Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento obsah je sponzorovaný obsah společnosti VIASAT.
24. července 2021 10:30
Čas čtení 1:54
Sponzorovaný obsah

Rillington Place je mrazivá minisérie, která ti poví příběh justičního omylu a sériového vraha, kterému to málem prošlo

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Adaptace skutečného příběhu zasazená do Londýna temných 50. let ti nedá spát.

Kvalitních minisérií, ze kterých mrazí a nedají ti spát, není mnoho, ale Rillington Place splňuje tato kritéria do puntíku. Třídílný seriál, který na imdb.com získal hodnocení 7.1, uvede již 25. července ve 21:00 televizní stanice Epic Drama. Série vypráví příběh Timothyho Evanse, který byl odsouzen a popraven v březnu 1950 za zločin, který nespáchal.

Rillington Place
Zdroj: Epic Drama

Hlavní roli Timothyho, chlapce s těžkým osudem v dětství, hraje Nico Mirallegro. Příběh se točí kolem jeho života v mládí s manželkou Beryl (Jodie Comer), se kterou se oženil v roce 1947 a o rok později se jim narodila dcera Geraldine. Krátce po svatbě se mladý pár přestěhoval do bytu v nejvyšším patře na adrese 10 Rillington Place, kde žil v přízemí John Christie (Tim Roth) a jeho manželka Ethel (Samantha Morton).

Rillington Place
Zdroj: Epic Drama

Vztah mezi Timothym a Beryl nebyl lehký, často u nich docházelo k hádkám a fyzickému násilí, o to víc, když Beryl koncem roku 1949 oznámila, že je opět těhotná. Finanční situace páru ale neumožnila mít druhé dítě, a proto se rozhodli pro potrat, který byl v té době nelegální. 

Děj se dále posouvá na 30. listopadu, kdy se Tim Evans objevil na policejní stanici s tvrzením, že jeho manželka zemřela poté, co jí dal koktejl léků na přerušení těhotenství. Tvrdil, že tělo odhodil do kanalizace před domem. Tělo přitom během vyšetřování nebylo nalezeno a Timothy Evans následně svou výpověď změnil. V nové verzi příběhu tvrdil, že soused z přízemí — John Christie — souhlasil s provedením potratu a Beryl během zákroku zemřela. Policejní hlídka ale následně našla v plachtě zabalené tělo Beryl a dcery Geraldiny v myčce na 10 Rillington Place. Obě oběti byly přitom uškrcené.

Rillington Place
Zdroj: Epic Drama

Policie následně zahájila rychlý proces, kdy do tří dnů obvinila Tima, porotě přitom trvalo pouze 40 minut, než vynesla rozsudek o vině. Evans byl oběšen 9. března 1950. O tři roky později policisté odhalili na 10 Rillington Place několik dalších těl a proces začal znovu s tím, že mohlo dojít k justičnímu omylu. 

Z příběhu této temné dobové mysteriózní kriminálky ti nebudeme více prozrazovat a doporučujeme ti raději kouknout na všechny tři díly této mrazivé minisérie o sériovém vrahovi Johnu Christiem. Každý díl má přitom přibližně 1 hodinu, takže se můžeš těšit na tři kvalitně strávené večery u televize s touto adaptací od BBC.

Rillington Place
Zdroj: Epic Drama

Filmaři velmi hodnověrně napodobili styl padesátých let a díky temným barvám a dobovým rekvizitám vytvořili skvělý set, protože bytový dům na Rillington Place již dnes neexistuje, byl zdemolován v sedmdesátých letech minulého století. Vzhled bytového domu tak vznikal nanovo ve studiích BBC nedaleko skotského města Glasgow. Stejně tak londýnské lokace z padesátých let byly vytvořeny na parkovišti u studia, některé exteriérové scény se zase točily v ulicích Glasgow.

Pokud tě zajímá příběh tohoto masového vraha, BBC v roce 1971 natočilo i celovečerní film o justičním omylu Tima Evanse a sériovém vrahovi Johnu Christiem. Temná třídílná adaptace z roku 2016 je ale propracovanějším a herecky kvalitnějším dílem. Proto si nezapomeň naladit Epic Drama už 25. července ve 21:00, kdy se budeš moci podívat na první část. 

Domů
Sdílet
Diskuse