Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. července 2021 18:18
Čas čtení 2:48
Tereza Šnajdrová

Blíží se další vlna koronaviru? Delta se vyskytla ve více než 100 zemích

Blíží se další vlna koronaviru? Delta se vyskytla ve více než 100 zemích
Zdroj: Unsplash/Xavi Cabrera/volně k užití
NEWS KORONAVIRUS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Odborníci ze všech zemí světa se shodují na jednom. Je nutné připravit se na další vlnu pandemie.

Koncem jara nám v souvislosti s očkováním a příchodem teplého počasí svitla naděje, že je pandemie koronaviru u konce. Virus, který víc než rok sužoval celý svět, se však nehodlá vzdát a další vlna smrtelné pandemie podle odborníků udeří již v průběhu léta

Pozvolný nárůst nově nakažených můžeš pozorovat i v Česku, kde se vláda rozhodla rozvolnit většinu protiepidemických opatření, s čímž nesouhlasí ani Světová zdravotnická organizace. Ta ve středu potvrdila, že se delta mutace vyskytla již ve více než 100 zemích a je čas začít počítat s tím, že ani naší zemi se tato zákeřnější varianta nevyhne.

Doporučeno
AstraZeneca, Moderna, Pfizer nebo Johnson & Johnson? Porovnali jsme vakcíny používané v Česku a jejich účinnost proti mutacím AstraZeneca, Moderna, Pfizer nebo Johnson & Johnson? Porovnali jsme vakcíny používané v Česku a jejich účinnost proti mutacím 8. července 2021 13:52

Rychlé otevření barů, restaurací, klubů, bazénů, kin i divadel. Takto česká vláda reagovala na pokles nově nakažených koronavirem a zdá se, že ani tentokrát nepočítá s tím, že by mohla přijít další vlna pandemie. Jenže jak se zdá, většina odborníků včetně Světové zdravotnické organizace varuje, že vlna způsobená mutací delta přijde, a to možná ještě dřív, než si myslíme. 

„Infekčnost nové mutace je tak vysoká, že se nové vlny dočkáme nejspíš ještě v létě. Nakažených budou opět tisíce, alespoň během léta se však nejspíš nebudou přeplňovat nemocnice a tím méně krematoria,“ uvedl jen před pár dny vědec Jaroslav Flegr. 

Na další vlnu pandemie se již připravují v Německu, Řecku i Španělsku

Některé země se na rychle se šířící delta mutaci připravují již nyní, a to nejen proto, že pociťují velké nárůsty nakažených. „Pokud nebudeme nic dělat, čísla nám vyletí,“ prohlásila prezidentka Německé společnosti pro imunologii Christine Falk s tím, že je opravdu nutné, aby všichni i nadále poctivě nosili roušky či respirátory. Právě v Německu po více než 2 týdnech ústupu pandemie opět sílí a země hlásí až tisícovku nově nakažených denně. 

Domů
Sdílet
Diskuse