Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. dubna 2021 17:22
Čas čtení 3:08
Vojtěch Vanda

Slavia je krok od vyrovnání historické sezóny. Tehdy ji o finále poháru UEFA připravil i Zidane

Slavia je krok od vyrovnání historické sezóny. Tehdy ji o finále poháru UEFA připravil i Zidane
Zdroj: Ben Radford/Allsport/Getty Images
SPORT SK SLAVIA PRAHA
Uložit Uložené

Vršovický klub se do semifinále evropského poháru dostal v historii samostatného Česka pouze jednou. Tehdy mu vystavilo stopku Bordeaux v sestavě s hvězdným Zinédinem Zidanem.

Pokud na některou sezónu rádi vzpomínají fanoušci fotbalové Slavie, bude se jednat o ročník 1995/1996, během nějž zažili jízdu až před brány finále tehdejšího poháru UEFA. Brány do boje o vrchol druhé nejdůležitější evropské soutěže jim však zůstaly zavřeny, jelikož se jim postavil tým z francouzského Bordeaux, v němž figurovaly pozdější světové fotbalové megahvězdy. Například Zinédine Zidane.

Letos mají svěřenci Jindřicha Trpišovského našlápnuto k tomu, aby zopakovali divokou a zároveň jedinou takto úspěšnou cestu domácího týmu pohárovou Evropou v historii samostatného Česka. Než tedy zjistíš, zda vybojovaná remíze 1:1 z minulého týdne na hřišti londýnského Arsenalu posune sešívané do semifinále, zavzpomínej s námi na dobu, kdy červenobílý dres oblékali Poborský nebo Šmicer.

Doporučeno
Fotbalová Barcelona je zpátky v Česku. Připomeňme si její poslední klání s českými celky Fotbalová Barcelona je zpátky v Česku. Připomeňme si její poslední klání s českými celky 23. října 2019 18:18

Sezóna 1995/1996 byla pro Slavii Praha velmi úspěšnou sezónou. Co se sestavy týče, branku hájil Jan Stejskal, kterému kryla záda budoucí hvězda Sparty Jaromír Blažek. Obranu měli sešívaní vyztuženou osobnostmi typu Radka Bejbla, Jana Suchopárka nebo Tomáše Hunala, krajní obránce zase proháněl záložník Karel Poborský, a o branky se starali Martin Pěnička, Vladimír Šmicer, Robert Vágner nebo Pavel Novotný.

Výherní mentalita Slavie visela ve vzduchu. Sešívaným se dařilo jak v lize, tak v Evropě, a proto mohl být tehdejší lodivod slavistického celku František Cipro poměrně spokojený. Vršovičtí se na úvod svého tažení setkali v předkole s rakouským Štýrským Hradcem, kterému sebral vítězství na domácí půdě z penalty Radek Bejbl. To se ukázalo jako klíčové, jelikož Slavia dokázala v domácí odvetě pouze remizovat 1:1.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97152 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse