Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento obsah je PR správa spoločnosti Mirjan24.cz
28. května 2021 10:56
Čas čtení 2:17
Sponzorovaný obsah

Jak sladit nábytek pocházející z různých kolekcí

KULTURA
Uložit Uložené

Poradíme ti, jak si sladit nábytek z různých kolekcí tak, aby ti dával smysl.

Jen málokdo z nás má to štěstí, aby si celý byt či dům vybavil najednou. Naopak, většinou různé kousky přikupujeme tak nějak podle potřeby. A jak tedy na to, aby náš domov působit maximálně čistě a harmonicky?

Zaměř se na nábytek stejné barvy

Ano, někdy to sice může být trochu problém, ale pokud se ti podaří narazit na podobný vzor dřeva nebo odstín laku, tak proč toho nevyužít? V současné patří mezi nejoblíbenější řešení bílá barva, protože se zkrátka a dobře hodí ke všemu. Nezáleží na tom, jakou barvu podlahy, gauče nebo stěn jsi si oblíbila – bílý nábytek bude vždy vypadat dobře.

Obyvacka
Zdroj: SeventyFour / Shutterstock.com

Ať už vybíráš koupelnový nábytek nebo ten do kuchyně. Při sjednocení barvy nezáleží na tom, jak se jeho styl bude lišit, protože jednotlivé kusy se mohou pochlubit barevnou harmonií. A to se rozhodně cení. Toto řešení se nejčastěji používá v dětském pokoji nebo třeba v koupelně, kdy se vybavení často mění. Bílá barva se skvěle doplňuje zejména se šedou a pokoj jako takový rozzáří výběr jedné další vedlejší barvy, soustředěné zejména v doplňcích.

Barevný akcent jako další možnost

Máš již nakoupený nábytek do kuchyně a potřebuješ ho doplnit třeba o jídelní stůl? Ani to není problém. Jednoduše si ponech tento nábytek ve stejném stylu a barvě jako základ a oživ ho kontrastním akcentem v podobě výrazně zbarveného stolu, komody, příborníku apod. Čím větší tento kontrast bude, tím lepší.

Postarej se proto o to, aby byl nový barevný kus vybavení zřetelně a jasně viditelný. Pak dáš svému okolí najevo, že jeho přítomnost zde není náhodná, nýbrž velmi pečlivě vybraná. Chceš-li tento dojem ještě zdůraznit a odkazovat na něj, pak si navíc pořiď i doplňky a textilie stejné barvy. Je tvůj stůl černý? Pak si zakup i stejnou předložku nebo rám na obraz. U veselejších barev se pak můžeš rozšoupnout trochu víc a vsadit třeba na barevné dekorace v podobě sošek apod.  Nebo dej dohromady tmavomodrou komodu s tmavě modrým čalouněním na židlích. Jde jednoduše o po všech stránkách zajímavé řešení, které zvládne „vytvořit“ úplně každý.

Sázet můžeš i na různou symetrii uspořádání

Klasické nábytkové sestavy bývají téměř vždy uspořádány symetricky, takže pokud pořizuješ domů ,,neladící“ kousek, pak vsaď naopak na asymetrii. A jak přesně funguje? Stručně řečeno: staví do opozice vzory či barvy, ale zároveň se snaží nepřekročit zažité hranice. Ke slovu obvykle přijde ve chvíli, kdy se nám zdá místnost symetrická až příliš. V takovém případě stačí změnit několik maličkostí a výsledný dojem bude zcela jiný.

Spalna
Zdroj: Africa Studio / Shutterstock.com

Barevné vztahy mezi jednotlivými kusy nábytku

Ale ne vždy se nám podaří vsadit na jednotný vzhled. Mezi výše zmíněnou neutrální bílou a šedou se ti tak může vloudit i čistý dub. Není nutné ho hned natírat, pro získání harmonického interiéru můžeš také všechny tyto barvy správně promíchat. Pokud se například rozhodneš pro pořízení dubové komody, pak jednoduše věnuj tomuto materiálu v místnosti o něco více prostoru. Můžeš vsadit třeba na kuchyňskou komodu, nohy u stolu nebo třeba jen na úchyty od skříně. Ale nesnaž se v pokoji vytvářet celý „dubový koutek“, mnohém lépe tyto prvky vypadají ve chvíli, kdy jsou umístěny jednotlivě.

A snaž se odkazovat na harmonické uspořádání bytu i dalšími způsoby. Ve hře tak nemusí být jen jednotná barva a styl, ale také textury a samozřejmě i použité vzory. Díky tomu získáme vzájemně synergicky působící interiér, u něhož bude harmonické souznění viditelný už na první pohled. A v takovém prostoru se opravdu dobře bydlí. Umí v nás totiž vyvolat ten správný pocit onoho „domáckého pohodlí.“ A to se rozhodně cení.

Domů
Sdílet
Diskuse