Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2021 11:30
Čas čtení 10:25
Radim Šlechta

Radovan Vávra: Utratit se dají jakékoliv peníze. Neznám větší štěstí než život naplněný smysluplnou prací

Radovan Vávra: Utratit se dají jakékoliv peníze. Neznám větší štěstí než život naplněný smysluplnou prací
Zdroj: Se svolením Radovana Vávry
REFRESHER
Uložit Uložené

Rozhovor s investorem Radovanem Vávrou.

Radovan Vávra je investor, bývalý šéf Komerční banky a podle jeho slov hlavně hodný člověk. Za svou kariéru radil nejbohatším Čechům v tom, kam uložit své peníze. Na Twitteru dlouho vedl anonymní účet Žížala, pojmenovaný podle postavy ze satirického pořadu Kancelář Blaník, kde později svou identitu odhalil.

Mladá generace podle něj potřebuje investovat, aby se na stáří dobře zabezpečila. Investice a chápání kapitalismu v Česku ale prý nepatří k nejsilnějším stránkám. S Radovanem jsme se bavili o tom, jak už teď můžeš začít investovat tak, abys v 35 letech mohl v klidu odejít do důchodu, ale i o tom, jakou úlohu hraje v životě práce nebo o jeho oblíbené digitální hračce z 90. let.

Postará se stát o důchod současné generace?

Může se stát, že se o ně postará stát, ale je to sázka do loterie. Proto všem radím, aby takovou sázku nedělali. Neříkám, že je ve všech scénářích jisté, že se o vás stát nepostará. Bylo by to pesimistické a věcně nekorektní. Naše stávající zadlužení zatím není v poloze, která by tohle vylučovala, ale můžeme se tam dostat, což by mohl být problém. Takže lepší, než se spolehnout na generace předchozí, kterých si mladí třeba ne úplně váží, je iracionální. Proto říkám všem mladým, nespoléhejte se na předchozí generace, neberte tu sázku a zabezpečte se sami. Nejhorší, co se vám může stát, je, že budete v důchodu bohatší, než jste plánovali, ale to vám, předpokládám nevadí.

Je lepší investice do cenných papírů ve srovnání třeba se spořicími účty?

Před 50 lety by vám moudří lidé v Evropě říkali, že na produktech peněžního trhu a na spořicích produktech není nic špatného. A měli by v zásadě pravdu, protože v tu dobu fungovaly vkladní knížky a mělo to ekonomické rácio, ale zároveň to kvůli kvantitativnímu uvolňování nefunguje a vy se dostanete do situace, kdy potřebujete hasit barák a z druhé strany vám tam neustále někdo přilévá petrolej.

Co proto mohou mladí lidé udělat?

Já vždycky říkám, že nejhorší je začít. A je přitom jedno, jestli se bavíme o tom, že chcete přestat kouřit, omezit hodiny u počítače, nebo cvičit, abyste byl v létě vyrýsovanej. Všechno to vyžaduje určité nepohodlí. A finanční nepohodlí je poměrně značné. Nikdo z nás nemá pocit, že mu prachy přebývají. Neměl ho ani Kellner a nemá ho ani Babiš.

Z čeho ten pocit plyne?

Je to přirozenost. Každý den si chcete dokázat, že jste nejlepší a že se vám něco povedlo, a to je dobře. Bez toho bychom dnes byli pořád ještě na stromech a neměli bychom to, co máme.

To investování je tedy vždycky nepříjemný v tom, že se člověk vědomě omezí. My teď sedíme u Arkád, ve kterých, když se projdete, byste nechal 100 000 Kč bez mrknutí oka. Problém je, že málokdo ty peníze má a může je utratit, aniž by ho to zasáhlo. Takže nejdůležitější je přestat o tom povídat, a začít to dělat.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 104462 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak by měl člověk začít s investováním
  • Kdy by měl začít investovat
  • Proč je podle Vávry „konina“ dávat peníze prvně do osobního rozvoje a až pak investovat
  • Jaký vliv má na Čechy a Češky krátká zkušenost s kapitalismem
Domů
Sdílet
Diskuse