Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2021 9:30
Čas čtení 6:49
Tímea Krauszová

Novinka na trhu slibuje ženám úlevu od menstruačních bolestí. Vyzkoušeli jsme je na vlastní kůži, fungují vůbec?

Novinka na trhu slibuje ženám úlevu od menstruačních bolestí. Vyzkoušeli jsme je na vlastní kůži, fungují vůbec?
Zdroj: Pexels/Polina Zimmerman/volně k užití
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Náplasti slibují až 5denní efekt, pravidelným používáním by mělo nastat citelné zmírnění bolestí. Není to však levný špás. Jde o placebo, nebo to opravdu zabírá?

Menstruační křeče jsou příšerné.

Ti, kteří je nezažívají, to často neumí naplno pochopit. Křeče, bolesti, slabost, závratě a nevolnost tě reálně mohou odstavit. Nemůžeš jít do školy či do práce, neboť sotva můžeš existovat. Podle této studie až 85 % žen má během menstruace bolesti a křeče a přibližně třetinu z nich dokáží odrovnat. Kromě toho pociťují i změny nálad a vyčerpanost.

A tak my ženy saháme po pomůckách. Polykáme tabletky, zkoušíme různé jógy a jiná cvičení, vyřazujeme a zařazujeme různé skupiny potravin, minerály nebo bylinné čaje.

Masturbujeme, ohříváme se plyšovými hračkami, krčíme se na posteli v jediné poloze, ve které to jakž takž jde vydržet, nebo na sebe dlouhé minuty pouštíme horký proud vody. A jen s opovržením sledujeme televizní reklamy, kde veselé, hubené a stereotypně krásné ženy poskakují od štěstí, neboť opět sice mají své dny, ale s konkrétní značkou vložek či tampónů o nich prý ani nevědí.

menštruácia, menštruačné bolesti, žena
Zdroj: Pexels/Polina Zimmerman/na voľné použitie

Po téměř 13 letech křečí jsem tedy s nadšením naskočila na možnost vyzkoušet si revoluční pomůcku v boji s bolestmi. Náplasti, které čistě fyzikálním způsobem (bez uvolňování analgetik či jiných léčiv) působí až pět dní a redukují křeče, zněly jako dar z nebes. Opravdu fungují?

Doporučeno
Zjišťovali jsme, co OPRAVDU zabírá na menstruační bolesti: nesnesitelné křeče a bolest k nevydržení zažívat nemusíš Zjišťovali jsme, co OPRAVDU zabírá na menstruační bolesti: nesnesitelné křeče a bolest k nevydržení zažívat nemusíš 7. března 2021 9:30

Nalepíš a žiješ

Náplasti Fit Therapy Lady neobsahují žádné léčivo, které by vypouštěly přes kůži do organismu. Namísto toho by měly fungovat na fyzikálním principu a příbalový leták slibuje řadu výhod. Používání náplastí by mělo „zvyšovat přirozenou samoléčící schopnost těla“, úleva od bolesti by se měla pravidelným používáním zvyšovat, přičemž viditelná úleva má přijít po dvou až třech cyklech s náplastmi, slibují na webu.

Balení obsahuje náplast na kříž (větší, podlouhlá) a dvě menší, které si máš nalepit na úroveň vaječníků. V jedné krabičce jsou dvě soupravy a prodává se zhruba za 20 €. Musíš opravdu dodržet pokyny na obalu, jinak se ti náplast odlepí a ani zdaleka nevydrží slibovaných pět dní.

Lepit ji třeba na suchou a napnutou kůži (raději ať je pokrčená při běžném nošení, než aby se natáhla) a po nalepení třeba 2 minuty počkat bez pohybu. Oblékání i obyčejný pohyb po bytě ve spodním prádle však způsobily, že mi náplasti na kůži nevydržely.

Já jsem náplasti testovala tři měsíce po sobě. Zapojila jsem se do studie spolu se zhruba dvě stě dalšími ženami, takže jsem je jako ostatní účastnice dostala bezplatně domů. Jako protislužbu jsem vyplnila po každém cyklu dotazník.

Doporučeno
Cesta z migrény? Vyhni se stresu a poslouchej své tělo! Cesta z migrény? Vyhni se stresu a poslouchej své tělo! 9. června 2021 10:53

Fyzika je nová chemie

Můj první dojem byl pozitivní. Velkou deku či zahřátého plyšáka do práce vzít asi nemůžeš, ale malinké náplasti pod oblečením není vidět. Pokud je dobře nalepíš, vydrží skutečně pět dní včetně tréninků a sprchování se.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 99294 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak naší redaktorce zabraly náplasti po prvním měsíci.
  • Zda po čtvrtletí ženy opravdu cítily rozdíl v bolestivosti menstruace.
  • Co říkají na náplasti gynekologové a jaké s nimi mají zkušenosti.
  • Na jakém principu náplasti fungují a co jsou jejich největší výhody a nevýhody.
Domů
Sdílet
Diskuse