Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2021 8:47
Čas čtení 1:00
Adam Novosad

Data z Izraele přinesla špatnou zprávu: Vakcína od Pfizeru nemusí stačit na jihoafrickou mutaci

Data z Izraele přinesla špatnou zprávu: Vakcína od Pfizeru nemusí stačit na jihoafrickou mutaci
Zdroj: TASR
NEWS IZRAEL KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Studie na menším počtu pacientů zjistila, že jihoafrická mutace dokáže proniknout přes ochranu vytvořenou vakcínou.

Jihoafrická varianta koronaviru je schopna prolomit ochranu, která v lidském těle vzniká díky vakcíně Pfizer. Tyto závěry hlásí studie z Izraele, kde se podívali na specifické chování jihoafrické mutace v reálných podmínkách namísto těch laboratorních, uvádí Times of Israel.

Cílem bylo na malém vzorku zjistit, zda jihoafrická mutace dokáže odolávat protilátkám vytvořeným z vakcíny déle než původní kmen koronaviru. Studie výzkumníků z Tel Aviv University a zdravotnické organizace Clalit zahrnovala 150 lidí, kteří se nakazili onemocněním covid-19, přestože dostali obě dávky vakcíny Pfizer. Izrael přitom očkuje téměř výhradně touto vakcínou.

vakcína,očkovanie,koronavírus,
Zdroj: TASR

Výsledky hovoří jasnou řečí. V případě pozitivních případů byla přítomnost jihoafrické mutace až osminásobně vyšší než přítomnost běžného kmene u neočkované populace.

Naznačuje to, že jihoafrická varianta dokáže zřejmě překonat obranné štíty imunitního systému navzdory očkování. Šéfka výzkumu Adi Stern očekávala, že ve studii identifikují možná pouze jeden případ jihoafrické varianty, ale našli hned osm případů.

Doporučeno
Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká 16. listopadu 2023 6:00

Prozatím je jasné jen tolik, že jihoafrická mutace je efektivnější v překonávání ochrany vytvořené vakcínou od Pfizeru než původní kmen i britská varianta. Vzorek 150 pacientů však není dostatečný pro vyvození všeobecných závěrů. V Izraeli však v běžné populaci evidují jihoafrickou variantu jen přibližně u jednoho procenta obyvatelstva, a tak nelze odhadovat, o kolik nižší je celková ochrana poskytnutá vakcínou.

Studii tak v budoucnu bude nutné zopakovat na větší vzorku, aby výzkumníci mohli určit, nakolik jihoafrická mutace oslabuje efekt vakcíny. V Izraeli přitom předpokládají, že rozšíření britské varianty v prvních měsících roku 2021 zabránilo rozsáhlému šíření jihoafrické mutace, protože britská zatím vyhrává pomyslnou bitvu v nejefektivnějším šíření v populaci.

Domů
Sdílet
Diskuse