Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
22. června 2021 22:52
Čas čtení 3:15
Vojtěch Vanda

Anglie porazila Česko 1:0. Češi ve skupině končí třetí

Anglie porazila Česko 1:0. Češi ve skupině končí třetí
Zdroj: ČTK/PA/Nick Potts
SPORT EURO 2021
Uložit Uložené

Poslední zápas ve skupině byl velkou lekcí a v druhé části i velkou nudou.

Český tým se v rámci základních skupin na Euru postavil svému poslednímu soupeři ve skupině D, silné Anglii, a nutno podotknout, že přestože to byl zápas, ve kterém šlo „pouze“ o umístění ve skupině, Anglie ukazovala, že chce doma ve Wembley vyhrát stůj co stůj.

Skóre otevřela ve 12. minutě, když se po nepřesvědčivém bránění Česka trefil hlavou Raheem Sterling. Do konce poločasu však gól nepadl a druhá polovina, ač tomu začátek zápasu nenaznačoval, se proměnil v taktickou bitvu. A vzhledem k tomu, že do konce zápasu gól nepadl a Chorvatsko vyhrálo nad Skotskem 3:1, Češi nakonec skončili v tabulce třetí a na svého osmifinálového soupeře si počká.

Doporučeno
Kanonýr Patrik Schick: Kudy vedla jeho cesta k vrcholovému fotbalu a které velkokluby se o něj aktuálně zajímají? Kanonýr Patrik Schick: Kudy vedla jeho cesta k vrcholovému fotbalu a které velkokluby se o něj aktuálně zajímají? 22. června 2021 10:36

Není to tak dávno, co měli Češi možnost vyběhnout proti slavnému Albionu. Poslední vzájemné poměření sil s týmem, kde se kopaná zrodila, proběhla v roce 2019 a měla všechno. Nejprve se jednalo o utrpení, zmar a jistým způsobem i ponížení, když Češi schytali ve Londýně výprask 5:0. Druhý zápas v kvalifikaci na Euro byl však o něčem úplně jiném. Euforie, jásot a pro někoho i znovu získaná hrdost přišla s výsledkem 2:1 pro český tým, který urval na konci vyrovnaného zápasu Zdeněk Ondrášek.


Ondrášek je také jediný z tehdejší sestavy, kdo se do letošní nominace nedostal. Česká reprezentace tak spoléhala na jiné útočníky. Například na Patrika Schicka, jehož forma je dechberoucí. Tři góly ve třech kvalifikačních zápasech od jednoho hráče jsme tady neměli od roku 2004, kdy se tento kousek povedl Milanu Barošovi.

Pro Angličany to byl zápas, ve kterém si chtěli před osmifinále spravit chuť. Nemastná neslaná remíza se skvěle hrajícími Skoty a ubojovaná výhra s Chorvatskem nebyly extra důvodem k radosti; takhle totiž favorit na zisk titulu evropského šampiona nehraje.

Nedůsledný začátek

Hlad po vítězství byl z Anglie cítit již od začátku. Česko po rozehrání nenasadilo kdovíjaké tempo v napadání, hrálo pasivně, a tak stačila nepozornost od Čelůstky a Raheem Sterling již ve druhé minutě mohl poslat Angličany do vedení. Krásně se prosmýkl a přeloboval Vaclíka, proti skórovaní byla jen dobře postavená česká tyčka. Češi se prakticky dostali k míči až v 5. minutě, žádná velká akce z toho ale nebyla. 


Netrvalo ale dlouho a Anglie si vedení ve 12. minutě uzmula, když Saka zatáhl balon do šestnáctky, míč pak našel Grealishe, a po centru, kdy si nikdo útočící Angličany nehlídal, se již Sterling nemýlil. Ne moc dobrá vizitka pro českou obranu to byla hlavně proto, jelikož se hlavou prosadil prakticky nejmenší hráč na hřišti. Divák potom mohl očekávat ze strany české reprezentace drtivý tlak, jenž však nepřicházel. Když se totiž Češi hrající v červeném dostali na útočnou polovinu, Angličané se poctivě vraceli a nedávali jim prostor k rozehrávce. 


Situaci nicméně nepomáhali ani svou nedůsledností, kterou Angličané trestali. Hlavně Bukayo Saka, jenž dělal obrovské potíže Slavii v Evropské lize, se cítil v české šestnáctce jako doma. Ve 25. minutě zase Maguire našel Harryho Kanea, jenž si zasekl Kalase a pouze Vaclík byl hradbou bránící druhému gólu. Na to Češi dokázali odpovědět až ve 26. minutě dělovkou Tomáše Holeše, kterou musel Pickford vytáhnout mimořádným zákrokem.


Po půlhodině hry ale bylo zřejmé, že se červení uklidnili, začali s balónem více kombinovat a dostávat se do hry. V 35. minutě se v šanci objevil Souček po Bořilově sraženém centru na Jankta, pravou stranu branky však minul. Anglický tým poté hrozil hlavně z rychlých sprintů z produkce Saky, Grealishe ale třeba i Shawa nebo Walkera, které české obraně dělaly problém. Do konečného hvizdu první poloviny se skóre ale nezměnilo.

Doporučeno
Češi remizovali s Chorvaty 1:1. Schick proměnil penaltu, Chorvatsko zachránil Perišič Češi remizovali s Chorvaty 1:1. Schick proměnil penaltu, Chorvatsko zachránil Perišič 18. června 2021 19:53

Přátelák

Druhý poločas začal podobně, jako skončila první půle. Přestože Češi lépe kombinovali s míčem než v prvních 45 minutách, dostupovali protivníka a drželi se v útočné polovině, byly tam i dvě nebo tři akce, kdy zabránili úprku útočících Angličanů pouze o vlásek. Začala se vést spíše poziční taktická bitva pomalejšího charakteru, v níž se rozmýšlel každý krok. Bohužel se čeští hráči nezvládli zbavit své nedůslednosti, která je stála spoustu jinak dobrých míčů a potenciálních příležitostí.


Spokojení Angličané tak nadále nechávali Česko, ať tvoří hru a jen kontrolovalo probíhající hru. Jenže lehce ztracené míče z kopaček červených jim prakticky nedávaly na výběr, než aby sami kombinovali ve středu hřiště. Zde ale zase stáli dobře postavení čeští záložníci. Během celého druhého poločasu se prakticky nevystřelilo ani na jednoho brankaře, takže se nedá úplně hovořit o nějaké oslnivé a záživné bitvě.


Angličtí fanoušci si mezitím ve Wembley užívali výsledek souběžně hrajícího se utkání Chorvatska se Skotskem, které vyhrálo 3:1. Jejich nálada se neměnila ani po střele z otočky střídajícího Tomáše Pekharta, jenž v 83. minutě Pickfordovu bránu minul. V 86. minutě se pak prosadil do české brány Henderson, kterého nepohlídala červená obrana, naštěstí se však jednalo o ofsajd. Závěrečný tlak Angličanů nic nezměnil.

Doporučeno
Češi vyběhnou na Anglii ve stejné sestavě jako proti Chorvatsku. Král začne na lavičce Češi vyběhnou na Anglii ve stejné sestavě jako proti Chorvatsku. Král začne na lavičce 22. června 2021 20:12


Česká reprezentace se tak po základní skupině na Euru umístila na třetím místě a na svého osmifinálového soupeře si počká.

Domů
Sdílet
Diskuse