Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2021 9:39
Čas čtení 6:30
Adam Novosad

Toto je nejmladší kryptomiliardář světa. Vitalik Buterin má své mince na veřejné adrese, zanechal školy a pochází z Ruska

Toto je nejmladší kryptomiliardář světa. Vitalik Buterin má své mince na veřejné adrese, zanechal školy a pochází z Ruska
Zdroj: John Phillips/Wikimedia Commons/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zakladatel kryptoměnového projektu Ethereum Vitalik Buterin skrývá neobyčejný životní příběh, který je stále teprve v začátcích, a to navzdory první miliardě ve veřejně přístupné peněžence.

„[Ethereum] chce uživatelům umožnit vytváření jakýchkoliv zmíněných systémů, ale i jiných systémů, které si dnes ani neumíme představit, jednoduše prostřednictvím shrnutí logiky do několika řádků kódu."  Takto zní jedna věta z dokumentu, který v roce 2013 napsal mladý vizionář Vitalik Buterin milující matematiku, logiku i kryptografii.

Dnes mu je 27 let a stal se nejmladším kryptoměnovým miliardářem světa. Vymyslel projekt Ethereum, který kombinuje původní myšlenku digitálních mincí s funkcemi, o jakých se lidstvu před dvaceti lety ani nesnilo, ale zřejmě budou společnost formovat následující dekády.

Doporučeno
Rozhodni v anketě Elona Muska, zda má Tesla přijímat kryptoměnu doge. Miliardář se nevzdává ani po tvrdém propadu ceny Rozhodni v anketě Elona Muska, zda má Tesla přijímat kryptoměnu doge. Miliardář se nevzdává ani po tvrdém propadu ceny 11. května 2021 15:52

V té době byly kryptoměny v plenkách, protože zájem o abstraktní digitální mince mělo jen pár stovek nebo tisíců nadšenců, přestože bitcoin existoval více než čtyři roky. Tvůrce bitcoinu Satoshi Nakamoto, ať to byl kdokoliv, protože dodnes jeho identitu neznáme, si v roce 2009 představoval budoucí společnost, která se nemusí spoléhat na centralizované banky, vlády a úřady.

V tomto článku si přečteš:
  • Zda je náhoda, že zní jméno Vitalik Buterin rusky.
  • Jak je možné, že se Vitalik Buterin dostal ke kryptoměnám jako 17letý.
  • Co ho fascinovalo na bitcoinu, ale kdy narazil na první konflikt v komunitě.
  • Od koho dostal Buterin 100tisícový grant, aby zanechal vysoké školy.
  • Jak odvážně a ambiciózně si kryptoměnu ethereum představoval v roce 2013.
  • Na jakých principech ethereum funguje a co všechno dokáže zprostředkovat.
  • Jak je možné, že zná veřejnost přesnou hodnotu jeho majetku v peněžence.
  • Díky čemu se Vitalik Buterin stal nejmladším kryptomiliardářem světa.
Vitalik Buterin
Zdroj: Wikimedia Commons/John Phillips, voľne na použitie

Bitcoin byla revoluce, která chtěla vyšachovat banky ze hry

Bitcoin vznikl jako alternativa k běžným penězům, které vydávají centrální banky. Množství bankovek v oběhu mohou zvyšovat dle svého uvážení a transakce musí procházet přes třetí stranu, abys mohl ze svého účtu poslat pár korun na účet kamaráda.

Banky si za transakce účtují poplatky, tvoje peníze mohou v případě nařízení nebo regulací zablokovat.

Satoshi Nakamoto chtěl pomocí bitcoinu vytvořit způsob, jak centralizovanou autoritu z takových transakcí vyhodit. Díky technologii blockchain, na kterou se navždy a nezměnitelně zapisují všechny transakce a pohyby provedené prostřednictvím bitcoinu, tak lidé nepotřebují banku, aby na převody dohlížela.

Doporučeno
Bitcoin díky Elonu Muskovi vzrostl o 20 %. Stačilo, že si změnil popis profilu na Twitteru Bitcoin díky Elonu Muskovi vzrostl o 20 %. Stačilo, že si změnil popis profilu na Twitteru 30. ledna 2021 19:16

Lidé mohou mince posílat přímo jeden druhému, což umožňuje fakt, že celý blockchain, a tedy v laické řeči nezměnitelná decentralizovaná databáze, nefunguje na datových serverech velké banky, ale funguje díky tisícům počítačů po celém světě, které blockchain bitcoinu udržují funkční.

Nemůže se proto stát, že blockchain bitcoinu ohlásí údržbu systému a na dlouhé hodiny transakce nebudeš moci posílat, protože se tak rozhodla banka. Tisíce počítačů po celém světě zajišťují, že pokud vypadne jeden z nich, blockchain bitcoinu se nezastaví a potvrzování transakcí bude probíhat i nadále.

Jak je ale možné, že se Buterin začal v teenagerském věku zajímat o kryptografii, kryptoměny a Bitcoin samotný?

Vitalik Buterin je génius z Ruska

Tento systém od počátku fascinoval i Vitalika Buterina, který se sice narodil v Ruské federaci, ale v útlém dětství společně s rodiči emigroval do Kanady. Jak je ale možné, že se Buterin začal v teenagerském věku zajímat o kryptografii, kryptoměny a Bitcoin samotný?

Vysvětlení zní jednoduše. Jeho otec Dmitrij Buterin byl zaníceným nadšencem počítačové vědy, a tak své záliby přenesl na syna, kterému Bitcoin učaroval ve věku 17 let, uvádí Financial Post.

Buterin měl díky svým rodičům a přesunu do Kanady dětství, na které si ze sociální a ekonomické stránky nemohl stěžovat. Počítačová věda byla na přelomu tisíciletí stále v plenkách, takže Dmitrij Buterin mohl svou zálibu proměnit ve slušné živobytí.

Vitalik nejenže na základní škole prokazoval nadání na matematiku či programování, ale svůj talent rozvíjel i na soukromé střední škole v Torontu. Studium na University of Waterloo mělo být jen třešničkou na dortu, ale na vysoké škole zaměřoval Vitalik svůj zájem zejména na svět kryptoměn, píše CNBC.

Od psaní článků na internetu k první miliardě

Svou fascinaci v roce 2011 proměnil na aktivní účast v kryptoměnové komunitě. Ani zdaleka tehdy nešlo o koníček, který by pěstovala široká veřejnost, a tak mezi tehdejšími členy mohla vznikat podnětná diskuse, debatovalo se o možnostech, jak technologii blockchain posouvat dál, a Vitalikovi se vedle psaní článků pro magazín Bitcoin Weekly a později pro tištěný časopis Bitcoin Magazine v hlavě rýsoval nápad vytvořit projekt, který naváže na Bitcoin, ale otevře dosud neobjevený svět decentralizovaného internetu.

Internetu, nad kterým nedrží kontrolu vlády či korporace, které jsou závislé na profitu svých uživatelů a zákazníků, ale internetu, kde rozhoduje přímá demokracie, lidé si mohou transakce v jakékoliv hodnotě posílat přímo mezi sebou a celý systém nestojí a nepadá s jednou centralizovanou databází, kterou mohou ovládnout vláda, rozhněvaný zaměstnanec firmy nebo hacker tím, že do ní pronikne.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 98216 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co ho fascinovalo na bitcoinu, ale kdy narazil na první konflikt v komunitě.
  • Od koho dostal Buterin 100tisícový grant, aby zanechal vysoké školy.
  • Jak odvážně a ambiciózně si kryptoměnu ethereum představoval v roce 2013.
  • Na jakých principech ethereum funguje a co všechno dokáže zprostředkovat.
  • Jak je možné, že zná veřejnost přesnou hodnotu jeho majetku v peněžence.
Domů
Sdílet
Diskuse