Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti VOYO.
22. července 2021 17:06
Čas čtení 1:10
Sponzorovaný obsah

Proč Breivik zavraždil 77 lidí? Seriál Den, který změnil Norsko ti přiblíží situaci v zemi před a během útoku

Proč Breivik zavraždil 77 lidí? Seriál Den, který změnil Norsko ti přiblíží situaci v zemi před a během útoku
Zdroj: Voyo.cz
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Temné drama ze skandinávské produkce mapuje příběh jednoho z nejhorších masakrů, které se odehrály v Norsku.

Dnes uplynulo 10 let od hrozivé události, která navždy poznamenala Norsko. Možná si pamatuješ, že právě 22. července 2011 (do té doby nenápadný) Anders Breivik odpálil podomácku vyrobenou bombu, kterou zabil osm lidí ve vládní čtvrti v hlavním městě Oslu. Později pokračoval v běsnění a zastřelil dalších 69 převážně mladých lidí v letním táboře mládežnického křídla levicové Strany práce na ostrově Utöya. Extremista Breivik dostal za svůj čin 21 let s možným dalším prodloužením výkonu trestu.

Serial
Zdroj: Voyo.cz

Norsko tento teroristický čin výrazně poznamenal a filmové tvůrce přirozeně inspiroval k vyprávění příběhu jednoho z nejhorších masakrů v historii země. Seriál Den, který změnil Norsko vytvořila norská veřejnoprávní televize (NRK), ale místo chladného útoku se soustředí na příběh několika fiktivních postav reprezentujících obyvatele Norska, kteří se museli s následky katastrofy bezprostředně vypořádat.

Serial
Zdroj: Voyo.cz

Seriál neřeší Soudní proces Breivika, který si 24. srpna 2012 vyslechl rozsudek, kdy dostal 21 let (tedy maximální možný trest v Norsku) s možností prodloužení v případě absence nápravy. V tomto seriálu se dozvíš to, co útokům předcházelo a co po nich následovalo.

„Není to příběh o jednom teroristovi, ale o nás ostatních Norech,“ popisuje Ivar Kohn, šéf dramatické tvorby NRK. Šestidílné drama se zaměřuje na práci zaměstnanců nemocnice v Oslu, která byla před deseti lety silně přetížená. Kromě doktorů se do pomoci zapojil celý personál, včetně uklízeče, kteří byli migranty. Právě ti se zpočátku báli, že teroristický čin spáchal muslim. Na pozadí tak můžeš vnímat celospolečenské téma, které řeší extremismus a rasismus. Kromě příběhů z nemocnice se drama dotkne i práce novinářů, kteří řeší morální dilemata, policistů při práci pod tlakem veřejnosti či extrémně pravicových blogerů patřících ke stejné komunitě jako masový vrah Breivik.

Serial
Zdroj: Voyo.cz

Temné drama norské veřejnoprávní produkce Den, který změnil Norsko si můžeš pustit na online streamovací platformě Voyo, přičemž každá epizoda má 50 minut. Seriál tak stihneš zhlédnout i za jeden večer.

Domů
Sdílet
Diskuse