Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. dubna 2021 8:05
Čas čtení 8:34
Tereza Šnajdrová

Dana Drábová nám prozradila vše o kontroverzní stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech. Co si myslí o účasti Ruska? (Rozhovor)

Dana Drábová nám prozradila vše o kontroverzní stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech. Co si myslí o účasti Ruska? (Rozhovor)
Zdroj: se souhlasem Dany Drábové/Adéla Leinweberová
REFRESHER
Uložit Uložené

Stavba pátého jaderného bloku v Dukovanech již několik měsíců čeří vody celého Česka. Vyzpovídali jsme proto jadernou fyzičku a předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou, která nám o chystaném tendru řekla víc.

Stavba pátého jaderného bloku v Dukovanech je téma, které již několik měsíců řeší skoro celá republika. Tendr, ze kterého byla vyřazena Čína, stále počítá s účastí Ruska, což bezpečnostní služby země považují za riskantní krok, avšak někteří politici v tom nevidí problém.

O chystané stavbě jsme si povídali s jadernou fyzičkou a předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou, která nám prozradila, zda je nový jaderný blok nutný, proč je pro nás Rusko hrozbou a vše podstatné, co o Dukovanech potřebuješ vědět.

V tomto článku si přečteš:
  • Proč je stavba nového jaderného bloku nutná
  • Kolik to bude stát
  • Jak se Dana Drábová staví k účasti Ruska na tendru
  • Zda podle ní stavbu Dukovan ovlivní odchod vládního zmocněnce pro jádro Jaroslava Míla
  • Zda je podle Drábové ekonomicky výhodné do tendru zařadit Rusko i Čínu
  • Proč je podle ní důležitá politická stabilita i v Česku
  • Zda bude o stavbě nového jaderného bloku rozhodovat až příští vláda
Doporučeno
Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) 31. března 2021 13:00

Proč je pro Česko dostavba Dukovan nutná? Neexistuje jiná cesta?

První věc, která je v této debatě důležitá, je pojem dostavba. Mnoho lidí používá špatný termín, nic se dostavovat nebude, bude se stavět úplně nová elektrárna, která shodou okolností bude vedle těch stávajících čtyř bloků v Dukovanech. Každý z těchto čtyř bloků má samostatné povolení, tzn. je svým způsobem považován za samostatnou elektrárnu, jen využívá nějaká společná zařízení v areálu. Často se tedy setkávám s argumenty, že dostavbu musí dokončit ten, kdo začal celou stavbu, avšak v tomto případě se o dostavbu nejedná.
 
Česko je v situaci, kdy mu z různých důvodů záhy vypadne instalovaný výkon, který pokrývá zhruba polovinu našich potřeb z hlediska elektrické energie, a to je výkon uhelných bloků. Jednak dochází uhlí, jednak uhelné elektrárny již nejsou úplně mladé a za třetí, což je asi nejpodstatnější, přistoupili jsme k závazkům týkajícím se omezování vlivu člověka na klima a tím pádem jsou uhelné elektrárny technologie, která s tím není plně slučitelná. S tím souvisí i to, že vzrostla cena emisní povolenky, takže i kdyby nebylo těch tří předchozích argumentů, tak v tomto prostředí uhelné elektrárny za chvíli nebudou konkurenceschopné, pokud se něco nezmění.

Dana Drábová
Zdroj: se souhlasem Dany Drábové

Co s tím?

Nezbývá nám moc variant, co s tím a v podstatě budeme postupovat podle státní energetické koncepce v současném znění, to znamená, že zkusíme mírně zvýšit podíl jaderných elektráren, které dnes pokrývají 1/3 naší spotřeby, na zhruba polovinu, zvýšit podíl obnovitelných zdrojů ze současných přibližně 15 % na nějakých 25–30 % a zbytek pokrýt přechodnou technologií plynem, protože plyn, plynové elektrárny nebo paroplynové elektrárny zdaleka nejsou nízkoemisní, ale jsou o něco lepší než uhelné. A teď si budeme hrát s tím, jaký podíl těch jednotlivých alternativ, které jsem zmínila, budeme mít. Když nepostavíme jádro, budeme mít o to více plynu.
 
Mimochodem, pátý dukovanský blok, o kterém se nyní vedou takové ohnivé diskuse z hlediska toho, kdo bude jeho dodavatelem, bude v případě postavení pokrývat zhruba 10 % naší roční spotřeby elektřiny, avšak s tím, že nahradí dva stávající bloky Dukovan, které někdy mezi léty 2035 a 2040 půjdou do penze. Možná 2045, když to půjde hodně dobře.
 
Z toho, co jsem řekla, vyplývá, že by bylo fajn mít nový jaderný blok, protože závislost na dodavateli plynu je svým způsobem ošemetnější než stavět jaderné elektrárny. A jaderné elektrárny ještě navíc mají to, čemu se možná ne úplně srozumitelně říká pozitivní externality, je to opravdu náročná hi-tech technologie, která vyžaduje od školství, přes výzkum a vývoj, průmysl až po státní sféru velmi kvalifikované lidi. To jsou tedy v kostce důvody, proč by bylo dobré nový jaderný blok postavit, abychom si do budoucna zachovali a obnovili schopnost zvládat velké investice. Když se nepostaví, svět se nezboří, ale zaplatíme za to, protože za všechno se platí, a ne jenom penězi.

Cena se započítáním ceny peněz se může, dle mých velmi hrubých odhadů, dostat na 250 miliard korun.

Zmiňujete, že se jedná o velkou investici. Kolik peněz Česká republika za výstavbu nového bloku zaplatí?

To bych musela mít křišťálovou kouli, abych znala odpověď, ale to, co nám pravděpodobně nabídnou oslovení uchazeči, bude něco okolo 170 miliard korun. To je ale pouze hrubý náčrt, tzv. overnight cost, což znamená, že byste ty peníze měla, vzala a položila na stůl a elektrárna by se postavila přes noc. Takhle to ale nebude, na stavbu si někdo za nějaký úrok půjčí, což také půjde do nákladů a je to důležité, neboť výška úroku bude v celkových nákladech hrát jednu z nejdůležitějších rolí. Cena se započítáním ceny peněz se může, dle mých velmi hrubých odhadů, dostat na 250 miliard korun.
 
Důležité také je, zda vybraný dodavatel bude schopen elektrárnu postavit včas, za dohodnutý rozpočet a jestli si to investor bude schopen pohlídat. Tam totiž může dojít k velmi významnému prodražení, což vidíme na evropských stavbách ve Francii, kde došlo třeba k trojnásobnému prodražení a v USA, kde staví Westinghouse, je to možná ještě horší.

Doporučeno
Čína se nebude účastnit tendru na výstavbu nového bloku Dukovan Čína se nebude účastnit tendru na výstavbu nového bloku Dukovan 27. ledna 2021 15:58

Není lepší věnovat se jiným zdrojům energie, jako to dělá například Německo? V minulém roce se tam vyrobilo více energie z větru než z uhlí.

Je sice hezké nahlížet na celkovou statistiku, ale grafy ukazují, že obnovitelné zdroje v Německu, tedy vítr a slunce, ani zdaleka nejsou schopny pokrýt aktuální poptávku a musejí být zálohovány jinými zdroji energie. Ano, obnovitelné zdroje v Německu pokrývají celoročně něco mezi 40-50 % poptávky, ale když se podíváme na denní a sezónní chod, tak to tak ani zdaleka není a Německo musí mít zdroj, kterým poptávku vykryje. Obnovitelné zdroje jsou fajn a já jim fandím, mají své místo, ale naše znalosti a technologické dovednosti zatím neumí plně využít jejich potenciál.

Otázka, proč Rusko vyřadit, je emocionální, ale podstatná. Kam chceme patřit? S jakými zeměmi a s jakými režimy chceme navazovat vztah?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97101 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se Dana Drábová staví k účasti Ruska na tendru
  • Zda podle ní stavbu Dukovan ovlivní odchod vládního zmocněnce pro jádro Jaroslava Míla
  • Zda je podle Drábové ekonomicky výhodné do tendru zařadit Rusko i Čínu
  • Proč je podle ní důležitá politická stabilita i v Česku
  • Zda bude o stavbě nového jaderného bloku rozhodovat až příští vláda
Domů
Sdílet
Diskuse