Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. května 2021 12:30
Čas čtení 7:23
Jakub Paulík

Navštívili jsme muslimy v české mešitě. Brání se extremismu a pohostí u sebe i nevěřící (Reportáž)

Navštívili jsme muslimy v české mešitě. Brání se extremismu a pohostí u sebe i nevěřící (Reportáž)
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
REFRESHER
Uložit Uložené

Kromě pandemie bývá mešita přeplněna, lidé se musí na modlitby hlásit přes aplikaci.

Lidé jim rozbili okno tyčí a skleněné střepy skončily až v modlitebně. Jindy jim zase bylo vyhrožováno smrtí nebo jim na dveře pověsili kus prasete. I takové útoky si musela zažít první česká mešita v Brně a muslimové, které jsme se v ní rozhodli navštívit.

Bojí se Češi a Slováci islámu z oprávněných důvodů a na základě vlastních zkušeností nebo proto, že se vůbec nepokusili muslimy poznat? Je důvod, proč by měli mít strach z věřících, kteří se sami distancují od extremistů?

Doporučeno
Nezávazný sex je v Hare Krišna zakázaný. Někdo žije v celibátu, jiní fungují jako pár Nezávazný sex je v Hare Krišna zakázaný. Někdo žije v celibátu, jiní fungují jako pár 21. června 2019 15:19
V tomto článku si přečteš:
  • Jaké mají muslimové zkušenosti s Čechy.
  • Proč se náš průvodce Ahmad rozhodl studovat a žít v Česku.
  • Proč by muslimové v Brně potřebovali další mešitu.
  • Jak muslimové fungovali během pandemie.
  • Jak vypadá mužská a ženská modlitebna.

Nevýrazná budova, kterou bys snadno přehlédl

Pokud by v roce 2021 neexistovalo GPS, najít mešitu v Brně by mohl být docela tvrdý oříšek. Budova na Vídeňské ulici totiž působí velmi skromně, protože podle dohody s městem nemůže mít kupoli ani minaret. Od okolních staveb v čtvrti Štýřice se odlišuje jen minimálně. Jejím nejvýraznějším rysem je nápis nad dveřmi, který představuje takzvanou šahádu – vyznání víry. V překladu znamená: Není božstva kromě Alláha (Boha) a Mohamed je jeho posel. Mešita v Brně stojí od roku 1998 a za ten čas si na ni už většina obyvatel zjevně zvykla.

Mešita
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Na místě před budovou jsme stáli dobrých 15 až 20 minut a všimli jsme si, že jsme jediní, kdo o ni jeví zájem. Všichni kolemjdoucí kráčeli dál a mešitu míjeli pohledem, kterým dávali najevo, že pro ně není žádnou novinkou.

V roce 1998 však byla ve velkém centru pozornosti. Někteří obyvatelé Brna tehdy přišli s peticemi proti její výstavbě a uspořádali proto i protest. Nakonec však dalo město výstavbě zelenou.

Přibližně o páté hodině jsme se před budovou setkali s místním muslimem Ahmadem, který nám ochotně dělal průvodce. Ahmad pochází ze Súdánu, kde žije i celá jeho rodina. Do Brna se přestěhoval v roce 2006, vystudoval zde Vysoké učení technické (VUT) a zaměstnal se jako ajťák.

„Situace v naší domovině není ideální. Když pracuji v Brně, své rodině pomůžu víc, než kdybych byl v Súdánu. Hlavně po finanční stránce,“ objasnil nám důvody, proč se rozhodl žít v Česku. Soužití s obyvateli ve městě je podle něj většinou bezproblémové. I on si však v souvislosti se svou vírou zažil jisté strasti.

„Od toho, co jsem v Brně, s ohledem na svou víru jsem si osobně zažil problémy tak třikrát až čtyřikrát,“ řekl. Na otázku, co lidem na jeho víře vadilo, reagoval smíchem a zvednutím obou rukou, čímž naznačil, že sám netuší. Ihned však dodal, že podle jeho názoru je největším problémem lidská nevědomost.

„Kdyby lidé věnovali svůj čas tomu, aby se s námi pokusili seznámit, zjistili by, že jsme úplně normální jako všichni ostatní. Žijeme tady, pracujeme, chceme fungovat bez problémů a nikomu neubližovat. Hlavní je, aby se lidé mezi sebou navzájem respektovali,“ uvedl.

Mešita
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Hlava prasete na klice

Lidé v Česku jsou podle jeho názoru v současnosti oproti roku 2006 vůči muslimům mnohem tolerantnější. Od postavení mešity se však přece jen našlo několik výrazných nenávistných incidentů. V zimě 2013 někdo zavěsil na hlavní dveře mešity vepřové maso a před vchod vysypal kosti. Chtěl tak urazit muslimy, pro které je konzumace vepřového masa zakázána.

Mešita
Zdroj: IslamOnline.sk

V létě 2015 neznámý pachatel rozbil sklo mešity kovovou tyčí a v roce 2016 se před budovou setkalo zhruba sto protestujících, kteří provokovali muslimy jezením vepřového masa a pitím alkoholu. Začátkem roku 2020 si zase někdo „vyhrál“ na budově mešity se sprejem, kterým napsal „Nešiřte islám v ČR! Jinak vás zabijeme“. Policie však naneštěstí viníky nedopadla.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 98609 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co se učí děti v mešitě.
  • Jak by muslimové oslavili konec ramadánu, kdyby nebyla pandemie.
  • Čím bychom mohli věřící v mešitě pohoršit.
  • Proč se ženy modlí odděleně.
  • Jak vnímá muslimská obec z Brna radikální islamisty a proč u nich nemají prostor.
Domů
Sdílet
Diskuse