Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. července 2021 19:57
Čas čtení 3:23
Vojtěch Vanda

Česko na Euru končí. Dánsko postupuje po výsledku 1:2

Česko na Euru končí. Dánsko postupuje po výsledku 1:2
Zdroj: ČTK/AP/Darko Vojinovic
SPORT EURO 2021
Uložit Uložené

Na horkou Asii nebudou čeští reprezentanti vzpomínat rádi.

Ázerbájdžánská mise českých fotbalistů ve čtvrtfinále Eura byla ta poslední. Naši reprezentanti v Baku nezvládli začátek zápasu, když nepohlídali v 5. minutě Thomase Delaneyho, a na konci poločasu inkasovali z kopačky Kaspera Dolberga, z čehož vyplynul stav 0:2 po první půli.

Začátek druhého poločasu se ale nesl ve znamení české dominance, kterou ve 49. minutě přetavil Patrick Schick v kontaktní gól, jíž ale rozbila zranění a dánská střídání. Českým reprezentantům se bohužel nepodařilo zápas zvrátit ani vyrovnat a ve čtvrtfinále končí. 

Doporučeno
Češi postoupili do čtvrtfinále Eura! Nizozemce porazili 2:0 Češi postoupili do čtvrtfinále Eura! Nizozemce porazili 2:0 27. června 2021 19:55

Letošní Euro již můžeme považovat za mimořádně vydařený turnaj. Proč? Česká republika totiž dokázala postoupit ze základní skupiny D po přesvědčivých výkonech proti Skotsku, Chorvatsku i Anglii, a i přes jednu prohru se dostala do osmifinále. V něm se před šedesáti tisícovým davem v blízké Budapešti postavila ambiciózním Nizozemcům, které nejenže vyprovodila jasným výsledkem 2:0 z turnaje, ale dokonce nedovolila Oranjes ani vystřelit. Takovou jízdu turnajem si asi málokdo představoval.


Navazující čtvrtfinále ale mělo být diametrálně odlišné, alespoň co se podmínek týče. Hřiště, na němž se svěřenci Jaroslava Šilhavého měli setkat se svým soupeřem, bylo ve vzdálené ázerbájdžánské metropoli Baku, daleko nejen od povzbuzujících fanoušků a elektrizující atmosféry, ale i od Evropy. Reprezentaci se postavili Dánové, jejichž hladké osmifinálové vítězství nad Walesem v čele Garethem Balem naznačovalo, že nepůjde o žádnou procházku růžovou zahradou.


Češi do zápasu vykročili se stejnou sestavou jako proti Nizozemsku; jedinou výjimkou bylo vrácení vykartovaného Jana Bořila zpět do základní sestavy, což odsunulo na lavičku Pavla Kadeřábka. Dánové vyrazili do boje o semifinále s úplně stejnou útočnou sestavou v rozestavení 3-4-3  jako proti ostrovnímu celku v čele s dvougólovým Kasperem Dolbergem.

Dánové při chuti

Po prvním hvizdu rozhodčího Kuiperse se ale nakonec ukázalo, že minimálně Dánové dokázali do Baku dostat poměrně zajímavou fanouškovskou podporu. A ta se hned na začátku vyplatila. Dánové získali v 5. minutě roh, který Jens Stryger Larsen nacentroval na hlavu maličkého Thomase Delaneyho, jenž nehlídán usměrnil míč za Vaclíkova záda.


Dánové si svou úvodní patnáctiminutovku užívali. Byli dlouho na balónu, vymýšleli průniky a mohli se prosadit po chybě Bořila i podruhé, a to z kopačky Mikkela Damsgaarda, jenž přehodil Vaclíka, kterého ale v brance zastoupil Coufal. Češi měli do té doby pouze jednu nebezpečnou střelu Schicka a ránu Ševčíka, která místo do prostoru tří tyčí letěla na tribuny. V 16. minutě se znovu dostal před branku osamocený Delaney, jenž ji napodruhé naštěstí minul.


Češi se do hry dostali až po dvaceti minutách. Ve 22. minutě špatně vykopl Kasper Schmeichel, jeho odkop zachytil Masopust, jenž prostrčil balón na Tomáše Holeše. Ten byl však zahnán do přílišného úhlu, tudíž z akce nic nebylo. Fotbalisté v červeném, hájící české barvy, s přibývajícími minutami zlepšovali svou poziční hru i útočné akce, jímž chyběla pouze tečka v podobě gólu. Stále tu byli ale Dánové ohrožující Vaclíka, důkazem byl například důrazný průnik Braithwaita.


V poslední desetiminutovce bylo vidět, že horké podmínky v Baku dávají oběma družstvům zabrat. I přesto jsme však byli svědky několika nebezpečných úprků Dánů, které české barvy ale dokázaly uhasit. Ve 35. minutě se zase Tomáš Souček pokusil o nůžky po centru Coufala, míč nicméně propadl až k Holešovi, jehož ránu Schmeichel pokryl. Těsně před poločasem ale přišla pro české lvy hořká pilulka, když se ve 42. minutě Maehle protáhl po levé straně a poslal šajtlí před Dolberga, kterého Bořil chytal jen těžko.

All-in

Český tým věděl, že není na co čekat, a trenér Šilhavý poslal do hry ofenzivní hráče Krmenčíka s Janktem. A hned první jmenovaný se dostal ke střele ve 46. minutě, která šťastně trefila překvapeného Schmeichla, za minutu z halfvoleje prověřil dánského brankáře Barák, průchodu do sítě bylo ale zabráněno skvělým zákrokem. Češi mají ale jedno eso a tím je Patrik Schick, jenž napoprvé nůžkama trefil jen za sebou stojícího obránce, nicméně následný Coufalův centr ve 49. minutě dokázal útočník Leverkusenu přetavit v kontaktní gól.


Opaření Dánové se začali vzpamatovávat až v 55. minutě, kdy se jim podařilo český tým zavřít v na chvíli obranné polovině, červení na to odpověděli vlastní zbraní Dánů – rychlými brejky. Plynulost zápasu následně ovlivnilo zranění Součka, jenž potřeboval obvázat, a Čelůstka, kterého vystřídal Brabec. Nevynucené pauzy chtěli využít Dánové, kteří hru narušovali dalším střídáním, jež prokládali nebezpečnými výpady do červené obrany. 


Pořádnou šanci diváci viděli až v 74. minutě po standardní situaci Baráka na zadní tyč, kde gól sebral Součkovi z ovázané hlavy Schmeichel. V tento moment již útočili akorát Češi, pro něž byl jediným cílem vyrovnávací gól. Aby se ale nezapomnělo, v 78. minutě přišel na Vaclíka s pumelicí Poulsen, kterou ale český brankář zlikvidoval. Podobně, jako v 82. minutě, kdy vychytal průnik Maehleho. 

Doporučeno
Kanonýr Patrik Schick: Kudy vedla jeho cesta k vrcholovému fotbalu a které velkokluby se o něj aktuálně zajímají? Kanonýr Patrik Schick: Kudy vedla jeho cesta k vrcholovému fotbalu a které velkokluby se o něj aktuálně zajímají? 22. června 2021 10:36


Posledních pět minut základní hrací doby už gradovaly emoce. Čeští hráči se i za cenu žlutých karet snažili létat po hřišti nahoru dolů, a místo kombinace přicházely z jejich strany spíše nákopy na útočnou polovinu. Červení chtěli, ale únava společně s dobře bránícím soupeřem, byli silnější. Reprezentace prohrála s Dánskem 1:2 a do semifinále se nepodívá.

Domů
Sdílet
Diskuse