Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2021 14:10
Čas čtení 0:47
Ondřej Jarůšek

Schillerová: Vláda se shodla, že požádá o prodloužení nouzového stavu o 30 dní

Schillerová: Vláda se shodla, že požádá o prodloužení nouzového stavu o 30 dní
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ALENA SCHILLEROVÁ
Uložit Uložené

O prodloužení stavu nouze by se mělo hlasovat v pátek 26. března.

Vláda se chystá v nadcházejícím týdnu požádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) mluví minimálně o čtrnácti dnech, zatímco vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v České televizi řekla, že by to mohlo být až 30 dní. Kabinet se tak podle šéfky státní kasy dohodl v pátek.

Současný stav nouze má skončit 28. března a o jeho opětovném prodloužení by se mělo hlasovat v pátek 26. března.

Doporučeno
Přehled: Kolik dávek jaké vakcíny Česko obdrží v průběhu roku 2021 Přehled: Kolik dávek jaké vakcíny Česko obdrží v průběhu roku 2021 18. března 2021 14:35

Podle Hamáčka by mohla být po dvou týdnech uvolněna opatření. Epidemiologická situace však musí být příznivá. „Pokud by to zabralo, tak po 14 dnech se můžeme dostat na denní nárůsty pod pět tisíc. Pak je možné zvednout plošná opatření, cestování mezi okresy a zbytek dojet podle pandemického zákona. To je nejrealističtější výhled,“ řekl vicepremiér.

O rozvolnění některých restrikcí vláda rozhodla už před pár dny. Nově tak má být například možné sportovat nebo vyrazit do přírody na území celého okresu. Dosud to bylo možné jen v rámci obce. Cestování mezi okresy je však bez patřičného formuláře stále zakázáno.

Pandemie koronaviru v Česku začala v posledních dnech postupně zpomalovat. Během soboty bylo laboratořemi odhaleno 5 443 nových případů, což je přibližně o 1 500 méně, než tomu bylo ve stejný den minulý týden. Kleslo také reprodukční číslo R.

Domů
Sdílet
Diskuse