Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Adidas
13. října 2021 18:42
Čas čtení 2:49
Sponzorovaný obsah

Bára Votíková, Andrea Stašková nebo Lucie Martínková. Jaké jsou největší hrdinky českého ženského fotbalu?

Bára Votíková, Andrea Stašková nebo Lucie Martínková. Jaké jsou největší hrdinky českého ženského fotbalu?
Zdroj: Adidas
SPORT
Uložit Uložené

Adidas ukazuje, že fotbal je rozhodně sport i pro holky.

Na ženský fotbal se často zapomíná a narozdíl od toho mužského jej lidé často neberou v potaz a utkání se příliš nenavštěvují. Sportovkyně se ale vedle mužů rozhodně neztrácí. České fotbalové hráčky mají rozehrané velmi slibné kariéry v těch nejprestižnějších fotbalových klubech ve světě i u nás.

Fotbalistky
Zdroj: Instagram / Bára Votíková

Ve spolupráci se společností adidas ti představíme fotbalistky, které se prokopávají svou kariérou až do nejlepších klubů. V rámci kampaně Impossible is Nothing adidas ukazuje, že stejně jako české fotbalové hrdinky, můžeš i ty dokázat, co si zamaneš. 

Zjistit víc

V České republice není ženský fotbal příliš známý a přesto, že se národní tým ve světových soutěžích snaží, stále ještě nedosahuje takových úspěchů, jako jednotlivé hráčky. Český ženský národní tým v roce 2015 skončila na 6. místě na Cyprus Cupu – významné mezinárodní fotbalové soutěži, která se na Kypru pořádá už od roku 2008. Na Cyprus Cupu hrají národní ženské fotbalové týmy a zajímavé je, že samotný hostitel Kypr se turnaje ještě nezúčastnil. Ve stejném roce obsadila 8. místo na Univerziádě – dceřinné soutěži Olympijských her. Za pozornost ale stojí hlavně největší výhra týmu. V Milíně v roce 1995 vyhráli Češky nad Estonkami 11:0. Přestože se česká reprezentace zatím nedostala na Mistrovství Evropy, pravidelně to zkouší a my věříme, že se to českým fotbalistkám brzy povede. 

Úspěchy v legendárních klubech

Že se o ženském fotbale moc často nemluví, si v rámci své kampaně Impossible is Nothing všímá i adidas, který se zaměřil právě na nejúspěšnější české fotbalistky v domácích i zahraničních klubech. Představuje tak šest nadějných fotbalistek, které inspirují generace a ukazují, že fotbal rozhodně není jen pro kluky a že holky a kopačky jdou skvěle dohromady. 

Fotbalistky
Zdroj: Instagram/ Bára Votíková

Jednou z nejúspěšnějších fotbalistek je brankářka Bára Votíková, která z pražské Slavie letos přestoupila do legandárního francouzského klubu Paris Saint–Germain. Štěstí ji zde snad přinese i to, že v klubu dostala číslo 30, stejně jako slavný Lionel Messi, který začal hrát v pařížských barvách rovněž v letošním roce. Svět fotbalu Bára přibližuje i na svém Youtube kanále, na kterém ji sleduje skoro půl milionu odběratelů. 

Fotbalistky
Zdroj: Instagram/ Klára Cahynová

Do světově známého klubu se dostala i Klára Cahynová. Působí jako záložnice španělské Sevilly a je první Češkou ve španělské nejvyšší lize Primera División. Tam se dostala ze Slavie, které pomohla získat čtyři mistrovské tituly.  

Fotbalistky
Zdroj: Instagram /Andrea Stašková

Důležitou částí italského Juventusu Turín je Andrea Stašková. Na pozici útočnice hraje už od roku 2019. Že do týmu skutečně patří, se jí podařilo ukázat už v první sezóně, kdy se ji s Juventusem podařilo vstřelit gól ve třech soutěžích. Obzvlášť úspěšná pak byla minulý rok, v základní sestavě nastoupila na hřiště ve 22 zápasech a připsala si v nich 8 gólů a 5 asistencí, čímž vypomohla k obhajobě titulu.

Ženám se daří i v Česku

Vedle sportovkyň, které se dostaly do světově uznávaných klubů, se v České republice daří holkám i v klubech domácích. Ve fotbalové Spartě sbírá úspěch za úspěchem například Lucie Martínková. Vyzkoušela si angažmá i ve švédském Örebro, s letenským týmem se jí ale daří nebývale dobře. Vybojovala s ním přes 10 mistrovských titulů a v loňském roce v 17 zápasech soutěže střelila 38 gólů. V letech 2012, 2013 a 2014 si vystřílela také titul fotbalistka roku a s českou reprezentací odehrála stovku utkání.

Fotbalistky
Zdroj: Instagram / Lucie Martínková

Další talent, dokonce talent roku 2020, představuje ve fotbalové Spartě Aneta Pochmanová. Už ve svých 16 letech debutovala v ženském A týmu a v roce 2017 reprezentovala i na mistrovství Evropy. Ve svých 20 letech je pro Spartu velmi užitečnou posilou, jíž však byla už v mládežnických soutěžích. O dva roky mladší Anna Šubrtová v letenském týmu funguje již sedm let, tedy od svých 11 a minulou sezónu zažila debut v Lize mistryň.

Fotbalistky
Zdroj: Instagram / Aneta Pochmanová

Jak světové, tak i sparťanské fotbalistky v rámci podzimní kampaně ukazují, že nic není nemožné, pokud si člověk jde za svým snem a intenzivně na něm pracuje. Jejich příběhům a faktům, že ženy mají mít ve fotbale stejné příležitosti, vládnou stejným týmovým duchem jako muži a inspirují generace, dala fyzickou podobu ilustrátorka Barbora Balgová.

Fotbalistky
Zdroj: Instagram / Anna Šubrtová

Série fotbalových šál od adidas ukazuje, že nejen hráčky, ale všechny ženy se mají vyjadřovat k tématům, která v nich rezonují. I přesto, že je ženský fotbal jen okrajovou záležitostí věříme, že se brzy prokope do povědomí široké veřejnosti. Jak vidíme, má toho totiž mnoho co nabídnout.

Chci vědět víc
Impossible is nothing
Impossible is nothing Zdroj: adidas IIN2
Domů
Sdílet
Diskuse