Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2021 23:11
Čas čtení 0:54
Adam Novosad

V italské továrně objevili 29 milionů dávek vakcíny AstraZeneca. Prý měly být původně vyvezeny do Británie

V italské továrně objevili 29 milionů dávek vakcíny AstraZeneca. Prý měly být původně vyvezeny do Británie
Zdroj: FOTO TASR - Lukáš Grinaj
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Evropská unie zavádí přísnější omezení na vývoz vakcín.

Evropská unie začíná přísněji kontrolovat a omezovat vývoz vakcín proti koronaviru z území svých členských zemí. Olej do ohně nyní přilil nález, který podle deníku La Stampa objevily italské úřady v městě Anagni. Ve fabrice úřady natrefily na 29 milionů dávek vakcíny AstraZeneca, které v ní byly uskladněny, aniž by o nich společnost informovala Evropskou komisi.

Předběžné zprávy podle listu La Stampa naznačují, že vakcíny mají pocházet z továrny Halix v Holandsku, kde však výroba zatím nebyla schválena pro Evropskou unii.

Doporučeno
Přehledně: Jakou rychlostí se očkuje ve tvém kraji Přehledně: Jakou rychlostí se očkuje ve tvém kraji 24. března 2021 17:47

Zdroje zevnitř Evropské unie podle listu tvrdí, že uskladněné dávky měla firma původně exportovat do Spojeného království, ale vývoz nebyl dokončen. Evropská unie mezitím zavedla omezení vývozu vakcín ze svého území, což postihlo například dávky vakcíny od společnosti AstraZeneca určené pro Austrálii.

Evropská komise momentálně nemá informace o tom, že by výrobci vakcín po zastaveném vývozu dávek do Austrálie exportovali vakcíny ven z Evropské unie.

astrazeneca
Zdroj: TASR/AP

Italské úřady přitom měly na dávky uskladněné ve městě Anagni echo právě zevnitř Evropské komise, která sice o 29 milionech dávek nevěděla, ale komisař pro vnitřní trh Thierry Breton se po inspekci holandské fabriky Halix začal zajímat, kam vyrobené vakcíny odcházejí.

Na příštích šest týdnů proto Evropská unie pozastavuje export vakcín produkovaných na svém území do zemí jako Spojené království či Spojené státy americké. Zatímco Evropská unie vyvezla miliony dávek, z USA ani Spojeného království zpět nepřišly žádné dávky, a tak došla trpělivost i Bruselu.

Domů
Sdílet
Diskuse