Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. září 2021 8:39
Čas čtení 0:55
Vojtěch Vanda

Počty nakažených stále rostou, přibylo skoro 500 případů. Reprodukční číslo R ale mírně pokleslo

Počty nakažených stále rostou, přibylo skoro 500 případů. Reprodukční číslo R ale mírně pokleslo
Zdroj: TASR/Petr David Josek
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Oproti minulému pondělí vzrostl počet nakažených koronavirem o více než stovku.

Celkem 493 nově nakažených koronavirem hlásí data na stránkách ministerstva zdravotnictví za pondělí. Počet nově nakažených odpovídá trendu posledních dní, v nichž výrazně vzrostl počet osob s koronavirem. Faktem zůstává, že se virus šíří, což dokazuje i reprodukční číslo R vyšší než 1. Dobrou zprávou ale snad může být to, že podle statistiky číslo již čtvrtý den mírně klesá.

Hodnota 493 nakažených je druhý nejvyšší přírůstek za posledních 15 dní. Skoro desetinu z nového přírůstku tvoří osoby starší 65 let. Více osob bylo zaregistrováno pouze minulý týden v úterý, kdy byla zjištěna nákaza u 582 obyvatel. Minulé pondělí bylo přitom pouze 389 nakažených, poslední srpnové pondělí pak 240. 

Logicky proto v úterý také vzrostl počet nakažených na 100 tisíc obyvatel, kterých je 25 za posledních 7 dní a 43 za 14 dní, což je o jednu, respektive dvě osoby více než den předešlý. Celkem 139 osob je nyní hospitalizováno v nemocnici, z nichž 21 si prochází těžkým průběhem. V pondělí ale naštěstí nikdo koronaviru nepodlehl, den předtím to byly dvě osoby. 

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Pozitivní trend se dá naštěstí sledovat u vývoje reprodukčního čísla. Ze včerejška na dnešek kleslo o více než setinu z 1,189 na 1,175. Před čtyřmi dny se drželo na hodnotě 1,467. Neznamená to, že by se virus nešířil, jelikož je stále nad hodnotou jedna. Jakmile pod tuto hodnotu klesne, je pandemie pod kontrolou. Naposledy však bylo toto číslo pod jedničkou 24. srpna

Domů
Sdílet
Diskuse