Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2021 14:30
Čas čtení 5:14
Lukáš Čelka

Euforie, zrakové halucinace a vzrušení. To vše můžeš zažít po užití legálních drog. Je to ale bezpečné pro tvůj organismus?

Euforie, zrakové halucinace a vzrušení. To vše můžeš zažít po užití legálních drog. Je to ale bezpečné pro tvůj organismus?
Zdroj: Flickr/Dominic Milton Trott, voľne na použitie
ZDRAVÍ
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

To, že jsou některé látky povolené, neznamená, že po jejich požití nemohou vzniknout těžké zdravotní komplikace nebo závislost.

Redaktor ani redakce Refresher.cz/sk nepodporují užívání legálních ani nelegálních drog. Článek má pouze informativní charakter.

Slyšel jsi už někdy názvy jako popper, kratom nebo šalvěj divotvorná? Přestože se tyto produkty prodávají jako afrodiziaka, léčiva, případně psychoaktivní rostliny a na uživatele působí euforicky (v neposlední řadě mohou mít i halucinogenní účinky), koupíš je legálně a prakticky bez problémů.

Existuje totiž velká škála různých internetových obchodů specializovaných buď na „kouzelné“ byliny nebo na konkrétní ze zmíněných produktů nabízející velký výběr značek, množství a koncentrátů.

My jsme se rozhodli konzultovat jejich bezpečné užívání s odborníkem na závislosti, Ľubomírem Okruhlicou, který nám na základě vlastních zkušeností vysvětlil, na co si dávat u jednotlivých látek pozor. To, že jsou legální, totiž ještě neznamená, že po jejich požití nemohou vzniknout těžké zdravotní komplikace nebo závislost. 

„U nabízených předmětů není medicínsky ověřená bezpečná koncentrace účinných látek, není prozkoumána jejich čistota a nejsou podrobně popsány možné nežádoucí vedlejší účinky, jako to je vyžadováno u léků. Navíc člověk neví, jak může jeho organismus individuálně zareagovat,“ tvrdí odborník.

V tomto článku si přečteš:
  • Jaké legální produkty ti dokáží po užití způsobit stavy podobné užití tvrdších drog.
  • Které legální drogy ti způsobí dobrou náladu a které zintenzivní tvůj orgasmus.
  • Jaký vliv má užívání legálních drog na tvůj organismus.
  • Zda jsou legální drogy bezpečnější než ty nelegální.
  • Jestli můžeš být závislý na kratomu nebo šalvěji divotvorné.
Doporučeno
Působí euforicky, stimulačně i relaxačně. Je Kratom novodobá alternativa k alkoholu a marihuaně? Působí euforicky, stimulačně i relaxačně. Je Kratom novodobá alternativa k alkoholu a marihuaně? 21. července 2018 11:33

Šalvěj divotvorná (Salvia divinorum)

Jde o psychoaktivní rostlinu původem z Mexika, která uživateli navozuje krátkodobé halucinogenní stavy. Portál Medical News Today ve svém článku uvádí, že dokáže ovlivnit myšlení a duševní zdraví člověka, přičemž dlouhodobý vliv jejího požití je dodnes nejasný.

Píší, že si šalvěj oblíbili původní obyvatelé, kteří využívali její účinky po staletí při duchovním věštění a šamanismu. Poslední roky si ale našla své místo u mladých jako rekreační droga.

Sú legálne drogy bezpečné a aké majú účinky na tvoj organizmus? Opýtali sme sa odborníka
Zdroj: Flickr.com / @reader of the pack

Za krátkodobé, přibližně dvouminutové halucinace, které způsobuje šalvěj, může její aktivní složka Salvinorin A. Ta po požití aktivuje specifické receptory centrálního nervového systému v mozku člověka, a tak hraje klíčovou roli při regulaci lidského vnímání. Mimo jiné může mít Salvinorin A vliv také na jeden z neurotransmiterů — dopamin.

Přestože šalvěj divotvorná mění vnímání člověka, neřadí se k „tvrdým“ drogám, paradoxně ale ani k těm „lehkým“.

Odborník na závislosti Ľubomír Okruhlica nám vysvětlil, že toto rozdělení není medicínským pojmem, ale vymysleli si ho politici, proto není možné šalvěj divinorum takto klasifikovat.

„Světová zdravotnická organizace a lekáři nerozhodují o „legálnosti“ výroby a distribuce jakékoliv látky. Můžou dát pouze odborný návrh na zařazení nebo vyřazení ze seznamu psychoaktivních látek regulovaných mezinárodní úmluvou OSN o omamných a psychotropních látkách z roku 1961,“ dodal Ľubomír Okruhlica.

Rostlina se dá aplikovat kouřením nebo i dnes již pravděpodobně méně zažitým žvýkáním, protože je na internetu dostupná buď v sušené formě nebo jako její různé silnější extrakty. Za 20 g této „kouzelné sušiny“ zaplatíš asi 250 korun, přičemž jeden gram koncentrovaného extraktu, který ti slibuje pětkrát silnější účinek, je ještě o padesát korun dražší.

Sú legálne drogy bezpečné a aké majú účinky na tvoj organizmus? Opýtali sme sa odborníka
Zdroj: Flickr.com / @Warren Layton

Jeden z našich čtenářů prozradil, že ho šalvěj na krátkou chvíli vzala do jiné reality. „Slyšel jsem jakoby takové puknutí v hlavě a najednou bylo všechno jiné. Možná to zní vtipně, ale svět byl barevný a rozpixelovaný jako ve hře Super Mario. Než jsem se stihl vzpamatovat ozvalo se puknutí znovu a halucinogenní účinky zmizely,“ řekl nám s tím, že kouřil listy šalvěje dávno v minulosti.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 99157 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Které povolené drogy ti způsobí dobrou náladu a které ti zintenzivní orgasmus.
  • Zda jsou legální drogy bezpečnější než ty nelegální.
  • Co ti tyto látky způsobují v organismu.
  • Jestli můžeš být závislý na kratomu nebo šalvěji divotvorné.
Domů
Sdílet
Diskuse