Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. října 2021 10:48
Čas čtení 1:11
Tímea Krauszová

„Světoví lídři toho namluví hodně, ale nic nedělají.“ Královnu Alžbětu II. rozčiluje, že prohráváme boj s klimatickou krizí

„Světoví lídři toho namluví hodně, ale nic nedělají.“ Královnu Alžbětu II. rozčiluje, že prohráváme boj s klimatickou krizí
Zdroj: Victoria Jones - WPA Pool/Getty Images
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Alžběta II. říká, že ji irituje nečinnost světových lídrů.

Britská královna Alžběta II. má už dost lidí, kteří hodně mluví, ale nic neudělají. Kritizuje světové lídry za jejich nečinnost v boji proti klimatické krizi. Podle BBC ji rozzlobilo, že na nadcházející klimatický summit Cop26, který bude v Glasgow koncem října, se mnozí světoví lídři ani nechystají přijít. Tvrdá slova jim adresovala během proslovu na ustavujícím zasedání skotského parlamentu ve čtvrtek.

Mluví, ale nekonají

Královna mluvila s vévodkyní z Cornwallu a s Elin Jones, předsedkyní parlamentu, i o summitu Cop26. Chystá se tam více členů královské rodiny. „Je to zvláštní, že? Celou dobu poslouchám o Cop26, ale stále nevím, kdo přijede. Nemám ani ponětí,“ řekla královna. 

Nelíbí se jí, že spíše dokáže vyjmenovat světové lídry, kteří nepotvrdili svou účast než ty, kteří již přislíbili, že dorazí. Účast na konferenci, kterou pořádá OSN, ještě neohlásili australský premiér Scott Morrison, ruský prezident Vladimir Putin, indický premiér Narendra Modi a ani brazilský prezident Jair Bolsonaro. Hlava Spojených států amerických Joe Biden už potvrdil, že přijede. Čínský prezident Si Ťin-pching už naopak řekl, že se nezúčastní.

Domů
Sdílet
Diskuse