Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. července 2018 11:33
Čas čtení 3:31
František Kulhánek

Působí euforicky, stimulačně i relaxačně. Je Kratom novodobá alternativa k alkoholu a marihuaně?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Má široké spektrum účinků a v jihovýchodní Asii, odkud pochází, se používá na léčbu celé řady zdravotních komplikací.

Redaktor ani redakce Refresher.sk/cz nepodporují užívání legálních či ilegálních drog. Článek má pouze informační charakter.

Alkohol a tabák zdaleka nejsou jediné látky, které můžeš užívat bez obav z trestního stíhání. Dnes již existuje mnoho internetových i kamenných obchodů, jejichž nabízené byliny a rostliny mohou svým využitím daleko přesáhnout výše zmíněné produkty. Jejich koupě je samozřejmě legální, v opačném případě by nemohly být nabízeny volně k prodeji.

Jednou z takto prodávaných rostlin je Kratom, o kterém budeme hovořit v následujícím článku. Odborně nazývaná Mitragyna speciosa je populární téměř po celém světě. Výjimkou je Barma, Malajsie, Vietnam a Austrálie, kde je postavena mimo zákon. V ostatních koutech světa však zažívá nebývalý rozmach. Jistou chvíli ji zakázalo i Thajsko, ale po pár letech zákaz zrušilo.

Působí euforicky, stimulačně i relaxačně. Je Kratom novodobá alternativa k alkoholu a marihuaně?
Zdroj: commons.wikimedia.org
 

Nejpopulárnější je v jihovýchodní Asii, odkud i pochází. Místní obyvatelé Kratom užívají již desítky let, přičemž jim slouží jako náhrada za tvrdé drogy, které jsou jednak ve většině případů dražší, ale co je hlavní, jejich užívání je nesrovnatelně škodlivější. Účinky rostliny zajišťují dva hlavní alkaloidy – mitragynin a 7-hydroxymitragynin. Tamní rolníci ho užívají  k náročné práci na poli, neboť dodává potřebnou energii, ale sloužit může i k relaxaci. Jeho využitelnost je vskutku velká.

Působí euforicky, stimulačně i relaxačně. Je Kratom novodobá alternativa k alkoholu a marihuaně?
Zdroj: commons.wikimedia.org
 

Poprvé byl tento tropický strom příbuzný kávovníku popsán holandským botanikem Pietrem Wilhelmem Korthalsem v 19. století. Mitragyna speciosa dosahuje výšky maximálně 30 metrů, obvykle však měří mnohem méně. Pěstuje se především v zemích jihovýchodní Asie (Thajsko, Malajsie, Borneo, Indonésie), ale specifickou odrůdu lze rovněž nalézt i v Africe. Postupně se podíváme na jeho účinky, jednotlivé odrůdy, ale také negativa a věci, kterým je třeba zabránit.

Působí euforicky, stimulačně i relaxačně. Je Kratom novodobá alternativa k alkoholu a marihuaně?
Zdroj: commons.wikimedia.org
 

Účinky Kratomu jsou velmi různorodé, neboť jsou silně propojeny s odrůdou a množstvím. V neposlední řadě – každý organismus je jiný a může reagovat trochu odlišně. Obecně však můžeme říci, že stimuluje tělo a tím zvyšuje jeho aktivitu. Silný vliv má také na naši náladu. Po jeho užití se dostavuje mírná euforie. Pomáhat tak může v boji s úzkostí. Efekt se obvykle dostaví po 10 až 50 minutách a trvá v závislosti na druhu, odrůdě a jiných proměnných 3 až 6 hodin. V každém případě je třeba u této rostliny myslet na to, že méně je častokrát více. I v případě účinků této rostliny existuje jakýsi pomyslný strop, který nelze překročit.

Člověk se cítí více šťastný, otevřený a celkově je společenštější, avšak bez ztráty kontroly nad sebou samým. Zatímco v nižších dávkách působí stimulačně a žene člověka k výkonu, ve vyšších dávkách jsou jeho účinky přesně opačné. Tehdy působí tlumivě, sedativně a rozšířené jsou i jeho analgetické účinky. Jak jsme ale už napsali o pár řádků výše, jeho účinky jsou velmi ovlivněny typem, odrůdou a množstvím, které je užité.

V jihovýchodní Asii má zastoupení také v medicíně, kde napomáhá při žaludečních potížích, bolesti svalů či kašli. Výzkumy zaměřující se na analgetické účinky prokázaly, že Kratom skutečně napomáhá tlumení bolesti různého původu, avšak účinky jsou mnohem slabší než v případě například morfia.

Působí euforicky, stimulačně i relaxačně. Je Kratom novodobá alternativa k alkoholu a marihuaně?
Zdroj: commons.wikimedia.org
 

Jaké tedy známe druhy a odrůdy Kratomu? Základními druhy jsou tzv. Red Vein, White Vein a Green Vein. Jak již názvy napovídají, označení představuje barvu žilek přítomných na listech rostliny. Ty se nacházejí na spodní straně listu a ovlivňují jak samotné složení tak i účinky daného druhu. Běžně jsou nabízeny i Yellow Vein a Gold Vein, avšak v tomto případě nejde o označení žilek na listu, ale pojmenování sušící techniky.

Green Vein

Snad nejvíce preferovaný ze všech. Popularitu si získal svými účinky, které jsou někde na pomezí červeného a bílého Kratomu. Oproti červenému je více stimulující, účinky trvají déle. Také zlepšuje náladu, působí tedy mírně euforicky. Ve vyšších dávkách relaxačně. Velmi oblíbený je mezi lidmi s náročnou fyzickou či psychickou prací.

White Vein

Nejvíce stimulující ze všech. I takto bychom mohli stručně a jednoduše charakterizovat bílý Kratom. Dávku energie však dodává odlišně, jak to známe u kofeinu či guarany. Neschopnost se odlepit od práce bývá častým a velmi příjemným jevem u tohoto druhu Kratomu, ovšem platí to pouze v případě nižšího dávkování.

Red Vein

Červený Kratom je naopak nejvíce uklidňující, relaxační a ve vyšších dávkách má silné sedativní účinky. Dobře potlačuje jakoukoli bolest, avšak méně než nebezpečné opioidy. Celkově zkrátka tlumí činnost centrální nervové soustavy.

Jak jsme již řekli výše, v obchodech se běžně setkáme i s Yellow Vein a Gold Vein. Zatímco žlutý Kratom můžeme umístit na pomezí bílého a zeleného, účinky zlatého Kratomu popisují někde mezi zeleným a červeným. Toto rozdělení ale určitě nesmíte brát pevně a neměnně, protože každý člověk může vnímat efekt jednotlivých druhů různě. Kromě druhů však známe také mnoho odrůd. Z těch nejznámějších zmíním Bali, Thajsko, Maeng Da, Java, Pontianak Horn atd.

Působí euforicky, stimulačně i relaxačně. Je Kratom novodobá alternativa k alkoholu a marihuaně?
Zdroj: commons.wikimedia.org
 

Závislost

Stejně jako u každé látky, i v tomto případě může lehkovážné užívání přinést více škody než užitku. Dlouhodobé užívání jednak zvyšuje toleranci u uživatele, ale po náhlém vysazení může překvapit nepříjemnými pocity, které se však s nelegálními drogami nedají ani srovnávat.

Člověka obvykle zastihne zhoršená nálada, podrážděnost, ztráta motivace až mírná úzkost, ale tyto pocity trvají nanejvýš 1 den. Následně zmizí do ztracena. Abych rozvinul pojem dlouhodobé užívání, myslí se tím dennodenní přijímání Kratomu alespoň po dobu 2 týdnů. Abych nevynechal možné vedlejší účinky, mezi ty nejčastější patří nevolnost, zácpa či bolest hlavy, ale uvádí se, že nejčastější příčinou takových stavů bývá příliš vysoká dávka nebo nedostatečný příjem tekutin.

Redaktor ani redakce Refresher.sk/cz nepodporují užívání legálních či nelegálních drog. Článek má pouze informační charakter.

Domů
Sdílet
Diskuse