Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti TV Nova.
14. září 2021 17:30
Čas čtení 1:12
Sponzorovaný obsah

Kursk: film o tragédii, která otřásla Ruskem

Kursk: film o tragédii, která otřásla Ruskem
Zdroj: Nova
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nový film si můžeš pustit na Voyo.

Mnozí o ní tvrdili, že je v podstatě nepotopitelná. Raketonosná ponorka K-141 byla „výkladní skříní“ ruského námořnictva. Pak ale přišla sobota, 12. srpna 2000, kdy na palubě došlo k několika explozím a 155 metrů dlouhý stroj šel ke dnu. Potápěčům se k únikovému průlezu podařilo dostat až po dlouhých devíti dnech. Zjistili, že všech 118 členů posádky nalezlo smrt v Barentsově moři.

 
Ještě tři dny po nehodě Vladimir Kurojedov, velitel ruského vojenského námořnictva, veřejnosti sděloval, že se záchranářům podařilo navázat kontakt s posádkou za pomoci úderů na plášť ponorky. Veškeré záchranné pokusy ale stěžovalo nepříznivé počasí. Rusko také odmítalo nabídky pomoci od Británie a USA. Až po čtyřech dnech Vladimir Putin oficiálně požádal o pomoc Spojené království a Norsko.

Kursk
Zdroj: Nova

Jednadvacátého srpna 2000 se týmu hlubinných potápěčů konečně podařilo otevřít jeden z únikových průlezů stroje. Vnitřek ponorky byl kompletně zatopen. Kreml oznámil, že kompletní stoosmnáctičlenná posádka zahynula. Záchranné práce byly pozastaveny a Rusové se ponořili do jednodenního národního smutku.

 
Tragické srpnové události z roku 2000 rekonstruuje historické drama, které je nyní ke shlédnutí na Voyo. Snímek sleduje poslední hodiny této „nepotopitelné" jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře.

Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie zpomalující komunikaci mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (oscarový Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. 

Film režíroval Thomas Vinterberg, který má na svém filmařském kontě filmové hity nominované na Oscara Hon a Chlast. Scénář napsal Robert Rodat, který je podepsán pod Oscary ověnčeným válečným filmem Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana. Jednu ze svých vůbec posledních rolí si zde zahrála i světová herecká legenda Max von Sydow.

Pustit si film
Domů
Sdílet
Diskuse