Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2021 16:52
Čas čtení 2:18
Vojtěch Vanda

Česko porazilo Skotsko 2:0. Češi měli hodně štěstí a Schick vstřelil nádherný gól

Česko porazilo Skotsko 2:0. Češi měli hodně štěstí a Schick vstřelil nádherný gól
Zdroj: ČTK/PA/Andrew Milligan
SPORT EURO 2021
Uložit Uložené

To byl zápas!

Kdo takový úvodní zápas čekal? Čeští reprezentanti dokázali v prvním zápase na Euru ukořistit veledůležité tři body v zápase s přímým konkurentem Skotskem, a porazilo jej v Glasgow 2:0!

Hlavním mužem zápasu byl Patrick Schick, jenž nejprve v prvním poločase umístil hlavičkou centr Coufala, a po závaru na začátku druhého poločasu přeloboval brankáře Marshalla. Nutno také ukázat na výborný výkon Tomáše Vaclíka, bez nějž, a velké dávky štěstí, by Češi jen těžko vyhráli.

Doporučeno
VIDEO: Patrik Schick vstřelil gól z půlky! Proti Skotům předvedl jednu z nejkrásnějších střel šampionátu VIDEO: Patrik Schick vstřelil gól z půlky! Proti Skotům předvedl jednu z nejkrásnějších střel šampionátu 14. června 2021 16:22

Slyšet fanoušky na mezinárodním zápasu byla zase zajímavá zkušenost, které mohli být svědky čeští fotbalisté. Ve Skotsku se totiž utkali se Skoty, v poslední době častými soupeři, jejichž vztahy v poslední době naškrobil i konflikt obránce Ondřeje Kúdely ze Slavie Kamara z Glasgow FC.


Klubové záležitosti zde šly však stranou. Češi, kteří nastoupili v sestavě jako proti Albánii, začali aktivně, napadali, a v prvních 10 minutách nedávali Skotům prostor v rozehrávce, z tlaku ale žádný gól nepadl. Brankové vakuum mohl tak narušit v 18. minutě Skot Dykes, jenž ale branku netrefil. Modří následně zápas vyrovnali, bylo však vidět, že na obou stranách vládne nervozita, kupily se nepřesnosti, z čehož vykrystalizovala například srážka skotských fotbalistů ve vyložené šanci.


Nutno ale podotknout, že Skotové nebojovali pouze s nervozitou, ale také se zdí v české bráně – Tomáš Vaclík ukázal, proč na něj v minulosti ukázala Sevilla, když ničil jednu šanci Skotů za druhou. Začal ve 31. minutě, kdy Robertson vystřelil, a Vaclík vytáhl nádherný zákrok. Stupňující se tlak míchal s českou obranou, nicméně míč cestu za Vaclíkova záda nenašel.

Naopak. Ve 41. minutě, po dlouhé výměně centrů, se povedlo Janktovi z rohu najít na druhé straně Daridu, ten počkal na Coufala, jenž nacentroval do skotského vápna, kde Patrik Schick krásně umístil balon do vzdálenějšího rohu Marshallovy brány. Do konce poločasu se aktivní Skotové snažili najít recept na Vaclíka, avšak marně.

Doporučeno
Češi vstupují do Eura zápasem se Skoty. Víme, kdo nastoupí v základu a kde zápas sledovat Češi vstupují do Eura zápasem se Skoty. Víme, kdo nastoupí v základu a kde zápas sledovat 14. června 2021 15:16

Gól turnaje

Jak je známo, Skotové se jen tak nevzdávají, což dokázali kanonádou na Vaclíkovu bránu na začátku druhého poločasu. Také se ukázalo, jaké měli Češi štěstí, když Hendry ve 47. minutě nastřelil břevno a Vaclík dokázal tečovaný balon od Kalase v poslední chvíli vytlačit z trajektorie, která nekompromisně směřovala mezi tři tyče.


Z tlaku, který Skotové měli, se ale najednou stal protiútok. Souček zvládl zablokovat jednu ze skotských přihrávek, ta se odrazila k Schickovi a ten v 52. minutě nádherným lobem z poloviny hřiště překonal vyběhnuvšího Marshalla. Tento gól ještě jistě několikrát uvidíme. Zaskočení Skotové mohli pak následně prohrávat 3:0, jenže Daridův pokus síť nenašel.


To ale neznamenalo, že by se protivník českého týmu vzdal. Hned v 61. minutě chtěl něco se skóre udělat Armstrong, jenže míč byl sražen a jemně přeletěl břevno, jelikož Kalas znovu tečoval míč. V 66. minutě se zase Dykes ocitl sám před Vaclíkem, ten ale dokázal rozštěpem zabránit tomu, aby se střela dostala do sítě.

Doporučeno
Česko na Euru končí. Dánsko postupuje po výsledku 1:2 Česko na Euru končí. Dánsko postupuje po výsledku 1:2 3. července 2021 19:57

Smůla se Skotům lepila na paty, ti se však odmítli vzdát, dále tvořili hru, čehož se snažili Češi využít z brejků. V 80. minutě se například střídajícímu Hložkovi povedlo zůstat sám uprostřed vápna, překvapený útočník však střílel jen doprostřed.


V posledních pěti minutách se Skotové snažili o závěrečný tlak, jenž ale čeští hráči dokázali bořit. V 89. minutě se ke gólu skoro dostal Krmenčík, jehož však Marshall vychytal. Česko tak vstupuje do turnaje vítězně, získalo 3 body, a v pátek jej čeká tým Chorvatska, s nímž se nejspíš popere o postup ze skupiny.

Domů
Sdílet
Diskuse