Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento obsah je PR správa spoločnosti Fotopasti.cz
28. května 2021 13:58
Čas čtení 2:09

Puškohled – jak vybrat ten opravdu kvalitní

SPORT
Uložit Uložené

Jde o jedno z nejnáročnějších běžně nositelných zařízení, jaké si můžete na své toulky přírodou zvolit. Celý proces je mnohem náročnější než u dalekohledu. A čím se tedy řídit?

V první řadě si urči, jaké puškohledy přesně potřebuješ. Není to tak složité, jak se může zdát. Jednoduše se zaměř na to, jak se v terénu pohybuješ nejčastěji a jaké jsou tvoje zvyklosti.

Když ze všeho nejraději sedíš na místě

Pokud rád používáš posed, měl by tvoji základní výbavu tvořit dalekohled a také puškohled s pevným zvětšením. Ještě donedávna šlo o nejrozšířenější typ v lovecké a myslivecké praxi, dnes se však používá zejména pro lov „ze zálohy.“ Tyto typy ti nabídnou zvětšení obvykle 6-8x, a to při průměru objektivu mezi 40-56 mm. Jsou kompaktnější a levnější, což ale také znamená, že mají pro tebe připraveno poměrně úzké zorné pole. To ti však na číhané tak úplně nevadí, tato vlastnost je limitující jenom při honbě na pohyblivé cíle.

les
Zdroj: Irene Fox/Shutterstock.com

Na druhou stranu ti nabídnou velmi dobré vlastnosti ve chvíli, kdy lovíš za zhoršených světelných podmínek, což se při ranním nebo večerním čekání na posedu stává velmi často. A na jakou vzdálenost se hodí? Obvykle bez potíží zvládnou vše, co se od tebe nenachází dál než na 200 metrů.

Vše je samozřejmě individuální. Záleží na tom, jak velký cíl je a samozřejmě i na tvých schopnostech a zručnosti. Můžeš to však brát jako takové univerzální pravidlo.

Když chceš puškohled určený spíše pro naháňku

Vydáváš se ze všeho nejraději do terénu? Pak potřebuješ především objemnou ledvinku, do níž se vejde vše potřebné, a dále samozřejmě i puškohled, co se nezalekne ani míření v pohybu. Jde o modely, jež si poradí se střelbou na pohyblivé cíle, ovšem také na o něco menší vzdálenost, než je běžné u jejich „posedových“ bratříčků. Většinou jsou jejich limity někde okolo sto metrů a to jen za předpokladu příznivých světelných podmínek. Při západu nebo východu slunce jejich účinnost rychle klesá.

Nenabídnou ti obvykle žádné zvětšení obrazu (nebo jen velmi malé), ale na oplátku mají pro tebe přichystané opravdu velké zorné pole. To je důležité právě kvůli pohyblivým cílům, jinak by jsi je snadno ztratili z dohledu.

Věděl jsi, že existují i univerzální puškohledy?

A na co přesně se hodí? Je to takový kompromis mezi posedovým puškohledem a modelem do terénu. Tyto kousky lze pořídit i jako „puškohledy s variabilním zvětšením“. Jinými slovy, v obchodech se poptej po kouscích s tzv. optickým zoomem. Je to něco podobného jako u dalekohledů a stejně jako u nich si i tady tento prvek nastavíš jednoduše mechanickým otáčením tělem tubusu. Ne vždy však bývá tento parametr u puškohledů uveden, a proto tě naučíme, jak si ho snadno vypočítat.

Jelen
Zdroj: WildMedia/Shutterstock.com

Jednoduše vyděl hodnotu největšího zvětšení tím nejmenším. A výsledné číslo je právě zoom. Pro základní použití ti stačí kousky s rozpětím 3-8, přičemž čím větší zoom, tím samozřejmě lepší. Je to výhodně zejména ve chvíli, kdy ještě netušíš, jaké situaci budeš vystaven.

Klidně se tak zakempuj na čekanou ve větvích nad vhodnou mýtinou nebo si troufni na divočáka uprostřed pole, ani velké vzdálenosti totiž nejsou pro univerzální model problém. Počítej však s tím, že tě toto řešení vyjde o něco dráž, než kdybys pořizoval puškohled určený pouze pro statické použití nebo naopak do terénu.

A s čím ještě počítat? Jestliže se rozhodneš použít malé zvětšení, získáš poměrně velké zorné pole – ovšem platí to i naopak. Snadno si tak můžeš určit přesně takové nastavení, jaké ti bude v aktuální situaci na lovu vyhovovat nejvíce. A to za trochu větší investici rozhodně stojí, co říkáš?

Domů
Sdílet
Diskuse