Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Jägermeister.
7. září 2021 15:30
Čas čtení 3:08
Sponzorovaný obsah

Piješ ho, ale tohle o něm určitě nevíš. Přečti si zajímavosti o likéru Jägermeister, které tě překvapí

Piješ ho, ale tohle o něm určitě nevíš. Přečti si zajímavosti o likéru Jägermeister, které tě překvapí
Zdroj: Jägermeister
GASTRO
Uložit Uložené

Sestavili jsme pro tebe zajímavosti o nejslavnějším bylinném likéru.

Koncert bylin v každé skleničce v podobě likéru Jägermeister asi není třeba dlouho představovat. Naprosto každý ho už někdy ochutnal a každému už rozparádil jeho chuťové pohárky. 

Ať už ho piješ samotný nebo třeba s energeťákem, můžeš mít jistotu, že každé tvoje dobrodružství s ním bude intenzivní a každej víkend bude pěkně vostrej. A nezáleží na tom, jestli ho strávíš na cestách, nebo doma u televize. Přeci jen je ale dobré vědět, co piješ. Připravili jsme si pro tebe několik vostrejch zajímavostí, které tě na tvém oblíbeném drinku překvapí. 

Vyhraj pěkně vostrej víkend v hodnotě 100 tisíc korun

Napij se z panáku historie

Jednou z věcí, které si na směsi 56 bylin ceníme, je jeho historie. Na jejím počátku stál opravdový mistr alchymista. Syn Wilhelma Masta Curt pomohl svému otci vytvořit opravdu unikátní recepturu, na které oba dva muži dělali několik let, než rozhodli, že je bylinná směs dokonalá.

Curtův otec byl totiž původně výrobcem octa a Curtovi nějakou dobu trvalo, než ho přesvědčil, aby svůj podnik natočil trochu, řekněme, zábavnějším směrem. Jägermeister tak, jak ho znáš tedy vzniknul po dlouhém objevování až v roce 1934. 

Jägermeister
Zdroj: Jägermeister

V toku času Curt experimentoval i s různými názvy nápojů. Věděl totiž, že obstát ve vysoké konkurenci nebude legrace. A tak vedle známého bylinného likéru prodával také různé jiné nápoje, které nazýval například Planoucí láska. K tomu, aby se nakonec zaměřil právě na Jägermeister dostal dost možná inspiraci v momentě, kdy se oddával lovu a na posedu mu mu prostě chybělo.

Tvrdá láhev pro tvrdé lovce

Curt nebyl jen skvělý lovec a vizionář, co se vaření týče. Velmi důležitá pro něj byla i samotná lahev, ve které se jeho mistrovské dílo mělo prodávat.

Na prvním místě u něj byla odolnost, a tak během vývoje Jägermeisteru zkoušel testovat, co všechno různé lahve vydrží. Tehdy se jednalo o velmi prostý test, kdy pouštěl různé tvary lahví z různých výšek na zem. 

Jägermeister
Zdroj: Jägermeister

V testu nejlépe obstála hranatá lahev s tlustými stěnami, kterou Curt později nechal vyrábět místo čirého skla z toho zeleného. Chtěl tím podpořit spojitost právě s lovem. Tehdy ještě nevěděl, že zelené sklo filtruje sluneční paprsky, a proto je v něm poklad střežen lépe než v tom čirém.

Ve stejných lahvích se Jägermeister prodává i dnes, a to i přes to, že je jejich výroba při teplotě vyšší než 1500 stupňů Celsia náročnější než výroba lahví kulatých.

Na Hubertových parozích

Jednou z neodmyslitelných součástí slavného alkoholu je také jeho logo. Bez obrovských parohů a kříže si snad ani lahev představit nedokážeš. Jak ale logo vzniklo? 

Hubert byl nadšený a schopný lovec, který se narodil okolo roku 657. Na jedné výpravě se mu při extra úspěšném lovu měl zjevit bílý jelen s křížem mezi obrovskými parohy. Lovec se zalekl, protože zjevení považoval za božské znamení.

Jägermeister
Zdroj: Jägermeister

Tohle velké dobrodružství jej od lovu nadobro odlákalo a Hubert se dal na duchovní cestu. Později se dokonce stal biskupem a ochráncem města Tongeren. Do dnešního dne se považuje za patrona lovců a magický jelen zdobí etikety magického nápoje už od roku 1935.

VYHRAJ PĚKNĚ VOSTREJ VÍKEND V HODNOTĚ 100 TISÍC KORUN

Dobré věci zůstávají beze změny 

Etiketa se stala natolik kultovní, že se za 80 let své existence téměř nezměnila. Během svého života zaznamenala jen dílčí změny, to typické na ní zůstává. Ať už se bavíme o klasickém písmu, výše zmíněném jelenovi, který lovce přivedl na duchovní cestu nebo třeba básni, která z etiket nezmizela. 

Tu napsal Oskar von Riesenthal, královský vrchní lesník. Dílo shrnuje pravidla zodpovědného lovu a kromě myslivců a lovců, pro něž byla původně určena, se stala populární i mezi širokou veřejností. 

Jägermeister
Zdroj: Jägermeister

Stejně jako všechny ostatní typické znaky na lahvi zůstává a zajímavé je, že si stejnou podobu lahve koupíš kdekoliv na světě.

Hymna, ulice i den v kalendáři

Jägermeister se v průběhu desetiletí stal jedním z nejoblíbenějších drinků. Původně ho však pili hlavně již několikrát zmínění lovci. K akcím, k nimž nápoj neodmyslitelně patřil, patřila také fanfára halali, která se hrála na lesní roh a která signalizovala, že je čas pozdvihnout číše a vzdát hold síle přírody. 

Vedle „znělky“ se drink pyšní také vlastní ulicí, která podle něj byla v jeho rodném městě Wolfenbüttel pojmenována v roce 1967. I v současnosti v ulici sídlí hlavní kanceláře firmy, která Jägermeister vyrábí.

Jägermeister
Zdroj: Jägermeister

Místo i zvuk už Jägermaister ovládl, ale to koruna měla ještě přijít. A tak přišla, a to v roce 2006, kdy se ve Philadelphii vyhlásil 14. listopad jako den Jägermeistera. Primátor města John F. Street při vyhlášení zdůraznil význam Jägermeistera pro místní restaurační a zásobovací sektor. 

Musíme přiznat, že do doby, než jsme článek psali, jsme tyhle věci vůbec nevěděli a jen nás utvrdily v tom, že je čas si příští pěkně vostrej víkend zpříjemnit tímhle unikátním bylinným likérem. Tak na zdraví!

Domů
Sdílet
Diskuse