Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. května 2021 9:30
Čas čtení 7:52
Jakub Paulík

Heparinový vrah bral pacienty „kus od kusu“. „Nepřestal jsem s tím, protože mi to procházelo,“ řekl

Heparinový vrah bral pacienty „kus od kusu“. „Nepřestal jsem s tím, protože mi to procházelo,“ řekl
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let
a chci zobrazit obsah
zpět na hlavní stránkuZpět

Muž, který měl pacienty léčit, místo toho je posílal do druhého světa.

Zdravotník Petr měl před sebou další zdlouhavou službu v nemocnici. Už od začátku však věděl, co přijde na jejím konci. Předem si vyhlédl jednoho z postarších pacientů, který se nacházel v umělém spánku. Věděl, že mu při aplikování léku proti srážlivosti krve nebude odporovat. Na lidi při vědomí by si totiž netroufal.

Na závěr služby popošel Petr k pacientově lůžku a s následky jeho činů se už museli vyrovnat jeho kolegové, kteří ho zakrátko vystřídali. Starý pán po vysoké dávce heparinu vykrvácel. Nebyl však první ani poslední obětí známého sériového vraha Petra Zelenky.

Doporučeno
K hrobu mafiána někdo přinesl čokoládového zajíce. Podívali jsme se na to, jak dnes vypadají hroby bratislavského podsvětí K hrobu mafiána někdo přinesl čokoládového zajíce. Podívali jsme se na to, jak dnes vypadají hroby bratislavského podsvětí 25. dubna 2021 14:30
V tomto článku si přečteš:
  • Jak vraha Petra Zelenku popisovali jeho kolegové.
  • Proč se dosud bezúhonný zdravotník rozhodl začít vraždit.
  • Jak uspal pacientku pouze proto, že ho zdržovala.
  • Jaké odškodné dostali pozůstalé rodiny obětí.
  • Jak se primář oddělení musel postavit do role vyšetřovatele.
  • Co nám o případu řekl tehdejší ředitel nemocnice.

Pacienti v kómatu jako objekt experimentů

Petr Zelenka se koncem tisíciletí zaměstnal na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO) v nemocnici v Havlíčkově Brodě jako zdravotní bratr a v roce 2005 byl povýšen na vedoucího oddělení sester.

Podle vlastních slov chodil poslední rok (2006) před zatčením do práce s nechutí. Cítil se otrávený, vadila mu přítomnost všech lidí včetně pacientů. Ty bral, jak sám řekl, „kus od kusu“. Měl pocit, že je svou prací zdeformovaný.

Všechna úmrtí pacientů způsobil podáním vysoké dávky heparinu, ale experimentoval i se solným roztokem, inzulínem a benzodiazepinem značky Dormicum. Ten konkrétně využil při pacientce, u níž podle vlastních slov „nestíhal svou práci“, a tak ji ním uspal. U soudu tvrdil, že heparinem neměl v úmyslu nikoho zabít. „Zkrátka jsem to bral tak, že ta smrt přišla,“ uvedl.

S předávkováním pacientů heparinem začal v květnu 2006. Chtěl prý zkrátka „zkusit, co to s pacientem udělá“. Jeho první obětí se stal v červnu 2006 68letý František Škvařil. Lék proti srážlivosti krve u postaršího pacienta způsobil, že vykrvácel. Podle policie si vybíral pacienty, kteří se nacházeli v umělém spánku nebo v bezvědomí. Heparin jim dával na konci své služby, aby se s nastávajícím problémem museli poprat jiní pracovníci, píše Aktuálně.cz.

Pokud by sis představoval sériového vraha jako společenského odpadlíka, který na všechny působí špatným dojmem, u Zelenky bys trefil úplně vedle. Jeho kolegové ho popisovali jako aktivního a šťastného zaměstnance, který se k lidem choval velmi příjemně.

Svůj kladný postoj vůči Zelenkovi vyjádřili i u soudu s dodatkem, že nemohli uvěřit tomu, co udělal. Jeho šťastný výraz v obličeji se však vůbec neshodoval se Zelenkovými vnitřními pochody. Sám sebe označoval za dlouhodobě vyhořelého.

„Celý případ je smutný zvlášť z toho důvodu, že u zdravotníka nepředpokládáte poškozování zdraví pacientů, natož činnost, kterou Zelenka praktikoval,“ řekl pro Refresher tehdejší ředitel nemocnice Josef Pejchl.

Doporučeno
Sériový vrah Rigo psal naší redaktorce na Valentýna. Na památku jí věnoval podepsanou fotografii, o vraždách ale mlčel Sériový vrah Rigo psal naší redaktorce na Valentýna. Na památku jí věnoval podepsanou fotografii, o vraždách ale mlčel 23. dubna 2021 9:30

„Nepřestal jsem s tím, protože mi to procházelo“

Expert na sériové vrahy Andrej Drbohlav Petra Zelenku zařazuje mezi takzvaných mercy killers, kteří mají i přezdívku angels of death. „To jsou pachatelé, kteří vraždí v nemocnicích či sociálních zařízeních. Jejich motivací je často nadvláda nad životem či zesměšnění svého kolegy, případně pocit, že je někdo povolal, aby zabili svou oběť,“ řekl nám ve starším rozhovoru. Kromě toho se však Petr Zelenka podle Drbohlava vyznačoval motivem vražd typickým pro takzvané power killers a hedonist killers.

Pachatelé z první skupiny vraždí pro pocit moci a z druhé skupiny pro čiré potěšení z aktu usmrcení jiné osoby. Na to, že Zelenka mohl patřit i mezi hedonist killers, odkazuje jeho prvotní výpověď vyšetřovatelům.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 98178 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč se Zelenka obával, že ho zastřelí.
  • Jak je možné, že sériového vraha po výpovědi zaměstnali v jiné nemocnici.
  • Jak vraždy objasňoval v dopise svým rodičům.
  • Čím se snažil Petra Zelenku bránit jeho otec.
  • Proč heparinový vrah obviňoval policisty ze lži.
Domů
Sdílet
Diskuse