Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2021 14:34
Čas čtení 7:00
Jakub Paulík Viktor Kniš

Rytmus: Po vydání alba Bengoro mě chtěli znát politici i mafiáni, bral jsem je jako fanoušky

Rytmus: Po vydání alba Bengoro mě chtěli znát politici i mafiáni, bral jsem je jako fanoušky
Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok / s povolením Rytmuse
HUDBA
Uložit Uložené

Rozebrali jsme text Rytmusovy skladby Kool G Rap, kde se objevil jako host po boku služebně mladšího Loka Loka.

Rok 2004, klip Moji ľudia a první viditelné spojení slovenského rapu a podsvětí. Kontrafakt má ve videoklipu Piťovi, kteří byli v té době vlivnou bratislavskou mafiánskou skupinou. 

Střih, rok 2021, klip Kool G Rap a první oficiální odhalení vztahu Rytmuse a slovenského podsvětí. I když se nikdy netajil tím, že tyto lidi znal, na veřejnosti o tom nemluvil. 

„Když vyšlo album Bengoro, chtěl mě znát každý — od politiků a podnikatelů přes lidi ze sídliště až po mafiány. Je to logické, Bengoro rozj**alo showbyznys a mělo obrovský úspěch,“ říká člen Kontrafaktu.

Doporučeno
Rytmus: Jediné, co funguje v každé době, je pokora. Neutrácet více, než si můžeš dovolit a nežít v něčem, co nejsi (Rozhovor) Rytmus: Jediné, co funguje v každé době, je pokora. Neutrácet více, než si můžeš dovolit a nežít v něčem, co nejsi (Rozhovor) 27. prosince 2020 14:37

Mafiáni, které Rytmus zmiňuje, jsou buď mrtví, nebo odsouzení k dlouholetým trestům. V té době prý o jejich aktivitách nevěděl; když se s ním chtěl někdo vyfotit, neřešil jeho trestní minulost. Chovali se k němu jako k interpretovi, který je přišel bavit, resp. jako fanoušci, kteří chtějí slyšet svého oblíbeného hudebníka živě.  

Nikdy ho jako Roma neponižovali, i když měli mnozí mafiáni přirozeně blízko k pravicovému extremismu. „Myslím, že jsem je vždy potkal v tom lepším já,“ říká Rytmus.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak vzpomíná Rytmus na své setkání s mafiány a proč z nich nikdy neměl strach.
  • Kdo jsou mafiáni, které Rytmus zmiňuje ve skladbě Kool G Rap.
  • Jak se před ním chovali mafiáni, kteří měli blízko k pravicovému extremismu.
  • Jak vnímal Rytmus vztah mezi ním jako interpretem a osobami z podsvětí.

„Pamätám na časy, keď som hral v Lamači každý rok na narodky Piťovi...“

Rytmus se stal nejvýraznějším slovenským rapperem už po vydání alba Bengoro. Lidé ho znali jako vulgárního reprezentanta žánru z Ameriky s naštvaným výrazem ve tváři v širokých kalhotách a hrubé kožené bundě. Již na základě tohoto popisu je jasné, že k němu inklinovali i lidé z bratislavského podsvětí, kteří cítili, že rapová hudba jim rozumí mnohem víc než kterýkoli jiný žánr. Jako první se s Rytmusem setkal šéf klanu Piťových Juraj Ondrejčák. 

Člen Kontrafaktu pro Refresher popsal známost s Piťou jako klasický vztah interpret–fanoušek. I samotné domlouvání koncertu pro šéfa mafiánského gangu probíhalo jako u běžných firemních akcí, které rapery živí i v současnosti. 

„Zeptal se mě na podmínky a datum a spojil mě s člověkem, který to měl na starosti. On to dělal pro Lamač (část Bratislavy — pozn. red.), takže tam vždy byla i veřejnost,“ řekl Rytmus Refresheru.

Tvrdí, že mafiáni se v jeho přítomnosti nikdy nechovali tak, aby mu dali najevo svou nadřazenost. O mnohých se ví, že byli extremisty, ani to ovšem Rytmusovi nikdy pocítit nedali. „Šlo o zábavu, v mé přítomnosti byli vždy normální,“ dodává. Pokaždé se postavil na pódium a odehrál koncert, jako kdyby to byla jakákoliv jiná zakázka.

Juraj „Piťo“ Ondrejčák

Do mafiánské skupiny Sýkorových patřil v dobách vládnutí bosse Roberta Lališe alias Kýble i Juraj Ondrejčák. Kvůli neshodám s Kýblem a nedostatku disciplíny ho ale z gangu vyhodili. Krátce nato založil Ondrejčák se svými lidmi skupinu Piťových, v minulosti považovanou za nejmilitantnější gang na Slovensku. Své aktivity soustřeďovali zejména na bratislavskou městkou část Lamač.

Známí byli černými Mercedesy a pistolemi Sig Sauer. Ondrejčáka a velkou část jeho skupiny zatkli v roce 2011 během akce s názvem Eden, kdy do jeho vily vpadlo zhruba 350 policistů. Bosse skupiny následně odsoudili k 16 letům vězení. V květnu roku 2021 by měl soud schválit dohodu o vině a trestu týkající se dalších údajných Piťových zločinů. Mezi ně patří například vražda konkurenčního mafiána Jána Takáče.
Juraj Ondrejčák
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

„V Dopleri vo VIP na mňa kričí, hovoria, že velký frajer si ty/ Dozviem sa, že to bol Dlhý Laco, známa firma, Bratislava City...“

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 98187 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Se kterými mafiány se Rytmus setkal po letech ve vězení.
  • Jak probíhalo půjčování drahých věcí do videoklipů.
  • Které řetízky a auta od mafiánů měl Rytmus v klipech. 
Domů
Sdílet
Diskuse