Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. října 2021 14:37
Čas čtení 2:08
Adam Smeták

Miloslav Rozner, Hamáček či Ferjenčík končí ve Sněmovně. Tyto známé tváře se loučí

NEWS VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Mandát nedostala celá řada osobností, které jsme často vídali v uplynulém volebním období.

Voliči rozdali karty. V příštích pěti letech se budou občané seznamovat s novými tvářemi, s řadou těch starších se ale minimálně do příštích voleb mohou rozloučit. V nové Sněmovně nebude Jan Hamáček (ČSSD), Vojtěch Filip (KSČM) nebo řada Pirátských poslanců, jako jsou Mikuláš Ferjenčík, Vojtěch Pikal nebo Ondřej Profant. Příznivci bizarních sestřihů ze Sněmovny budou muset oželet také Miloslava Roznera, který minimálně v příštích čtyřech letech už do sněmovního dění zabrušovat nebude. 

Nová Sněmovna se bude skládat bez dvou politických stran s dlouhou tradicí. Řeč je o ČSSD a KSČM. Předsedové Jan Hamáček a Vojtěch Filip už rezignovali a jejich politická kariéra je tak na bodě mrazu, navzdory tomu, že v uplynulých letech významnou měrou ovlivňovali dění v naší republice. Jan Hamáček byl ministrem vnitra a vicepremiérem vlády Andreje Babiše a Vojtěch Filip šéfova straně, díky jejíž toleranci mohla Babišova vláda fungovat. Nad oběma ale nyní voliči vyslovili ortel

Hamáček
Zdroj: Úřad vlády ČR

„Celá vláda zaplatila za ten poslední rok, takhle to vidím já. Sociální demokracie za svoji dlouhou historii přežila mnoho těžkých zkoušek, takže přežije i tuto,“ vyjádřil se Hamáček k zdrcujícímu volebnímu výsledku. Jeho partaj podpořilo 4,65 % voličů

Doporučeno
Toto jsou tváře nové vlády. Mezi kandidáty na ministry je i politik přezdívaný „don Pablo“ Toto jsou tváře nové vlády. Mezi kandidáty na ministry je i politik přezdívaný „don Pablo“ 18. listopadu 2021 13:00

„Současný posun levice k malým výsledkům je normální politické kyvadlo. Lidi se zase vrátí k levicovým hodnotám, KSČM zase bude hegemonem levice. Vstanou noví bojovníci,“ vyjádřil se na margo výsledku voleb šéf komunistů Vojtěch Filip. 

S mandátem se loučí 19 Pirátů

Kromě sociální demokracie a komunistů panoval velký smutek také ve štábu Pirátů. Řada z nich neskrývala emoce nad odlivem jejich straníků ze Sněmovny. Voliči koalice Pirátů a STAN totiž masivně kroužkovali Starosty a do Sněmovny se tak dostali jen Ivan Bartoš, Olga Richterová, Jakub Michálek a Klára Kocmanová. S mandátem se tak rozloučí 19 poslanců Pirátské strany.

Ferjenčík
Zdroj: Flickr/Pirátská strana/volně k užití

Za uplynulé volební období se občané mohli seznámit hned s několika jejich politiky, kteří vynikli svými návrhy či vystoupeními na veřejnosti. Příkladem je současný místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal nebo Ondřej Profant. Druhého jmenovaného si veřejnost může spojovat s řadou kontroverzních a progresivních výroků. Mimo jiné prosazoval občanské průkazy bez informace o pohlaví držitele (kvůli zastavení diskriminace trans osob) a prohlásil, že Sněmovna je „plná konzervativních bílých páprdů, kteří inklinují k fašismu“.

Doporučeno
Politolog: Myslím si, že Babiš z politiky neodejde, protože chce být prezident. Potřebuje mít prezidentskou imunitu Politolog: Myslím si, že Babiš z politiky neodejde, protože chce být prezident. Potřebuje mít prezidentskou imunitu 12. října 2021 10:15

Mezi další známé pirátské tváře patřili Mikuláš Ferjenčík, šéf komunikace Pirátské strany nebo Jan Lipavský, který se často vyjadřoval k otázkám bezpečnosti či mezinárodní politiky. Zákonodárci nebudou také Lukáš Černohorský, Lukáš Bartoň či Ondřej Polanský.

Nad Roznerovými výroky se už bavit nebudeme 

S účastí ve Sněmovně se může rozloučit také poslanec Miloslav Rozner (SPD). Ten proslul zejména svými výroky v televizních rozhovorech, které působily zmatečně. „Nechci se do toho zabrušovat, abych se pak z toho nemusel zase vybrušovat a neřekl něco špatně. Já nechci nic ovlivňovat a čekám, co Tomio pro nás vyjedná,“ řekl například v rozhovoru pro Českou televizi. Do dalších voleb jej ve Sněmovně neuvidíme, nyní se dle vlastních slov chce věnovat rodině a kapele Argema, v níž působí jako manažer.

Miloslav Rozner
Zdroj: SPD/volně k užití

V nové Sněmovně neusednou ani bývalí poslanci Miroslav Kalousek (TOP 09) a Dominik Feri (TOP 09), kteří se ovšem neúčastnili ani voleb a o své absenci ve Sněmovně informovali již před několika měsíci. První jmenovaný oznámil, že nebude kandidovat už v létě roku 2020, druhý jmenovaný letos čelil skandálu kvůli podezření ze sexuálního napadení desítek žen. Vyšetřuje jej policie.

Domů
Sdílet
Diskuse