustávaly.

Doporučeno
Dva mladí Ukrajinci zabili za necelý měsíc 21 lidí. Na video si natočili, jak obětem šroubovákem bodali do mozku Dva mladí Ukrajinci zabili za necelý měsíc 21 lidí. Na video si natočili, jak obětem šroubovákem bodali do mozku 11. ledna 2021 9:33

Dovolená s mafiánským bossem

Starostu Dolného Chotára Františka Doru a jeho syna Františka Doru mladšího zadrželi příslušníci NAKA v rámci akce Valentýn ještě v únoru 2019. František Dora byl aktivním regionálním politikem téměř 30 let. Jako starosta obce působí od roku 1991 a naposledy na tuto pozici úspěšně kandidoval v roce 2018 za stranu Most–Híd (předtím byl kandidátem SMK). V ní má však aktuálně pozastaveno členství.

Funkci si oficiálně drží do dnešního dne, ale vzhledem k tomu, že se nachází ve vazbě, zaskakuje za něj jeho zástupce, kterým je podle webu obce Ladislav Culinka. Mezi zastupitele obce patří momentálně i druhý starostův syn Nikolas Dora.

Na stránce se uvádí, že mezi největší úspěchy starosty patří „ocenění Trnavského kraje“, které mu v roce 2011 věnoval tehdejší župan Tibor Mikuš. Malou zajímavostí je, že Mikuš jako mnohonásobný mistr v karate kdysi trénoval i mafiánské bratry Eduarda a Roberta Diničovi († 1998).

Starosta František Dora údajně udržoval s bossem Lajosem Sátorem velmi dobré vztahy. Podle portálu parameter.sk si v roce 2008 dokonce užívali společnou dovolenou v Itálii. Sátora podezřelého z organizace masakru 10 mafiánů v baru Fontána přitom v té době již dlouhá léta hledala policie. 

Dlouholetému regionálnímu politikovi nevadilo, že se stýká s hledaným zločincem a šéfem brutálního gangu. Napojení na Sátora nejprve popíral a dovolenou s mafiánským bossem potvrdil až při policejních výsleších z let 2016 a 2017. František Dora je i majitelem pozemku, na kterém stojí nedokončený dům Lajose Sátora.

„František Dora se s více budoucími mafiány zřejmě poznal ještě na škole v Dunajské Stredě, do které chodil i Milan Sipos (Sipos byl bývalý šéf Lajose Sátora - pozn. red.) a další zápasníci z města,“ řekl pro Refresher David Barak, autor knihy o mafii na jihu Slovenska s názvem Zahrabaná pravda. Se Sátorem měl starosta podle něj intenzivní vztah již od roku 2001.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 95727 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se Sátorovi převlékali za policisty, aby oklamali oběti.
  • Proč se František Dora mladší údajně téměř rozplakal před mafiánem.
  • U které vraždy byl prý přítomen i starostův syn.
  • Co o něm vypověděl utajený svědek.
  • Z jakého důvodu podle Dory mladšího utajený svědek lže.
Domů
Sdílet
Diskuse