Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2021 18:53
Čas čtení 1:36
Tímea Krauszová

Google musel kvůli novým pravidlům Apple ukázat vše, co o tobě ví. Sleduje platby, polohu, historii i tvé kontakty

Google musel kvůli novým pravidlům Apple ukázat vše, co o tobě ví. Sleduje platby, polohu, historii i tvé kontakty
Zdroj: TASR/AP
TECH
Uložit Uložené

Ví o tobě možná více než tvůj partner či partnerka.

Google dlouho vzdoroval a nechtěl aktualizovat své aplikace pro iOS a MacOS. Apple totiž nutí tvůrce aplikací transparentně prozradit, jaké údaje sbírají o uživatelích. Ty pak zobrazuje přímo v App Storu, informují Hospodářské noviny. Google nakonec neměl na výběr, když si ale porovnáš, co všechno o tobě ví například Google Chrome v porovnání s jinými vyhledávači, zřejmě se nebudeš cítit úplně komfortně.

Velmi osobní údaje

Při porovnání Google Chrome a Firefoxu je zjevné, že Google sbírá více mnohem osobnějších dat, která ukládá v neanonymizované podobě.

Firefox získává pouze kontaktní informace a uživatelům přidělí identifikační údaj. Mimo toho sleduje aktivitu uživatelů (jako prohlížeč používají) anonymně a stejně anonymně sbírá diagnostické údaje o problémech aplikace. Na druhou stranu, Google Chrome sleduje informace o geografické poloze, kontakty, údaje spojené s platbami, nahrávaný obsah, historii vyhledávání, historii prohlížení webu a další data, včetně údajů pro diagnostiku.

Domů
Sdílet
Diskuse