Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2021 22:09
Čas čtení 3:23
Daniel Mikolášik

Kdo byl DMX a jak se stal legendou?

Kdo byl DMX a jak se stal legendou?
Zdroj: Shahar Azran/WireImage
HUDBA
Uložit Uložené

Král hardcore rapu, ale i gospelový kazatel o Bohu. Fanoušci si ho však budou pamatovat zejména pro striktní rap a nesmrtelné hity.

Rapový svět v pátek přišel o velkou legendu. Ve věku 50 let zemřel raper DMX, vlastním jménem Earl Simmons. Začátkem dubna byl hospitalizován v nemocnici s infarktem poté, co se měl předávkovat drogami.

Problémy s drogami ovšem byly s jeho životem spjaty už dávno předtím. K závislosti se veřejně sám přiznal a dokonce se dobrovolně přihlásil do centra pro drogově závislé, kde strávil několik měsíců. Nějaký čas si odseděl i ve vězení, ale fanoušci si ho budou pamatovat zejména pro striktní rap a nesmrtelné hity. Kdo byl DMX?

V tomto článku si přečteš:
  • Jaký rekord drží jako jediný raper na světě
  • Jak se seznámil s Jay–Zm ještě předtím, než se oba stali známými
  • Jak se projevovala jeho posedlost psy
  • Kolik měl dětí a proč kvůli nim vyhlásil bankrot
  • Které album se stalo jeho nejúspěšnějším a proč
  • Jak ho celý život provázela závislost na heroinu

Král hardcore rapu

Earl Simmons, známý také jako DMX, Dark Man X, Dog Man X nebo Divine Master of the Unknown, se narodil v Mount Vernonu ve státě New York. Rap začal tvořit už v 90. letech. Po smrti dvou největších jmen Tupaca Shakura a The Notorious BIGho přišel jako nový představitel hardcore rapu.

Doporučeno
The Kid LAROI: z bezdomovce až na vrchol světa aneb jak 17letý raper přepsal historii The Kid LAROI: z bezdomovce až na vrchol světa aneb jak 17letý raper přepsal historii 5. dubna 2021 9:30

Začátkem devadesátek se snažil prorazit s beatboxem a prosadit své jméno v pouličních rap battles, v nichž se jednou dokonce setkal i s Jay–Zm ještě předtím, než se oba stali slavnými. Nebylo to ale tak jednoduché, jak si zpočátku myslel.

DMX
Zdroj: TASR/AP

DMX byl typickým raperem z ulice, který ale díky svému talentu, jedinečnému hlasu a nekompromisnímu projevu dokázal rychle uspět i v mainstreamových sférách. Jeho debutové album spatřilo světlo světa 12. května 1998. Jmenovalo se It’s Dark and Hell is Hot a produkoval ho známý Swizz Beatz, se kterým tvořili pod taktovkou jejich vydavatelství Ruff Ryder.

Album s kvalitní hudbou, striktním rapem a syrovými texty o jeho nelehkém dětství a dospívání v dětských domovech se rychle uchytilo a odstartovalo tak velkou kariéru. DMX se navíc může pochlubit unikátním prvenstvím. Stal se totiž jediným raperem, kterému se podařilo 5krát po sobě s každým vydaným albem umístit na prvním místě v prestižním hudebním žebříčku Billboard 200.

Domů
Sdílet
Diskuse