Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
11. července 2021 14:10
Čas čtení 1:13
Ondřej Jarůšek

V Česku je mimořádně vysoká aktivita klíšťat, varuje ČHMÚ. Riziko napadení je na nejvyšším stupni

V Česku je mimořádně vysoká aktivita klíšťat, varuje ČHMÚ. Riziko napadení je na nejvyšším stupni
Zdroj: Pixabay/Nicooografie/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Doporučujeme se mimo jiné před pobytem v přírodě použít repelent a také se později prohlédnout.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR vydal v neděli varování před mimořádně vysokou aktivitou klíšťat. Výstraha platí pro celou Českou republiku.

V předchozích dnech bylo riziko napadení klíštětem na čtvrtém stupni, dnes už je ale podle ČHMÚ na pátém, tedy nejvyšším stupni, což značí mimořádné riziko.

„Doporučujeme před pobytem v přírodě použít repelent, vhodně se obléknout, po pobytu v přírodě se prohlédnout, případně odstranit přisátá klíšťata,“ doporučuje ČHMÚ.

Doporučeno
ČHMÚ varuje: Česko zasáhnou další bouřky. Výstraha platí pro těchto sedm krajů ČHMÚ varuje: Česko zasáhnou další bouřky. Výstraha platí pro těchto sedm krajů 10. července 2021 18:19
Stupeň 1 = malé riziko Pro návštěvu listnatých a smíšených porostů a křovin s bylinnou vegetací zvolit oblečení z hladké světlé látky a občas prohlédnout, zejména kalhoty, a případně odstranit přichycená klíšťata (totéž i v dalších stupních rizika). Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
Stupeň 2 = mírné riziko

Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Stupeň 3 = středně velké riziko

Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Stupeň 4 = vysoké riziko

Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Stupeň 5 = mimořádné riziko

Použití repelentu. Nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
Doporučeno
Do roku 2050 se už s oteplováním nedá nic dělat. Když do té doby omezíme skleníkové plyny, můžeme klima ovlivnit, říká Zahradníček Do roku 2050 se už s oteplováním nedá nic dělat. Když do té doby omezíme skleníkové plyny, můžeme klima ovlivnit, říká Zahradníček 8. července 2021 15:33

V současnosti platí také výstraha před bouřkami, kterou ČHMÚ vydal pro východní část republiky. Týká se to celého Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského a Pardubického kraje a dále pro části Jihomoravského a Královéhradeckého kraje a část Vysočiny. Pro všechny v současné době platí nízký stupeň nebezpečí.

Domů
Sdílet
Diskuse