Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento obsah je PR zpráva společnosti Futurino.
16. dubna 2021 14:52
Čas čtení 5:24
Sponzorovaný obsah

Hygienická fakta – tolik roztočů a kožních buněk obsahuje 10letá matrace

Hygienická fakta – tolik roztočů a kožních buněk obsahuje 10letá matrace
Zdroj: Roman Samborskyi/Shutterstock
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Naše matrace jsou plné nežádoucích hostů.

Jeli byste svým autem 30 tisíc kilometrů bez výměny oleje? Pokud jde o matraci, pravděpodobně jste na ní po 10 letech zaznamenali 30 000 hodin spánku. To je deset let potu, slin a mrtvé kůže na vaši matraci. Všechny tyto drsné věci mohou přitáhnout nežádoucí hosty – a zdravotní problémy – do vaší ložnice.

Když pomyslíme na veškerý pot a sliny, které produkujeme, odumřelé kožní buňky, které shazujeme ve spánku, matrace mohou najednou vypadat nechutně. Ve skutečnosti může použitá matrace pojmout až 10 milionů mikroskopického hmyzu a množství jiného mikroskopického odpadu. Milosrdně jsou tyto malí prevíti neviditelní – a zdá se, že většina z nás s nimi vychází dobře. Pokud však trpíte alergiemi, může spaní na příliš staré matraci představovat problém. 

matrace
Zdroj: Ratchat/Shutterstock

Vaše matrace je vlastně nejšpinavější předmět ve vaší ložnici

Pokud jde o matraci, nejsou to jenom roztoče. Možná vás překvapí, že objekt, který se hemží nejmikroskopičtějším odpadem je právě vaše matrace. A hádejte co? Spíte v ní asi třetinu svého života. To znamená, že vdechujete všechny druhy ošklivých částic – včetně prachových roztočů, spór plísní, bakterií, plastifikátorů, retardantů hoření a buněk lidské kůže – 8 hodin denně, 365 dní v roce.  

Ačkoliv většina z těchto věcí vás pravděpodobně nezabije, vědci zkoumají, jak může takové denní vystavení přívalu alergenů negativně ovlivnit naše zdraví. A ukázalo se, že akumulace tohoto odpadu může v průběhu času skutečně způsobit problémy. Studie z roku 2014 zjistila, že prosté převrácení ze břicha na záda stačilo k resuspendaci částic na detekovatelnou hladinu ve vzduchu.

Důvod, proč je vaše matrace tak špinavá, je gravitace. Když se všechny vzdušné částice prachu a debrisu vznášejí ve vzduchu, musí se někde usadit. Vaše matrace je jedno z míst, kam jít. Vaše matrace také poskytuje příjemné kultivační médium pro houby. Lidé přirozeně každý rok produkují v posteli téměř 100 litrů potu. Tato vlhkost v kombinaci s teplem těla při spaní vytváří z vaší matrace „ideální médium pro kultivaci hub“.

Ve studii z roku 2015, která hodnotila úroveň houbové kontaminace v podestýlce, vědci zjistili, že péřové a syntetické polštáře staré 1,5 až 20 let mohou obsahovat 4 až 17 různých druhů hub. To přispívá k desítkám milionů lidí trpících alergiemi po celém světě. 

Zde je seznam množstva „věcí“ biologického i syntetického původu, které číhají ve vaši matraci:

  • alergény: psí a kočičí, roztoči
  • houbové spory: Penicillium, Cladosporium, Alternaria a Aspergillus
  • bakterie: kožní, orální, střevní / fekální, genitální, včetně Staphylococcus, Lactobacillus a Streptococcus, kožní buňky
  • chemické látky: změkčovadla, zpomalovače hoření, isokyanáty
  • jídlo
  • kosmetika
  • pot : až 100 litrů za rok

Po 10 letech se ze staré matrace stane těžká váha, z kilogramů odumřelé kůže, litrů potu a milionů roztočů, které se v ní nahromadí!  

kočka
Zdroj: Shutterstock/Lesya Dyatlova

Roztoči: Vše, co byste možná nechtěli vědět!

I když se schoulíte ke spánku solo, nejste sami. Kromě kožních vloček, potu a tuků, které vylučujete při počítání oveček, je vaše matrace také domovem stovek drobných tvorů - roztoči. Jsou pouhým okem neviditelní. Jejich malá velikost znamená, že mohou proniknout přes většinu prostěradel a prožít celý svůj životní cyklus ve vaší matraci. 

Každá matrace je místem činu, pokud jde o to, jak je naočkovaná roztoči. Roztoči si mohou najít cestu do vaší postele lpěním na vašem oblečení, nebo dokonce na vašem milovaném mazlíčku. Jediné, co musí udělat, je dostat tam ženský roztoč, aby začal snášet vajíčka a docela brzy máte ve své matraci startovací sadu.

Roztoči se živí odumřelými kožními buňkami, které přirozeně vylučujeme ve spánku. Jejich ústa jsou navržena jako hůlky, protože se neotevírají příliš, takže tenké, bílkovinné vločky kůže jsou jejich ideální potravou. Vaše tělo také sálá vlhkost, kterou roztoči potřebují k přežití: Místo pitné vody mají zařízení, které saje vlhkost přímo ze vzduchu. Jinými slovy, vaše matrace je ideálním prostředím pro roztoče; když jdete spát, poskytnete všechno jídlo, vodu a teplo, které by roztoč mohl chtít.

Spekulace, že pružinové matrace, respektivně matrace s pěnovými pružinami jsou náchylnější k napadení roztoči, protože mají „více vzduchových kapes, kde se mohou časem hromadit prach a buňky pokožky, vyvrátila studie o roztočích zveřejněná v roce 2002, která potvrdila, že pěnové matrace jsou pro roztoče atraktivnější.

Většina pěnových buněk jsou uzavřené buňky, takže roztoči nemohou jít dolů do pěny příliš hluboko, ale pěnové matrace lépe drží teplo. Zachycují šupiny kůže a jsou tedy i teplejší, takže populaci roztočů se na nich lépe daří. Roztoči dávají přednost polyesterové vrstvě těsně pod sypkovinou matrace. (Poznámka pro ty, kteří mají pillow-top matrace  Čím více vrstev vaše matrace nabízí, tím více polyesteru obsahuje a tím vyšší je tedy populace vašich roztočů.)

Dobrou zprávou je, že pokud na ně nemáte alergii, roztoči způsobují relativně malé škody. Nekoušou a nejsou paraziti – to nejhorší, co může vyplynout z napadení roztoči je nepříjemný zápach. Těm, kteří jsou alergičtí, bílkoviny ve výkalech roztočů mohou způsobit reakce, jako jsou slzící oči, rýma a v závažných případech astmatické záchvaty.

Jak zatočit s roztoči?

Roztoči mohou být pro alergiky skutečným rizikem. Tady jsou naše tipy, jak je udržet mimo váš budoár:

  • Pravidelně vysávejte. Alespoň jednou týdně, možná více v závislosti na vaší situaci. K odstranění prachu z koberců a čalouněného nábytku použijte vysavač s filtrem HEPA.
  • Ložní prádlo často a důkladně perte. Zlatým pravidlem je jednou týdně ve velmi horké vodě.
  • Vyhýbejte se kobercům nebo koberečkům a pokud jsou vaše alergie špatné, vyhněte se kobercům úplně.
  • Neustelte okamžitě postel – nechte na své prostěradla proniknout co nejvíce vzduchu a světla.
  • Vždy používejte chránič matrace. Doporučujeme obal matrace, protože pokrývá všechny strany matrace a chrání jej před politím, štěnicemi, alergeny a roztoči.
  • Udržujte vlhkost vzduchu v ložnicích pod 50-60%, měřeno vlhkoměrem.
  • Větrejte ložnici každý den po dobu nejméně 10 minut, zvláště když je venku zima a sucho
  • Skladujte oblečení v uzavřených skříních a nepoužívané oblečení uzavřete do plastových nádob.
  • Vyměňte matrace starší než 10 let.
postel
Zdroj: Shutterstock/Roman Samborskyi

 

Životnost matrace: Věk matrace může ovlivnit i váš spánek

Vysoce kvalitní matrace vám může poskytnout roky pohodlného spánku - ale neexistuje žádné magické číslo, kolik přesně. Výrobci obvykle doporučují vyměnit matraci každých osm let. Avšak matrace, o kterou je dobře postaráno, může snadno vydržet i desetiletí. (Pokud vám není více než 40 let. V tomto věku už vaše tělo toleruje menší tlak, což znamená, že po pěti až sedmi letech budete možná potřebovat novou matraci.)

Ve skutečnosti většina společností produkující matrace, nabízí 10 letou záruku. Některé značky dokonce jdou nad rámec a nabízejí 20 letou záruku nebo více. Délka záruky a délka životnosti matrace jsou však dvě různé věci.

Aby se zajistilo, že vaše matrace bude žít dlouhý a šťastný život, odborníci doporučují dát jí trochu laskavé starostlivosti. 

Zde jsou jejich tipy:

  • nenechte děti skákat na posteli
  • matraci otáčejte každé dva měsíce. Otočte jednostranné matrace od konce ke konci a oboustranné matrace překlopte.
  • použijte rám postele se středovou podpěrou, abyste zabránili prohýbání

I při maximální péči a pozornosti se vaše matrace nakonec začne opotřebovávat. A až se to stane, pravděpodobně budou následovat některé ne až tak skvělé věci.

Jak matrace stárne a začíná se opotřebovávat, začíná klesat uprostřed. Místo toho, abyste spali na rovném a pohodlném povrchu, nakonec spíte na posteli, která je uprostřed nepohodlně přepadená. Odborníci na páteř to porovnali se spánkem v jámě.

Což zní docela nepříjemně, že? Chiropraktici se shodují, že spánek na staré matraci je receptem na chronické bolesti zad. To může znamenat házet a obracet se v noci, abyste si našli pohodlnější polohu pro spaní, nebo se jednoduše probudit další ráno a cítit se ztuhnutí a rozbolavělí. Samotná bolest může v průběhu času ztížit usínání a zůstat spící, což způsobí začarovaný kruh nepohodlí a vyčerpání. Nezní to zábavně. 

Naštěstí vám strategicky umístěné polštáře mohou pomoci najít krátkodobou úlevu: Položte si je pod kolena, pokud spíte na zádech, nebo mezi kolena, pokud spíte na boku. To může prozatím pomoci uvolnit část tlaku na záda. Avšak, nejlepší způsob, jak se zbavit problémů způsobených starou opotřebovanou matrací, je jednoduchý: Vyměňte ji za novou.

Sbohem staré matraci

Jakmile jste s novou matrací zamávali s roztoči a bolestmi zad, musíte se zbavit staré. Způsob likvidace v našich podmínkách, na rozdíl od západní Evropy, kde fungují specializované recyklační centra na matrace, není tak zřejmý. Ne každý totiž ví, že matrace je možné odvézt do sběrných dvorů, kde si s nimi poradí. Případně to lidé i vědí, ale jsou líní. Mnohokrát tak můžeme vidět velké matrace vyhozené při běžných kontejnerech na odpad. A přitom matraci můžete odevzdat a to bezplatně do sběrného dvoru v místě Vašeho bydliště. Seznam sběrných dvorů naleznete zde.

Domů
Sdílet
Diskuse