Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2021 19:53
Čas čtení 2:53
Vojtěch Vanda

Češi remizovali s Chorvaty 1:1. Schick proměnil penaltu, Chorvatsko zachránil Perišič

Češi remizovali s Chorvaty 1:1. Schick proměnil penaltu, Chorvatsko zachránil Perišič
Zdroj: ČTK/AP/Paul Ellis
SPORT EURO 2021
Uložit Uložené

Český tým rozhodně ve druhém zápase neudělal ostudu a byl Chorvatsku více než vyrovnaným soupeřem.

Česká reprezentace poměřila na Euru síly s druhým soupeřem ve skupině – silným Chorvatskem. Soupeře však zaskočila konsolidovanou a aktivní hrou, která v prvním poločase nakonec vyústila penaltou, jíž proměnil Patrik Schick. Hned na začátku druhého poločasu ale srovnal Ivan Perišič, což předznamenalo bitvu. 

A také to tak bylo. Zápas byl litým bojem, ve kterém se týmy střídaly v tom, kdo koho zavře na vlastní polovině. Taktická bitva se ale nakonec dohrávala  v klidnějším tempu a hlavně opatrně; hrozilo se hlavně z brejků. Češi tak získali kýžený bod a jsou velmi blízko postupu do osmifinále.

Doporučeno
Euro 2021: Známe sestavy. Češi vyběhnou na Chorvaty jen s jednou změnou Euro 2021: Známe sestavy. Češi vyběhnou na Chorvaty jen s jednou změnou 18. června 2021 17:23

Česká reprezentace splnila svůj úkol. Porazila v prvním zápase skupiny D na Euru v Glasgow Skoty, a proto mohla s čistou hlavou a s dobrou náladou vkročit do zápasu s papírově druhým nejsilnějším soupeřem základní skupiny Chorvatskem. Tým od Jaderského moře je napěchován těmi největšími hvězdami evropského fotbalu v čele se záložníkem Realu Madrid Lukou Modričem, takže bylo jasné, že nás nečeká nic jednoduchého.

Nadějný začátek 

Češi začali v Hampden parku znovu aktivně podporováni nadšeným skandováním českých fanoušků. A také z toho těžili, když ve 2. minutě zatáhl Jakub Jankto po levé straně míč, nacentroval ho do šestnáctky Livakoviče, a k odraženému míči se dostal Vladimír Coufal, jehož rána byla ale zblokována. Za dvě minuty se zase k hlavičce dostal Tomáš Souček, jenž z rohu ale zahrál nad.


Bylo vidět, že se Češi poučili z prvního zápasu a proti Chorvatům hráli konsolidovaně a drželi míč, což bylo poměrně nečekané. V první patnáctiminutovce se dokonce k pořádné střele soupeři v černém nedostali. Naopak v 18. minutě Modrič odevzdal balón Součkovi, který našel Daridu, ten poslal Janktovi přihrávku nalevo, a z jeho propadnutého centru, který zachytil Coufal, se nakonec na penaltě ukopl Schick. Největší šanci měli Chorvaté paradoxně až ve 20. minutě, kdy Rebič odrazil žebry odkop Vaclíka, naštěstí však mimo tři české tyče.


Po půlhodině hry se Chorvaté začínali dostávat do provozní teploty, zůstávali více na míči a začínali také lépe kombinovat, čeští hráči nicméně stíhali soupeře zdvojovat a jeho pokusy mařit tak, že si nemohl vytvořit žádnou šanci. Pak se ale najednou stala velká minela Dejana Lovrena, jenž loktem krvavě zranil Patrika Schicka v pokutovém území, a rozhodčí Del Cerro po přezkoumání VARu ukázal na penaltový puntík. Schick se následně sám pasoval do pozice gólového kanonýra turnaje, jelikož penaltu v 36. minutě proměnil. Češi vedli 1:0.


Chorvaté to nechtěli nechat jen tak a hned z rozehrávky poslali do průniku Rebiče, který se ocitl sám před brankou Vaclíka, avšak mířil mimo. Tým od Jaderského moře ale evidentně zrychlil, snažil se více ohrožovat prostor před brankářem a také střílet. Nicméně ani střela Kramariče ze 44. minuty cestu za Vaclíkova záda nenašla. Navíc Češi, povzbuzeni vedením, všechny Chorvatské akce ničili již v zárodku. Do šaten se tak šlo s vedením na straně českého týmu.

Doporučeno
Euro 2021: Češi se večer postaví Chorvatům. Jaké jsou šance na výhru a co se musí stát, aby postoupili? Euro 2021: Češi se večer postaví Chorvatům. Jaké jsou šance na výhru a co se musí stát, aby postoupili? 18. června 2021 12:17

Srovnání a boj

Jak se dalo předpokládat, druhý poločas začali aktivněji Chorvaté, kteří měli zájem na tom vyrovnat. Nakonec se tak i stalo po rychlé rozehrávce a krásné akci Perišiče, jenž ve 47. minutě obehrál podklouznuvšího Coufala a nedal Vaclíkovi šanci. Začalo se tak výsledkově odznovu. Češi se však nehodlali vzdát; důkazem byla například Janktova nabídka pro Součka, který ale nemířil přesně. 


V 60. minutě se hra poměrně přelévala ze strany na stranu, kdy se celky střídaly v tom, kdo koho zavře v obranné polovině. Naši reprezentanti měli i šance ze stran, bohužel centrované míče nikoho nenacházely. Každopádně verva byla v nohách českých reprezentantů vidět, a i v 70. minutě svědomitě bránili a pomáhali Vaclíkovi při výpadech chorvatského mužstva jak mohli. Pak ale mohl přijít obrovský trest z kopačky Vlašiče, jelikož si jej nikdo nepřebral, ale záložník protivníka netrefil bránu. 


Ve hře poté začalo taktizovat, nikdo nechtěl udělat chybu, a nutno dodat, že českému týmu to poměrně vyhovovalo. Chorvaté chtěli z této uspávací taktiky těžit rychlými a nebezpečnými brejky, které však hasili buď stopeři nebo spolehlivý Vaclík. Jak Češi, tak Chorvati se hlavně snažili neudělat chybu, což se nakonec projevilo na dynamice zápasu. Oba týmy byly evidentně spokojeny s bodem. 

Doporučeno
Česko porazilo Skotsko 2:0. Češi měli hodně štěstí a Schick vstřelil nádherný gól Česko porazilo Skotsko 2:0. Češi měli hodně štěstí a Schick vstřelil nádherný gól 14. června 2021 16:52


Závěr zápasu mohl nakonec ještě rozhodnout Petkovič, který ale z bezprostřední blízkosti neusměrnil balon za Vaclíkova záda, a tak se Češi mohli nakonec radovat ze zisku bodu a z velkého posunu směrem k osmifinále.

Domů
Sdílet
Diskuse