Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článok je PR zpráva spoločnosti Futurino.
18. srpna 2021 13:05
Čas čtení 2:26
Sponzorovaný obsah

Pravidla při nošení pánských hodinek

MÓDA
Uložit Uložené

V minulosti sloužily hodinky spíš jako nástroj pro zjištění času. Postupně se z nich stal však i módní doplněk.

Styloví muži vědí, že se nenosí hnědé boty s černým páskem nebo špatně uvázaná kravata a dokonce nejdou se smetím například v pyžamu.

Pokud jde o hodinky, mohou nastat nejasnosti. Často lze vídat muže, kteří nosí úplně nevhodné hodinky, nebo si kontrolují čas každých pět minut na schůzce.  Znalost pravidel nošení hodinek ti pomůže vyhnout se tzv. „faux pas“. Tato pravidla platí pro hodinky, které jsou drahé, levné, neformální i formální.

Hodinky
Zdroj: Body Stock / Shutterstock.com

Na které ruce je nosit?

Starým a zažitým pravidlem bylo, že se hodinky mají nosit na nedominantním zápěstí. Není to žádné pevně stanovené pravidlo a není potřeba se jej striktně držet. Nenech si tradicí diktovat, na které ruce budeš pánské hodinky nosit, nos je na té ruce, kde to bude pro tebe nejpohodlnější.

Během dne světlejší, večer tmavší

Možná ti neuniklo, že i dámy se líčí v tomto duchu. Během dne světlejší make up, večer tmavší a výraznější. Pro hodinky platí stejné pravidlo. Pro večerní příležitosti se zaměř na tmavší ciferníky, jako je hnědá, šedá, černá. Během dne vol ciferníky světlejších odstínů.

Nesleduj neustále svoje zápěstí

Ačkoli jsou hodinky jedním z nejdůležitějších doplňků muže, jejich neustálá kontrola může mít negativní sociální důsledky, i když je to přesně ten důvod, proč je nosíš! Ať už jsi na rande nebo schůzce s klientem, může to vyvolávat dojem, že máš ještě něco mnohem důležitějšího, čemu dáváš přednost před současnou společností.

Hodinky
Zdroj: kaanturker / Shutterstock.com

Potápěčské hodinky se k obleku nehodí

James Bond sice nosil potápěčské hodinky i k obleku, ty to však raději nepraktikuj. On byl v prvé řadě špión, který mohl každou chvíli skočit do řeky v obleku. Hodinky pro potápěče jsou objemné. Nehodí se k rukávům saka a jsou známkou toho, že neznáš pravidla nošení hodinek. Je to totéž, jako nosit sluneční brýle v noci. Pokud máš na sobě oblek, vsaď na eleganci. A naopak, když dáš přednost sportovnímu outfitu, rozhodně se neboj nosit sportovní hodinky. V tomto ohledu ti určitě dobře poslouží velmi oblíbené Casio G-Shock.

Nadměrně velké hodinky už nejsou IN

V posledních několika letech se nadměrná velikost hodinek stala normou v pánském stylu. Tento populární trend však sloužil pouze jednomu účelu: křičet o pozornost. Nadrozměrné hodinky převyšují tvoje zápěstí a kazí dojem celého outfitu a jednoduše se nehodí pro každou příležitost. Lépe je držet se hodinek, které padnou na zápěstí. A když už, tak robustní hodinky pro robustní muže.

Podle příležitosti i typu oblečení

Na slunnou pláž určitě nevyrazíš v zimním kabátu. Tudíž nenos sportovní hodinky k elegantnímu outfitu a opačně. Pokus se vždy sladit typ hodinek s činností, které se každý den věnuješ. Pokud si nejsi jist, co budeš dělat, spáruj to s momentálním výběrem oblečení. Sportovní hodinky s atletickým oblečením a elegantní typ hodinek k obleku. Vybírat můžeš i neutrální typy hodinek, které se hodí pro každodenní příležitosti. Ať už máte na sobě polokošili nebo tričko.

Hodinky
Zdroj: Pop Paul-Catalin / Shutterstock.com

Na zápěstí nebo do kapsy?

Jestliže jsi pozván na formální událost nebo shromáždění a dress code vyžaduje černou kravatu, postoje ohledně nošení hodinek se zde změní. V takovém případě je nošení hodinek považováno za nezdvořilé. Nicméně pravidla týkající se černé kravaty se zmírnila,  je možné nošení jednoduchých hodinek s černým páskem, pokud už se pro ně rozhodneš. Kapesní hodinky jsou pak alternativou. U vzácné události, kde je nezbytná bílá kravata, tradice požaduje, aby jsi vůbec hodinky nenosil.

Cizí pánské hodinky obdivuj pouze pohledem

Stejně tak, jako by jsi se nikdy nedotkl peněženky jiného muže, nesnaž se nijak manipulovat s cizími hodinkami. Pro mnoho mužů jsou hodinky drahocenným šperkem na který jsou patřičně hrdí. Nikdo netouží mít je plné otisků prstů a riskovat jejich poničení. Pokud ti je sám k prohlédnutí nabídne, klidně přijmi, ale snaž se s nimi zacházet co nejšetrněji a nikdy je nepokládej na tvrdý povrch, kde by hrozilo poškrábání.

Domů
Sdílet
Diskuse