Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. září 2021 12:31
Čas čtení 1:04
Tereza Šnajdrová

Vojtěch: Covid se šíří hlavně ve školách a firmách, kde pracují neočkovaní lidé. Protilátky neuznáme a třetí dávka bude nutná

Vojtěch: Covid se šíří hlavně ve školách a firmách, kde pracují neočkovaní lidé. Protilátky neuznáme a třetí dávka bude nutná
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Ministr zdravotnictví dnes vystoupil na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády a uvedl, že přeočkování nepotřebují ti, kteří mají dokončené očkování a nemoc prodělali.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) v pondělí promluvil na tiskové konferenci, která se konala hned po jednání Rady vlády pro zdravotní rizika a shrnul vývoj epidemie koronaviru v Česku. Počty nakažených rostou, přibývá i hospitalizovaných, ale pandemie je prý slabší a třetí dávku vakcíny nepotřebují ti, kteří nemoc prodělali a jsou plně naočkovaní.

Doporučeno
V neděli přibylo 138 nově nakažených. Reprodukční číslo kleslo na hodnotu 1,19 V neděli přibylo 138 nově nakažených. Reprodukční číslo kleslo na hodnotu 1,19 13. září 2021 9:38

Všechny indikátory epidemie se nyní zatím drží na dobrých hodnotách. Vloni touto dobou už epidemie výrazně nabírala na síle, počet hospitalizovaných byl mnohem vyšší. Vidím za tím především efekt očkování,“ prohlásil Adam Vojtěch (ANO).

Vláda mimo jiné diskutovala i o třetí dávce vakcíny, která podle ministra zdravotnictví není nutná pro ty, kteří nemoc prodělali a jsou plně naočkovaní. U těch, kteří mají pouze očkování, prý třetí dávka „dává smysl“ a lidé z rizikových kategorií už dokonce třetí dávku vakcíny dostávají. 

Delší dobu se také diskutuje o uznávání protilátek, ale podle Adama Vojtěcha zatím v Česku uznávány nebudou. Jedinou změnou je, že lidé, kteří se nechají testovat na protilátky a budou jich mít dostatek, se mohou nechat očkovat pouze jednodávkovou vakcínou od společnosti Johnson & Johnson.

K očkování se vyjádřil i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. „Stále je ovšem potřeba doočkovat rizikové skupiny, které dosud očkované nejsou, abychom epidemii zavřeli dveře. Zátěž nemocnic sice narůstá, ale je stále velmi nízká, což je asi zatím nejlepší zpráva,“ prohlásil. 

Hlavní hygienička České republiky Pavla Svrčinová zase uvedla, že se koronavirus šíří především ve školách a firmách, kde pracují neočkování. Co se škol a jejich dalšího fungování týče, o tom rozhodnou výsledky třetího kola testování. „Na jejich základě se rozhodneme, jak ve školách dál,“ dodal Adam Vojtěch.

Doporučeno
Podívej se, jak rostou ceny bydlení v tvém kraji. Nejvíce se zdražovalo v Ústí nad Labem, nejméně v Praze Podívej se, jak rostou ceny bydlení v tvém kraji. Nejvíce se zdražovalo v Ústí nad Labem, nejméně v Praze 13. září 2021 9:02
Domů
Sdílet
Diskuse