Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti
9. června 2021 10:53
Čas čtení 1:23
Sponzorovaný obsah

Cesta z migrény? Vyhni se stresu a poslouchej své tělo!

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Máš pocit, že jsi bolestí naprosto paralyzován, třesou se ti ruce, chce se ti zvracet a cítíš, že se brzy tzv. složíš? Migréna dokáže zasáhnout nečekaně, silně a vyřadí tě „z provozu“ i na několik dní.

Závažné neurologické onemocnění postihuje cévy mozku. První signály migrény vyvolá nadměrné stažení cév v oblasti zrakového centra v týlní části hlavy a samotný náraz bolesti spustí druhá fáze nemoci, kdy se rozšíří cévní řečiště ve velkých tepnách těla, především krkavice. Migrénou trpí až milion Čechů, nejčastěji mezi 25. a 60. rokem života. V dospělosti častěji ženy, což souvisí s hormonálními hladinami v organismu, které se mění v průběhu menstruačního cyklu. U některých žen se migréna spustí spolu s menstruací, u jiných v době ovulace.

Vyřadí ze života

Na rozdíl od tenzní bolesti hlavy (oboustranná tupá bolest) se migréna objeví náhle, záchvatovitě, občas jí předcházejí poslíčci v podobě únavy či slabosti. U téměř čtvrtiny pacientů její začátek signalizuje aura: několikaminutový zrakový vjem v části zorného pole, který má nejrůznější barvy, třpytí se, bliká. Dalšími průvodními jevy jsou nevolnost, slabost, světloplachost, mdloby. Při migréně je člověk naprosto vyřazený z běžného života (záchvat může trvat i 72 hodin). Musí ležet v šeru, tichu a dobře vyvětrané místnosti, protože světlo, jakékoliv zvuky, vůně a fyzická aktivita mohou stav pacienta výrazně zhoršit.

migrena
Zdroj: EUC.cz

Proč zrovna já?

Původ nemoci je stále nejasný, souvislost může mít s dědičností. Je třeba migrénu správně diagnostikovat a léčit. V současné době má moderní medicína způsoby, jak pacientům ulevit a vrátit je do života. Přes poměrně častý výskyt migrény v populaci, je tato nemoc stále opředena předsudky. Lidé, kteří trpí běžnými bolestmi hlavy, nevěří, že se může migréna projevovat natolik silně, aby nemocný nebyl schopný vykonávat zaměstnání a běžné denní činnosti jako je péče o děti a domácnost. Migrénu spouští nezdravý životní styl (alkohol, nedostatek spánku, pobyt v zakouřeném prostředí), nedostatek pohybu a pobytu na čerstvém vzduchu.

Klid a radost ze života

Kromě medikamentózní léčby pomáhá při migréně zcela změnit styl uvažování a života. Uvědom si, co tě stresuje a toho se vyvaruj, někdy je potřeba i změnit zaměstnání. Sportuj, odpočívej, buď s přáteli a dělej si radost. Zároveň pečlivě sleduj jídelníček a vyhýbej se dráždivým podnětům (kořeněná jídla, čokoláda), hlídej si dostatečný příjem tekutin a pravidelně jez. Kolísání hladiny cukru v krvi se totiž také může stát spouštěčem záchvatu.

Domů
Sdílet
Diskuse